Belföld

Megjelent a Figyelő – Globális vállalati rangsor

A Figyelő legfrissebb számában a távközlési és a technológiai cégek mélyrepülését, egyszersmind a Régi Gazdaság vállalatainak erősödését bemutató, a Business Week piaci kapitalizáción alapuló vállalati toplistájáról olvashat.

Viszlát, Pentium, helló, Viagra. Csak egy éve lett volna, hogy a Pentium chipet gyártó Intel a világ második legértékesebb társasága volt, 417 milliárd dolláros piaci kapitalizációval? Az Intel ma csupán 181 milliárd dollárt ér, s a globális listán a 13. helyen áll. Eközben a Pfizer feltört: a Viagrát előállító gyógyszergyár a rivális Warner-Lambert tavaly nyári bekebelezésével 172 milliárdról 217 milliárd dollárra növelte piaci értékét, és a 20. helyről a 4. pozícióra lépett elő.

Lehetne ezt az új régi világrendnek nevezni. A hónapokig tartó kíméletlen tőzsdei öldöklés után nem meglepő, hogy sok technológiai és távközlési társaság csak töredékét őrizte meg korábbi értékének. De ezt az önmagában is drámai sorsfordulatot csak még hangsúlyosabbá tette az egyesülések és akvizíciók hulláma – főleg a régi gazdaság ágazataiban, a bankszektortól a gyógyszergyártáson át az olajiparig -, melyből a globális behemótok új csoportja született.

Az 1000 legnagyobb vállalat

Megjelent a Figyelő – Globális vállalati rangsor 1Ez az egyik fő trend, amely az idei TOP 1000 felmérésből kirajzolódik. A Business Week, a genfi központú Morgan Stanley Capital International adatainak alapján, 21 ország társaságait rangsorolja tőzsdei kapitalizációjuk szerint. A General Electric második éve az élen áll. De lefelé haladva a listán, a kép nagyot változott. Kikerült az első tízből az Intel, a hálózati eszközökben utazó amerikai Cisco Systems, a mobiltelefonokat gyártó finn Nokia, a brit Vodafone Group távközlési operátor és a japán NTT DoCoMo mobilszolgáltató. Helyüket részint három fúziós szülött foglalta el (a Pfizer, az AOL Time Warner médiacsoport és a Citigroup bank), részint két olajtársaság (a Royal Dutch/Shell és a BP Amoco, melyek árfolyamának a magas olajárak tettek jót).

Nagy a bizonytalanság

Kérdés, hogy az újonnan jövők szilárdabban megvetik-e a lábukat az élbolyban, mint az általuk kiszorított technológiai és távközlési csillagok. Manapság mindenki bizonytalan időket él. Jól megmutatkozott ez június 22-én, amikor a tavalyi 19. helyről a 16. pozícióba feljövő Merck gyógyszergyár nyereségromlásról szóló figyelmeztetése 111 ponttal levitte a Dow Jones-indexet. Mindazonáltal kevés az esély arra, hogy a technológiai társaságok hamar visszaverekedjék magukat a lista elejére.

Ha érdekli, hogy a különböző szektorokban hogyan alakultak a vállalatok eredményei, olvassa el a Figyelő cikkét, ahol részletes eredményeket, szektorális elemzéseket és rangsorokat találhat!

Részletek itt >>


A teljes Top 1000 táblázatos formában az Adatbányában >>

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik