Belföld

Global Leaders for Tomorrow – holnapunk meghatározói

Akik megkapják a Global Leader for Tomorrow címet, azokról még biztosan fogunk hallani. A World Economic Forum évente száz olyan embert nevez meg, aki nagy hatással lesz a világ alakulására.

A World Economic Forum (WEF) minden évben száz embert „koronáz meg” a Global Leaders for Tomorrow (GLT) címmel. Olyan negyven év alatti fiatal
Global Leaders for Tomorrow – holnapunk meghatározói 1

emberek, akik már letettek valamit az asztalra, teljesítményük eddig is meghatározó volt, de még óriási lehetőségek előtt állnak. Globális befolyású vezető egyéniségek, nemcsak üzletemberek, hanem politikusok, a kultúra, tudomány meghatározó egyéniségei. A GLT klub 500 tagot számlál, közöttük van Tony Blair, de Bono is, a U2 énekese.

A jövő elitje

A GLT közösség tagságának feltétele a társadalommal szemben mutatott felelősségteljes magatartás és a figyelemre méltó egyéni eredmények. A programot 1993-ban a World Economic Forum indította el azzal a céllal, hogy informális ám mégis hatékony keretet teremtsenek a fontos témákkal kapcsolatos véleménycserére a világ meghatározó egyéniségei között. Így lehetőséget kapnak arra, hogy megismerjék egymást, és kapcsolataikon keresztül később a jövőben valóban az egész világot befolyásoló teljesítményt mutathatnak fel.


A World Economic Forum ezzel a világ javulását kívánja szolgálni – így fogalmazott José-Maria Figueres, Costa Rica korábbi elnöke, aki 2000 óta a WEF ügyvezetője. A tagok tapasztalataikat és ötleteiket megosztják egymással, hogy bármelyikük alkalmazhassa saját országában.







GLT-k megoszlása nemek szerint (%)
2001
2002
2003
26
37
40
Férfi
74
63
60



A címet minden év januárjában Davosban, a WEF székhelyén osztják ki. Aki egyszer bekerült a GLT-k közé, azt három egymást követő évben meghívják a World Economic Forum éves gyűlésére, valamint öt éven át GLT találkozókra, és minden, a Forum által szervezett regionális rendezvényre.

Nem egyszerűen egy klub

Nemcsak azért hasznos egy ilyen fórum, mert a tagok közvetítésével a világ minden tájára eljutnak a tehetséges emberek ötletei, hanem azért is, mert a GLT-k egyéni kezdeményezései is támogatásra találhatnak, akár a források biztosításával is. A rendszeresen találkozók önálló projekteket is elindíthatnak.


Idén született például a Triple Bottom Line Task Force program, ami a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának erősítését célozza. Vagy a Europe 2050 projekt, amely egy összetett jövőindex meghatározására törekszik. És az Africa Initiative, amely az afrikai országokkal történő kereskedelem megkönnyítésén munkálkodik.







A GLT-k szektor szerinti megoszlása (%)
2001
2002
2003
Gazdaság
78
56
46
Nem gazdaság
22
44
54



Eltérő kultúrák és látásmódok találkoznak a GLT rendezvényeken. Kenyai, orosz, amerikai, bolgár, német, japán, kínai, török, marokkói, új-zélandi, indiai, olasz, mexikói emberek beszélgetnek el egymással, akik más kontinensről, más szerkezetű társadalomból származnak. Az egymás számára friss gondolkodásmód lendületet adhat a tagok fejlődésének.

Kiválasztás

Minden évben más bizottság dönt arról, hogy ki kaphatja meg a Global Leaders for Tomorrow címet. Korábbi GLT-k, a WEF tagjai, vállalatok vezetői, és egyéb szervezetek vezetői közül kerülnek ki a bizottság tagjai. A jelöltekre a WEF is ajánlatot tesz, de egyéb információforrásokra – például külföldi újságok – is felhívja a bizottság figyelmét, valamint rendelkezésre bocsátja azokat.

Az összegyűjtött jelölteket kritériumok alapján rangsorolják. Így például vezetői készségeik, szakmai eredményeik, szociális és globális témák iránt mutatott érdeklődésük alapján pontozzák őket. Azt is figyelembe veszik, hogy a GLT közösség szempontjából milynek a lehetőségeik. Az így kialakult sorrend első száz helyezettje lesz a következő év kitüntetettje.

Eddig megbízhatónak bizonyult a bizottság, hiszen olyan személyeknek adták a címet, akik később beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. A névsorban olyan nagy nevek találhatóak, mint Tony Blair, José Maria Aznar jelenlegi spanyol miniszterelnök, Patricia Stonisfer, a Microsoft munkatársa. Ha kíváncsi a jövő évi jelöltekre, klikkeljen ide!


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik