Belföld

Csányié lesz a Pick?

admin
admin

2005. 03. 08. 04:07

A hírek szerint a Csányi Sándor OTP-vezér közvetett tulajdonában lévő Délhús Rt. vásárolja meg a lecsupaszított Pick Szeged Rt.-t. Nem kizárt, hogy a Zalahús felé is ők kacsintgatnak, bár ezt egyőre senki sem erősítette meg, nem is cáfolták.

Néhány napon belül Csányi Sándor érdekkörébe kerülhet a több mint egy éve vevőjét kereső Pick Szeged Rt. – értesült a Népszabadság és a Világgazdaság. A lapok szerint a 72 százalékban Leisztinger Tamás üzletemberhez tartozó Arago, illetve 25 százalékban Román Gyula élelmiszeripari vállalkozóhoz köthető Pick vezetősége már csak arra vár, hogy a Délhús szentesítse a megállapodást, amely egyes szakértők szerint „lényegében” már létre is jött.


Csányi a húsiparbanAz OTP vezérének húsipari ambíciói korántsem új keletűek. A Délhúst a Csányi felügyelete alatt álló holland International Meat Trading and Investment Company tavaly novemberben vásárolta meg, de korábban is számos olyan információ látott napvilágot, mely szerint a bankvezér a borászat (Csányi-pincészet), a fegyvergyártás (Magyar Lőszergyártó Rt.), a tejipar (Mizo Rt.), a telekommunikáció (Atlas Telecom Kft.), a légi szállítmányozás (Alexand-Air Kft.), a reklámipar (Multireklám Rt.), az olajipar (Rotary Rt.) mellett a koncentrálódó húsiparban is fantáziát lát.


Az OTP-vezér korábban a Figyelőnek elismerte, hogy a Pick Szeged Rt.-ről a portfoliótisztítás során nemrég leválasztott patinás Herz Szalámi Rt.-re is licitált, ám azt végül az ismert tőzsdei befektető, Albrecht Ottó egyik cége, a Clar Invest Kft. vásárolta meg – becslések szerint mintegy 4,5 milliárd forintért.


Átvilágítás volt, vásár nincs

A Csányi Sándor közvetett érdekeltségébe tartozó Délhús Rt. valóban átvilágította a Pick Szeged Rt.-t, de megállapodás a tulajdonos váltásról nem született – állítja Kovács Tamás, a Pick Szeged Rt. igazgatóságának elnöke. Mint elmondta, az Arago már több mint másfél éve folytat tárgyalásokat a Pick részvények eladásáról, így került a kisebbségi rész az R-KO-N Kft. birtokába. A Román Gyula tulajdonában lévő R-KO-N húsipari cég már többször kinyilvánította: szándékában áll megvásárolni a Pick többségi tulajdonát, de ehhez megfelelő forrást kell teremtenie. A Pick Szeged Rt.-nek – bár részvényeit már kivezették a tőzsdéről – kötelezettsége nyilvánosságra hozni az adásvételről szóló megállapodást, ha az megszületik – tette hozzá Kovács Tamás.

Darabolás


Az eredeti Pick-birodalomból mostanra egyébként alig maradt valami, a Herzzel egyidőben ugyanis túladtak a kapuvári Ringán és a paprikabotrányba keveredett Szegedi Paprika Rt.-n is. Az 1,2 milliárd forintnál kisebb áron gazdát cserélő Szegedi Paprika valójában azonban az Aragonál, pontosabban a Pick-tulajdonos Arago-csoport másik cégénél, a tőkebefektető Forrásnál maradt.


A Pick vételára – noha az Arago korábban 18-20 milliárdra tartotta azt – elemzők szerint tízmilliárd forint alatt alakulhat, a cég értékét ugyanis jelentősen csökkentette az említett cégek eladása, illetve kiszervezése, ráadásul a cég az utolsó üzleti évében, 2004-ben 5,08 milliárd forint konszolidált adózás előtti veszteséget termelt a megelőző évi 345,8 millió forintos veszteség után.


A Pick egyébként annak a Kovács Lászlónak a vezetése alatt állt 2003 júniusától kilenc hónapon keresztül, aki e posztot egyenesen a Délhús vezérigazgatói posztjával váltotta fel.


Ismeretlen szakmai befektetőé a ZalahúsA hírek szerint nem kizárt az sem, hogy a hazai piacon 13 százalékos részesedéssel bíró Csányi-féle Délhús kebelezi be a már hivatalosan is eladott Zalahús Rt.-t is. A cég elnök-vezérigazgatója hétfőn egyelőre csak annyit árult el, hogy a cég 71,8 százalékos részvénycsomagját egy tőkeerős országos szakmai befektető vásárolja meg, amelyből nem sok akad az országban. Mindenesetre a tervezett elbocsátásokat leállították.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.