Belföld

Jobb a vártnál a magyar GDP

Magyarország bruttó hazai terméke 2004 negyedik negyedévében 3,8 százalékkal, az év egészében pedig 4,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. 2004-ben a GDP értéke folyó áron elérte a 20 216 milliárd forintot.

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint, a gazdasági növekedést a termelési oldalról alapvetően az árutermelő ágazatok, azon belül is a mezőgazdaság teljesítménynövekedése húzta. A GDP felhasználási oldalán legdinamikusabban a termékek és szolgáltatások kivitele nőtt.

A bruttó felhalmozás és a háztartások fogyasztásának növekedése alatta maradt a GDP növekedési ütemének, a közösségi fogyasztás pedig tovább csökkent.

2004-ben a GDP értéke folyó áron 20 216 milliárd forint volt. A magyar gazdaság teljesítményének változása követi a világgazdaság tendenciáját, amit 2003 közepétől az élénk, bár kissé lassuló növekedés jellemez. Ugyanakkor a magyar GDP növekedési üteme továbbra is jelentősen (a negyedik negyedévben 1,9 százalékponttal) meghaladja az Európai Unióét.

Az ipar hozzáadott értéke a GDP növekedéssel megegyező mértékben , 3,8 százalékkal emelkedett. Az építőipar 4,8 százalékos növekedést mutatott. A szolgáltatások ágazatainak bruttó hozzáadott értéke 2004 negyedik negyedévében 2,3 százalékkal, az év egészében 2,5 százalékkal emelkedett. 

Az export éves szinten gyorsabban( 15,7 százalék) nőtt az importnál (14,0 százalék). Az első három negyedévben dinamikusan bővülő bruttó állóeszköz-felhalmozás növekedése a negyedik negyedévben megtorpant, mindössze 0,3 százalékot ért el, összhangban a beruházások alakulásával. 
Jobb a vártnál a magyar GDP 1

GDP változása, forrás:KSH

 

A háztartások fogyasztásának növekedése tovább mérséklődött. A háztartások fogyasztási kiadása a negyedik negyedévben 1,8 százalékkal, éves szinten pedig 3,5 százalékkal bővült, amely az 1997 óta mért legkisebb növekedési ütem.

Az előző negyedévhez képest mért szezonálisan kiigazított adatok szerint 2004  negyedik negyedévében a gazdasági növekedés 1,0 százalékos volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik