Tudomány

A klímaváltozás miatt lehet egyre több koraszülött

Nenov / Getty Images
Nenov / Getty Images

A klímaváltozás miatt egyre gyakoribbá váltak a hőhullámok, és ez a halálozáson túl a születésekre is hatással van, derül ki egy friss tanulmányból. A 25 év alatt 53 millió születést vizsgáló amerikai kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a korai születések valamivel gyakoribbá válnak a melegebb, hosszabb hőhullámok idején, írja a Science Alert.

A Nevadai Egyetem epidemiológusa, Lyndsey Darrow és munkatársai 1993 és 2017 között elemezték a születési feljegyzéseket az Egyesült Államok 50 legnépesebb nagyvárosában, ahol a hőhullámok 24 százalékkal erősebbek, és kétszer olyan gyakoriak ma, mint a hatvanas években.

A nagyvárosokban ez azt hozta magával, hogy a koraszülések (37. hét előtt) és a korai születések (37 és 39 hét között) napi aránya kis mértékben nőtt a helyi hőmérséklet emelkedésével.

Ez a jelenség leginkább az alacsonyabb társadalmi-gazdasági csoportok körében volt megfigyelhető. A kutatók hangsúlyozták, hogy az eredmények egyelőre csupán összefüggések, közvetlen ok-okozati kapcsolatot egy ekkora minta esetében nehéz azonosítani.

A tanulmány vezetője megjegyezte, hogy a megbízható légkondicionálással ellátott lakás vagy munkahely, a fizikailag megterhelő munkavégzés elkerülése, valamint a régebbre visszanyúló betegségek is változtathatnak a várandós nők meleg időre adott reakcióján. Persze nem csak a rövid hőhullámok befolyásolják a terhességet, a kutatások szerint az elnyúló átlag feletti hőmérséklet akár ennél is jelentősebb eltéréseket is okozhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik