Belföld

Mérlegen Magyar Péter eddigi országjárása

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Eddig mintegy 6700 percen át beszélt.

A Népszava összesítése szerint Magyar Péter öt hét alatt 15 megye 158 településén járt, egy-két kivétellel mindenhol mondott beszédet is, amiről 111 videót fel is töltöttek. A Tisza Párt alelnöke április 17-én kezdett országjárásba, a lap becslése alapján eddig összesen 6760 percet (112 órát) beszélt.

Horn Gábor, a Republikon Intézet vezetője a lapnak azt mondta, a rengeteg helyszín azért fontos, mert Magyar Pétert mindenhol több száz, akár több ezer érdeklődő várja, az emberek, ha nem is mennek el, azt érezhetik, hogy akár ott is lehetnének. A koreográfia is jól illik a karakterhez, amit ki akar magáról alakítani, és jó gegeket használ, például kibérelte a felcsúti kisvasutat – tette hozzá.

Horn Gábor felidézte, hogy 1993-ban őt is elküldte akkori pártja, az SZDSZ, végig is járta mind a 176 körzetet, de fél év és nem öt hét alatt. Szerinte az is szokatlan most Magyar Péter esetében, különösen a 2010 utáni politikában, hogy ennyire közel engedi magához az embereket, miközben Orbán Viktor lényegében titkos kampányt folytat.

Ha belém fojtják a szót vagy a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjét kizárják a nyilvános vitából, lelkük rajta. Mindenki látni fogja, hol tart a magyar közmédia.

A Tisza Párt listavezetője ezt éppen Felcsúton mondta, amikor lapunknak bejelentette, mégis részt vesz az állami tévé vitáján, de a Várkert Bazárhoz szervezett tüntetést is megtartják.

Frissítünk!

Zsolt Péter a Magyar Péter-jelenségről

A szociológus szintén a Népszavában egy véleménycikkben ír arról, miért tartja innovatívabbnak Magyar Pétert a többi ellenzéki politikusnál. Több példát is hoz arra, ami szerinte ezt igazolja. Zsolt Péter úgy látja, a Magyar Péter-jelenség lényege az, hogy tényleg be akarja temetni az árkokat, amit csodálkozással figyel a társadalom; követői pedig elhiszik neki, hogy amit mond, úgy is gondolja.

Lakner Zoltán a Magyar-féle one man show folytatásáról

A politológus a 444-nek azt mondta: 2022 óta az ellenzékiek száma a fideszesekénél is gyorsabban apadt, így nyílt meg az út Magyar Péter előtt, aki „nem okozója, hanem következménye a DK válságának.” Bárhogy alakul a választás, ő sikerként hivatkozhat arra, hogy a semmiből lett övék a legerősebb ellenzéki erő, ami egyre valószínűbb. Lakner arra számít, hogy június 9. után is folytatódik a Magyar féle one man show, mert a projekt alapvetően erre épül, ami megfelel a politikai nyilvánosság személyiségközpontú elvárásainak.

Kapcsolódó
„Ha belém fojtják a szót, legalább mindenki látni fogja, hol tart a magyar közmédia” – Magyar Péter ott lesz a vitán
A NER szívcsakrájában, vagyis Felcsúton, a Pancho Aréna tövében tartott beszédet, majd Orbán Viktor falujának híres-hírhedt kisvasútját is kipróbálta Magyar Péter. Ennek végállomásán, Alcsúton kérdeztük a közmédia által szervezett vitáról, valamint a tervezett tüntetésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik