Belföld

Agyonlőtték a holland szélsőjobb vezéralakját

Agyonlőtték Pim Fortuynt, a holland szélsőjobb vezéralakját. A homoszexualitását nyíltan vállaló politikus a sokáig szociáldemokrata fellegvárnak számító Rotterdamban a szavazatok több mint 34 százalékát szerezte meg a márciusi helyhatósági választásokon.

Éles fordulatot vett a hollandiai választási kampány hétfőn, amikor egy ismeretlen fegyveres hat lövéssel meggyilkolta az ország szélsőjobboldali mozgalmának vezéralakját, Pim Fortuynt. A többek között muzulmánellenességéről elhíresült politikust a közszolgálati rádió hilversumi stúdiójából távozóban érte a halálos lövés.

A mostani merényletig úgy tűnt, hogy a szélsőséges politikus a május 15-én esedékes országos választások után Európa leghaladóbb gondolkodású országa vezetésének kellős közepén találja magát. A legutóbbi közvéleménykutatások adatai szerint az 54 éves egykori szociológiaprofesszornak jó esélye volt rá, hogy 17-20 százalékos eredménnyel zárja az egy hét múlva esedékes választásokat (ez megközelítőleg 26 helyet jelent a 150 tagú holland alsóházban), ami alaposan összekuszálta volna a Hollandiában megszokott hatalmi képletet. A hétfői merénylet után ez most már biztosra vehető.

Agyonlőtték a holland szélsőjobb vezéralakját 1 A holland Le Pen?

Hollandiában és szerte Európában sokan Fortuynt tekintették a francia elnökválasztáson vasárnap alulmaradt Jean-Marie Le Pen, a minap ismét Irakba látogató osztrák Jörg Haider vagy az olasz szélsőjobboldal, az Északi Liga vezetője, Umberto Bossi holland megfelelőjének, noha három-négy éve még hazájában is legfeljebb az értelmiségi elitlapok rendszeres olvasói ismerték a nevét. Fortuyn egyébként többször is kikérte magának az efféle összehasonlításokat, saját véleménye szerint egyáltalán nem lehetett őt egy lapon említeni a többi európai szélsőjobboldali-populista politikussal.

A gyilkos, tüntetés, fenyegetések, kampánycsendA holland rendőrség hétfőn késő este bejelentette, hogy elfogták Pim Fortuyn feltételezett gyilkosát. Eközben Hágában a holland parlament épülete előtt mintegy háromszáz ember tüntetett a gyilkosság ellen. Az AFP jelentése szerint a megmozdulás résztvevői a sajtót hibáztatták a történtekért, és fenyegetően viselkedtek az eseményeket a helyszínen figyelemmel kísérő több újságíróval szemben. A politikus által vezetett politikai csoport, a Leefbar Rotterdam egyik illetékese elmondta: tudomása volt arról, hogy Fortuynt megfenyegették. A meggyilkolt politikus szóvivője is hasonló esetekről számolt be. A holland pártok az első megdöbbenésből még fel sem ocsúdva egyöntetűen úgy döntöttek, hogy felfüggesztik a választási kampányt.

“Azt mondom, amit gondolok”

A konzervatív katolikus családban nevelkedett Fortuyn legalább olyan formabontó egyéniség volt, mint legismertebb európai eszmetársai – írja az MTI tudósítója. Tükörsimára borotvált fejével, divatlapokba illő eleganciájával, luxusautójával és a hozzá illő sofőrrel, fennen hirdetett homoszexualitásával és pénzmániájával kirítt a holland politikai életből.

Fortuyn fiatalkori marxizmusából kigyógyulva vált elkötelezett jobboldali publicistává, majd egy ideig a kereszténydemokraták politikai tanácsadójaként dolgozott. A Kultúránk iszlamizálása ellen címmel 1997-ben megjelent bestsellere tették ismertté a nevét. Az iszlámot “elmaradott vallásnak” tekintette, és hatalomra kerülése esetén évi 40 ezerről 10 ezerre szorította volna le a bevándorlók és menedékkérők számát, majd lezáratta volna a határokat. “Felmondjuk a schengeni egyezményt” – jelentette be nyilvánosan.

Nem ezzel vagy azzal az etnikummal van problémája – cáfolta az őt rasszizmussal vádlókat -, hanem az iszlámmal, amely hátrányos megkülönböztetéssel sújtja a nőket, és őt, homoszexualitása miatt, “egy disznónál is alacsonyabb rendűnek” tekinti.

Pim Fortuyn megnyilvánulásai:•A politikáról:

“Ez nem vicc, hogy miniszterelnök akarok lenni. Az embernek szüksége van célokra, és az én célom fiatalkoromtól fogva az, hogy vezessem az országot.”

A bevándorlásról:

“Ha a törvények szerint megtehetném, egyszerűen azt mondanám: nem jöhet több muzulmán az országba. Itt 16 millió holland él, az ország megtelt.” vagy “Ha pedig már elmenekültek (a Hollandiába érkező menekültek), érjék be egy sátorral és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságától kapott élelemmel.”

A más szélsőjobboldali politikusokkal való összehasonlításokról:

“Tűrhetetlen, hogy olyan politikusokkal hasonlítanak össze, mint Haider vagy Le Pen.”

A szélsőjobbnak is radikális volt

A vagyonával gyakran hencegő politikus néhány éve csatlakozott a helyi pártok tömörüléséből létrejött Leefbar Nederland, Élhető Hollandia nevű mozgalomhoz, amely tavaly vezetőjévé választotta, ez év elején azonban nyíltan idegenellenes kijelentései miatt kizárta soraiból. Fortuyn ennek ellenére a párt helyi szervezete, a Leefbar Rotterdam támogatásával vett részt a márciusi helyi választásokon, ahol élete eddigi legjelentősebb politikai sikerét érte el. Itteni listavezető pozícióját megőrizve Lijst Pim Fortuyn (Pim Fortuyn Listája) néven saját pártot is alapított, amellyel az országos választásokon kívánt indulni május 15-én.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik