Belföld

Barclays Capital: marad a hullámzó olajpiac

Idén az olaj ára az utóbbi idők legnagyobb ármozgásait produkálta. Ha az orosz olajkitermelés nem nőtt volna jelentősen, akkor Kína olajéhsége miatt hiány is felléphetett volna. Pozitív változás ugyanakkor egyelőre nem várható – derül ki az egyik vezető elemző ház összefoglalójából.

A Barclays Capital – a City legnagyobb olajpiac-figyelő befektetési intézményeinek egyike – Londonban kiadott éves elemzése szerint a legfőbb fogyasztó térség, a nyugati félteke – és benne az Egyesült Államok – irányadó olajfélesége, a West Texas Intermediate (WTI) csak az idei utolsó negyedévben szinte példátlanul széles, 15 dolláros és igen magas ársávban mozgott.

2004: a nagy ármozgások éve

A WTI által október eleje óta bejárt út először 45 dollártól 55 dollárig, majd ismét 45 dollárig vezetett, az árfolyam később 50 dolláron időzött, innen 40 dollárig zuhant vissza, mielőtt a múlt héten ismét 45 dollár fölé emelkedett volna. Az elemzés szerint az idén eddig nem kevesebb mint 142 olyan kereskedési nap volt, amikor a WTI hordója 1 dollárnál nagyobb napon belüli árfolyam-kilengést mutatott. Tavaly az ilyen kereskedési napok száma 121, 2002-ben 71, 1999-ben 18, 1994-ben alig hét volt – áll a Barclays Capital éves összesítésében.

Az elemzés szerint az előjelek azt sugallják, hogy az olajpiac jövőre sem lesz kevésbé ideges. A cég szerint a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) – a nyugati világ nem befektetési banki jellegű fő olajellátás-figyelő hivatala – két hónapja azt jósolta, hogy a kínai keresleti nyomás enyhülni fog. Ez az érvelés “már az akkori adatok ismeretében is kissé ingatagnak tűnt”, az azóta befutott újabb adatok alapján pedig végérvényesen elhibázottnak tekinthető. A kínai olajkereslet nemhogy csökkenne, hanem még növekszik is, és a növekedés üteme jelenleg a leggyorsabb az év eleje óta – áll a Barclay Capital elemzésében.

Kína ipara egyre szomjasabb

A jelentés szerint a kínai olaj- és olajtermék-kereslet novemberben jócskán átlépte a napi 7 millió hordót, és ennek a fele, napi 3,5 millió hordó az import. Ez az importigény éppen a kétszerese az egy évvel ezelőttinek. Ha a kínai kereslet ilyen ütemben nő tovább, és bekövetkezik az orosz kitermelés növekedési ütemének valószínűsített lassulása, az “igen feszes” ellátási helyzetet eredményezhet jövőre. “Ha az orosz kitermelés nem növekedett volna az utóbbi években tapasztalt mértékben, már legkésőbb 2003-ra komoly olajszűke lépett volna fel a világpiacon” – írja az elemzés.

Az iraki helyzet növeli a bizonytalanságot

A londoni befektetési bank kétségbe vonja azt is, hogy az iraki termelésben bármiféle javulás várható 2005-ben. A Barclays Capital szerint az utóbbi időszak fejleményei inkább azt a kérdést vetik fel, hogy ebben az évtizedben várható-e egyáltalán valamilyen javulás, különösen annak ismeretében, hogy a brit parlament védelmi bizottságának tagjai iraki tanulmányútjuk után még legalább további tíz évi külföldi katonai jelenlét szükségességét valószínűsítették Irakban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik