Belföld

444: Kövér László tajvani milliárdos barátjának cégénél dolgozik Magyar Péter egyik budapesti jelöltje

MTI/Krizsán Csaba
MTI/Krizsán Csaba

A Tisza Párt fővárosi listájának 3. helyezettje, Porcher Áron Sommerville a Magyarországon aktív tajvani milliárdos üzletember, Frank Liu cégénél, a Chi Fu Investment Fund Management Zrt.-nél dolgozik befektetési projektvezetőként, írja a 444.hu.

Magyar Péter pártja nem bocsátkozott részletekbe azzal kapcsolatban, hogy kik azok a jelöltek, akiket a Fővárosi Közgyűlésbe delegálna, pusztán a nevüket közölte. A párt listáját Magyar vezeti, míg a második helyezettről, Ordas Eszterről szerdán Karácsony Gergely főpolgármester közölte, hogy egy olyan cég jogtanácsosa áll, mellyel szemben korábban a BKV versenyhivatali eljárást indított kartellezés miatt. „Ez a cég pár hete, éppen a jogtanácsos közreműködésével még azért lobbizott, hogy ne tudjam teljesíteni a budapestieknek tett ígéretemet, és a Fővárosi Közgyűlés ne fogadja el a dunai hajózási káoszt felszámoló új rendeletet, amely végre a budapestiek érdekeit részesíti előnyben a turistahajókat üzemeltető cégek érdekeivel szemben” – írta Karácsony, felszólítva Magyart (és Vitézy Dávidot), hogy „húzzák le fővárosi listájukról a kijáró embereket”.

Porcherrel kapcsolatban a 444.hu arról ír: bár nem szokatlan, hogy egy üzleti világban mozgó személy politikai ambíciókat dédelgessen, Frank Liu pikánssá teszi a sztorit. A dollármilliárdosként emlegetett Liu fele-fele arányú szerepvállalással 200 millió eurós tőkealapot gründolt az állami MFB-vel, ő mentette meg a csődtől a pápai húsipari vállalatot, az Index korábbi cikke szerint pedig jó barátja Kövér László fideszes házelnöknek. Kövértől kapta meg a magyar állampolgárságot, és szintén a házelnök javaslatára a magyar-kínai gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséhez hozzájáruló munkája elismeréseként Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Magyar Arany Érdemkereszttel jutalmazta az üzletembert.

Liuval kapcsolatban lapunk korábban arról számolt be, hogy az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke, Veress László családja használ egy II. kerületi ingatlant, amit egy elvben határon túli magyarokat támogató alapítvány vásárolt meg. Az alapítvány Frank Liu közbenjárásával jutott hozzá több mint 300 millió forinthoz, a külföldről támogatott szervezetek listájára mégsem került fel.

Magyar Péter kommentben reagált a 444 írására: „Probléma, ha valaki privát munkahelyen dolgozik? Vagy mindenki fideszes az illető üzletember több ezer alkalmazottja közül?”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik