Belföld

Richter – a függetlenség napja

Meglepetésre nem szólt az ÁPV Rt.-nek benyújtott javaslatairól a Richter Rt. vezérigazgatója a cég pénteki sajtótájékoztatóján. A menedzsment ellenzi a két hete bejelentett privatizációs szándékot?

A Richterrel kapcsolatban a 25 százalékos Richter-pakettel rendelkező ÁPV Rt. nem kívánt nyilatkozni a FigyelőNetnek. Az ÁPV üzleti terve még nem készült el, úgymond, ezért nem adhatnak információt a Richterre vonatkozó szándékaikról.



Richter – a függetlenség napja 1

Bogsch Erik, a gyógyszergyár vezére ugyanakkor bízik abban, hogy a társaság állami részvénycsomagjának értékesítésével kapcsolatban a kormány részéről olyan koncepció születik, amely a cég érdekeit szolgálja. Bogsch folytatni akarja a cég jelenlegi stratégiáját, amely a függetlenséget tűzi ki célul. (Ez azért fontos, mert az ÁPV esetleges részvényeladása érintheti a Richter célkitűzéseit.)

A Richter mindenesetre az MTI-Eco szerint partner kíván lenni a javaslat előkészítésében, a további részletekről azonban csak az ÁPV Rt.-vel való egyeztetés után nyilatkozhatnak.


Az orosz és izraeli befektetőktől tartanak?


“Nem lennék meglepve, ha a Richter privatizációjára már az idén sor kerülne” – mondta a FigyelőNetnek Makray Péter, az Erste elemzője. Szerinte a menedzsment titokzatoskodása a sajtótájékoztatón azzal magyarázható, hogy a 25 százalékos állami pakett privatizációja a Richternél nagyon érzékeny területnek számít.


Gyógyszerpiaci elemzők szerint a Richter attól tart, hogy a privatizáció során 20 százaléknál nagyobb részesedés kerül egy kézbe, nevezetesen orosz, vagy izraeli befektetők birtokába. Ezzel a félelemmel függhet össze Bogsch Erik napokban tett amerikai útja. Az elemzők úgy vélik, az ÁPV Rt.-vel folytatott tárgyalásokon már nem is a privatizációt akarja késleltetni a Richter vezetése, hanem csak a kibocsátás feltételein szeretne finomítani.    


 A Tevával korábban hírbe hozták már a Richtert

Időről időre felmerül a Richter esetleges privatizációja. Eddig azonban erre mégsem került sor. Érdekes, hogy egy évvel ezelőtt a mostani kormányzat még határozott szándékot mutatott a Richter megtartására, újonnan megindult innovatív beruházásokra hivatkozva. De már az előző kormány idején is felmerült a gyógyszeripari cég eladása, akkor a TEVA izraeli gyógyszergyártó céggel, mint stratégiai befektetővel hozták hírbe a Richtert. Nem lehet tudni, hogy az akkori értékesítés miért nem valósult meg, annyi mindenesetre ismeretes, hogy a Richter vezetésének erős a lobbi-pozíciója, és nem nagyon kívánta korábban a cég privatizációját.

Hirtelen kormányzati bejelentés februárban


Február 20-án nemcsak a piaci szereplők, hanem még a Richter PR-vezetője, Beke Zsuzsa is meglepődött Draskovics Tibor pénzügyminiszter tőzsdei kijelentésétől, miszerint a cég privatizációjának előkészítése folyamatban van. Mint mondta, a társaság semmilyen hivatalos szándékról sem szerzett tudomást, s ennek hiányában nem tudnak érdemben nyilatkozni a kérdésről. Draskovics ennél többet nem mondott, csak azt hangsúlyozta, hogy a privatizációs bevételeket a későbbiekben sem használják fel a költségvetési hiány finanszírozására, ami a nemzetközi szabályok alapján nincs is megengedve a tárca számára.


A privatizációs sikerek és az ezekből befolyó bevételek ugyanakkor nagyobb mozgásteret engednek. Elemzők mindenesetre úgy értékelték a kijelentését, hogy a Richter Gedeon 25 százalékos állami pakettjének eredetileg 2005-re tervezett értékesítését előbbre hozzák.


Nem ez volt az első megszellőztetése a tervnek, hiszen a hír egyszer már az elmúlt év végén is felröppent. Piaci elemzők úgy reagáltak erre, hogy a 4-4,5 millió darabos pakett igen jelentős üzlet lenne a hazai értékpapírpiacon. Az államnak durván 100 milliárd forintnyi bevétele származna belőle. Az ügylet nagysága ugyanakkor azt is előrevetíti, hogy a privatizáció legalább 2-3 menetben történne meg, s aligha oldható meg külföldi befektetők bevonása nélkül.


Tavaly az export hozta a növekedést


A Richter termékeinek 80 százaléka tartozik a tb által támogatott körbe, 10-10 százalékot tesznek ki a nem támogatott gyógyszerek illetve a vény nélkül kapható (OTC) termékek. A Richter az idén 3 új készítményt vezet be a hazai piacon. A tavalyi évben egyértelműen az export hozta a növekedést. A gyógyszergyár 2003-ban 116,66 milliárd forintot árbevételt ért el, ami az előző évit 17,5 százalékkal haladja meg. Exportja 35,8 százalékkal 368,9 millió dollárra növekedett. A belföldi árbevétele 13,4 százalékkal nőtt, 34 milliárd forintot tett ki. A Richter 2003. évi adózott nyeresége 33,6 milliárd forint volt, ez 19,2 százalékkal magasabb, mint 2002-ben.



Richter – a függetlenség napja 2


Az amerikai eladások tavaly 60 százalékkal emelkedtek, és az EU, USA és egyéb piacokat magába foglaló régió 173 millió dolláros árbevételének az 53 százalékát adták. A FÁK-országokban a politikai és gazdasági stabilitás valamint a vásárlóerő növekedése segített abban, hogy a Richter a piaci átlagot meghaladó bővülést ért el: eladásait mintegy 25 százalékkal növelte, miközben a piac egésze 13 százalékkal bővült. Az Egyesült Államok piacán 2001. óta jelentős fölfutás volt az értékesítésben, amely jelenleg már olyan magas szinten van, ahonnan nehéz lesz továbblépni, így 2004-ben minimális növekedés várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik