Belföld

Meghiúsulhat a Szolnoki Mezőgép Rt. eladása

A vagyonszerzés után fizetendő illeték nem várt nagysága miatt az ír McHale Energineering Ltd. egyelőre nem írta alá a Szolnoki Mezőgép Rt. megvételéről szóló szerződést.

A döntést azonban legkésőbb augusztus 27-ig meg kell hoznia – tájékoztatott a mezőgazdasági gépgyártó vállalat értékesítésére kijelölt felszámolóbiztos. Molnár György elmondta: mivel a felszámolás kényszerértékesítés, szerinte az illeték alapját az adott helyzetben kialkudott és szerződésben rögzített ár jelentené. Ezzel szemben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Illetékhivatal úgy ítéli meg, hogy a szóban forgó ingatlanvagyon ennél értékesebb, és ennek megfelelően nagyobb illetéket kíván kiszabni – tette hozzá.

A felszámolóbiztos jelezte: a szerződés szerinti ár után nagyjából 150 ezer eurót kellene fizetni, míg az illetékhivatal a saját értékelése alapján 220 ezer eurót szabna ki. Molnár György szólt arról is, hogy a Mezőgép eladására kiírt pályázat ír nyertesével minden részletkérdésben megállapodtak, rendelkezik a szükséges bankgaranciákkal. A vártnál jóval nagyobb illetéken azonban a külföldi szakmai befektető “megdöbbent, és elvi okok miatt nem hajlandó egyelőre fizetni” – fűzte hozzá.

Molnár György az ügyben volt az illetékhivatalnál, a megyei és a szolnoki önkormányzatnál is, de ez sem vezetett jelentős eredményre, amin pedig ő lepődött meg, mert mint mondta, “Szolnokon nagyon nehéz eladni egy ipari ingatlant”.

A Szolnoki Mezőgép Rt.-nél minden munkavállaló kézhez kapta a felmondólevelét, az utolsó dolgozók augusztus végén hagyják el az üzemet. A munka azonban szeptember 1-jével újra indulhatna, mivel a felszámolóbiztos megrendelést szerzett.

A mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó ír McHale Energineering Ltd. keleti gyártóbázist keresve Szlovákiában akart letelepedni, de értesülvén a Mezőgép értékesítéséről, mint a cég egyik megrendelőjeként a magyarországi befektetést favorizálta. A Szolnoki Mezőgép Rt. ellen 2004. március 11-én hét hitelező kérésére indult felszámolási eljárás. A gyárat kereken 800 millió forintra értékelték. A kétszáz hitelező által követelt összeg 1,1 milliárd forint, ebből banki tartozás több mint 400 millió forintra rúg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik