Belföld

A cseh sörgyárak nem félnek az EU-csatlakozástól

Nagyobb keresletet termékeik iránt, illetve kivitelük növekedését várják az európai uniós csatlakozástól a helyi és a regionális sörgyárak Csehországban.

“Május elseje után megszűnnek a vámkorlátozások, s ezért azzal számolunk, hogy a különféle külföldi kereskedők, illetve a turisták jóval több sört vesznek tőlünk, mint eddig” – nyilatkozta szerdán Prágában Jirí Fusek a Kis és Független Sörgyárak Szövetségének elnöke.

Csehországban jelenleg 34 helyi és regionális sörgyár működik, s egyikük termelése sem haladja meg évente a 200 ezer hektolitert. E sörgyárak termékei rendkívül népszerűek helyi lakosság és a turisták körében, de a vámelőírások miatt eddig egy személynek nem volt szabad húsznál több üveg sört kivinnie az országból.

“Most majd megszűnik a félelem, s a vámkorlátok is lehullnak. A turisták ezután annyi sört visznek magukkal, amennyit akarnak” – magyarázta Fusek.

A regionális sörgyárak a helyi lakosságon kívül elsősorban a külföldi turistákra vannak berendezkedve. A regionális “sörutak” rendkívül kedveltek a nyugat-európai, elsősorban német, osztrák és a brit látogatók körében. A határ mentén fekvő kis sörgyárak számos vendéglőt, panziót üzemeltetnek, elsősorban a turisták számára.

“A határok megnyitása minden bizonnyal kedvező hatással lesz ezekre a helyi és regionális sörgyárakra, s forgalmuk emelkedésére kell számítani” – állítja Alexej Bechtin, a legnagyobb közép-európai sörfőzde a pilzeni Prazdroj szóvivője is. Elmondta: tekintettel erre a helyzetre a Prazdroj is azt tervezi, hogy a német, az osztrák és a lengyel határ mentén vendéglőket nyit a turisták számára.

A regionális sörgyárak 2003-ban mintegy kétmillió hektoliter sört adtak el, s ennek tíz százaléka került külföldre. “Az alapvetően családi sörgyárak termékei iránt állandóan nagy az érdeklődés. Az idén a kivitel mintegy tíz százalékos bővülésével számolunk” – mondta Fusek. Ugyanakkor bejelentette, hogy az uniós csatlakozással összefüggésben várhatóan mintegy öt százalékkal drágulnak ezek a sörök. “Mi alapvetően kézi vezérléssel, s hagyományos technológiákkal dolgozunk. Ez mindenütt a világon drágább” – jegyezte meg Fusek, aki szerint a csehországi helyi és regionális sörgyárak jövője az Európai Unióban is biztosított.

Prágai statisztikák szerint a csehek 2003-ban fejenként 162 liter sört fogyasztottak, s ezzel megtartották világelsőségüket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik