Belföld

Kovács a tagállamok egyenrangúságát szorgalamazza

Az EU reformjairól dönteni hivatott kormányközi konferencián Magyarország azt az alapelvet fogja követni, hogy ne sérüljön a tagállamok egyenrangúsága, illetve maradjon fenn az intézményei közötti egyensúly - mondta a külügyminiszter csütörtökön, a szaloniki EU-csúcs első munkaülése után.

Kovács László szerint Magyarország az Európai Bizottság élén erős elnököt szeretne látni, az Európai Tanácsra viszont már nem érvényes ugyanez.

Mindamellett “nyitottak vagyunk az olyan kompromisszumokra, amelyek az említett alapelv tiszteletben tartása mellett javíthatják az uniós intézmények működésének hatékonyságát” – fűzte hozzá.

Valéry Giscard d’Estaing, az Európa jövőjével foglalkozó konvent elnöke a csúcs második napján, pénteken fogja a tagállamok és a csatlakozó országok első számú vezetői elé terjeszteni az EU új alkotmányos szerződésének tervezetét. Az ezt követően esedékes vita előtt a külügyminiszter nem kívánt a reformokkal és a kormányközi konferenciával kapcsolatos magyar álláspont részleteibe bocsátkozni. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Magyarország számára is elfogadható lenne az az értékelés, amely szerint a konvent munkájának eredménye “jó alap a konferencia megkezdéséhez”.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik