Belföld

A kormány elfogadta a foglalkoztatási akciótervet

A Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv célja, hogy a munkavállalók száma 2006-ig 100-150 ezerrel nőjön - közölte Burány Sándor munkaügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján , miután a kormány szerdai ülésén elfogadta az akciótervet.

“A cél teljesítése érdekében összesen 400 ezer új munkahely létesítésére van szükség” – közölte a munkaügyi miniszter, utalva arra, hogy a munkahelyteremtéssel egy időben munkahelyek szűnhetnek meg. A célkitűzések teljesítésének feltételeit tartalmazó akcióterv korábbi stratégiák eredményeire alapozva készült el az európai uniós kötelezettségekkel összhangban.

Az újságíróknak kiosztott tájékoztató szerint az EU-tagállammá vált Magyarországnak legkésőbb október elsejéig kell benyújtani az Európai Bizottsághoz a 2004-2006-ig tartó időszakra vonatkozóan a nemzeti foglalkoztatáspolitikai célokat és az ezeket szolgáló intézkedéseket összefoglaló akciótervet.

Burány Sándor kijelentette, hogy a célkitűzések teljesítése érdekében a kormány járulékterheket csökkent és kiterjeszti a fejlesztési adókedvezményt a kis- és középvállalkozásokra. 2005. január elsejével 50 százalék járulékkedvezmény jár azoknak a munkáltatóknak, amelyek 25 év alatti munkavállalókat vagy ötven év feletti, tartósan munkanélkülieket foglalkoztatnak legalább 9 hónapig. “Ugyancsak 50 százalékos a munkáltatói járulékkedvezmény a gyedről, gyesről visszatérő édesanyákat vagy édesapákat foglalkoztató cégek számára” – mondta a miniszter.

Jövőre a mikro- és kisvállalkozók is hozzáférhetnek ahhoz a kedvezményhez, amihez eddig csak a nagyvállalatok és a multinacionális cégek fértek hozzá. “A legfeljebb öt főt alkalmazó mikrovállalkozások létszámuk bővítése esetén az új foglalkoztatottak után csökkenthetik a társasági adóalapjukat a minimálbér összegével” – közölte Burány Sándor.

Megjegyezte, hogy beruházási kedvezményben részesülnek jövő évtől a kis- és közepes vállalkozások is. A támogatás igénybevételének feltétele volt eddig, hogy legalább 300 fővel kell bővíteni a létszámot. “Kisvállalkozások 30 fős, középvállalkozások 150 fős létszámbővítésnél már hozzáférhetnek a fejlesztési adókedvezményhez” – mondta a miniszter.

Burány Sándor kitért arra, hogy az akciótervvel összefüggésben a kormány növelné a felnőttoktatásban részvevők számát, a szakképzést és a felsőoktatást pedig a munkaerőpiaci igényekhez igazítaná. A kormány ösztönözni kívánja a szakma megszerzését, a nyelvtanulást és a számítógépes ismeretek elsajátítását. A felnőttek számára az első szakma megszerzése, az 50 év felettiek számára pedig egy második is ingyenessé válik. Burány Sándor a felnőttképzésről szólva közölte, a céloknak megfelelően a 25-64 éves korú népességen belül a képzésen részt vevők aránya 2010-re eléri a 10 százalékot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik