Belföld

FigyelőBarométer – április 20.

ÁSZ-vizsgálat az Országimázs Központban (-1). Vita a médiakuratóriumokról (-1). Van elég pénz a nyugdíjakra (+1). Megvédik a kekszüzemet (+1). Népszavazás a munka törvénykönyvéről (+1). Emelkedik a Figyelő Barométer.

Ma reggel az Info Rádióban az Állami Számvevőszék munkatársa elmondta, hogy az Országimázs Központ vizsgálatáról az eredmény leghamarabb augusztusban lesz nyilvános, addig tehát nem tudhatjuk meg, hogy mire kapott 4,2 milliárdot a Happy End kft. Azt pedig még a nyilvánosságra hozatal után sem tudhatjuk meg, hogy mennyire volt indokolt nekik adni a feladatot, illetve, hogy mennyire volt indokolt maga a költségvetés. Az ÁSZ ugyanis a jogszerűséget ellenőrzi. Azzal pedig nincs gond, más nem pályázott, illetve aki volt olyan könnyelmű, hogy beadta az anyagát, annak érvénytelen lett a pályázata. Ezzel a nyilatkozattételi kötelezettség megszűnt: mindig mondható, hogy várjuk meg az ÁSZ jelentését, és sikerült a lényegről elterelni a figyelmet, a nyilvánosságban nem arról beszélnek, hogy közpénz megy a haverokhoz és onnan ellenőrizetlenül tovább, hanem, hogy az államigazgatás vizsgálja az ügyet.

Annyira jogszerű ez, mint a médiakuratóriumok ügye, amelyről a miniszterelnök a magyar televízióban állította, hogy szóba sem került az Európai Bizottság elnökének budapesti tárgyalásain, és nem ezért nem sikerül lezárni a csatlakozási tárgyalásokon az audiovizuális nevű fejezetet. Ezzel szemben a kiszivárogtatott jegyzőkönyv egyértelműen felhívja a magyar kormány figyelmét arra, hogy amennyiben a stockholmi elnökség ideje alatt nem oldják meg a kuratóriumok problémáját, akkor Magyarország kieshet a csatlakozás első köréből. Úgy látszik, egyre kockázatosabb arra hivatkozni, hogy az ellenzék nem egyezett meg önmagával és ezen belül a MIÉP-pel, amelytől az előbb említett interjúban rákérdezésre sem volt hajlandó elhatárolódni a Fidesz 2-es számú tagkönyvének tulajdonosa.

Az is törvényes volt, ahogy a magánnyugdíjpénztárak számára fizetendő hányad nem emelkedett a szerződéskötés idején, még az előző kormány által elfogadott törvény szerint 6 százalékról 7 százalékra, majd nyolcra, hanem maradt hat. A kormány ugyanis nem akart lemondani arról a néhány milliárdról, amennyit a százalékok emelésével veszített volna. Sőt bejelentette a miniszterelnök egy vidéki lapnak, és aztán a rádiónak, hogy átalakítják a nyugdíjrendszert, mert sokba kerül a mostani finanszírozása. Mára már a Pénzügyminisztérium modellszámításaival cáfolták a Magyar Hírlapban Orbán Viktor kijelentéseit. Ebből is nagy vizsgálat kerekedhet, de azt aligha az ÁSZ végzi majd…

Kijelentette a gazdasági miniszter, hogy minden jogi eszközt felhasználnak annak érdekében, hogy a Danone ne zárja be a győri gyárat. Ez ugyan nem lenne hír, hiszen ez a dolguk, de mégis az, mivel beindult a gépezet: a Fidelitas alelnöke, a Fidesz frakcióvezető-helyettese együtt tüntetett a munkahelyek védelméért a munkásokkal. Így már összetettebb a kép. Valójában csak az kérdés, hogy jól szerződött-e az állam, amikor eladták a Győri Keksz és Ostyagyárat, beépíttették-e a szükséges garanciákat. Ha igen, akkor védve vannak a győriek, ha nem, akkor aggódjanak, mert akkor aligha hatódnak meg a francia cég vezetői a politikai frázisoktól, amelyek egyébként az itt működő többi multi szájízét is megkeseríthetik. Az a meglepő, hogy még csak át se engedte az antiglobalizációs demagógiát a MIÉP-nek a Fidesz, a hagyományos munkamegosztást sem tartották elégségesnek ebben az esetben.

Népszavazást kezdeményez a munka törvénykönyvéről, a nyugdíjakról, a fiatalokról és még nem tudja pontosan, hogy miről a Magyar Szocialista Párt. Hosszú menet lesz ez is, mert gazdasági törvényekről nem lehet népszavazást tartani, de az értelmezésről folyó vita idején erről sokat beszélnek és nyilván ez a céljuk a szocialistáknak, hogy végre ők határozhassák meg a közbeszéd témáját. Az azonban még mindig nem egyértelmű, hogy mennyire rossz a törvény a munkavállalóknak. Ha a munkaadók nem veszik el tőlük a hétvégét, nem küldik őket más városokba, akkor nem élnek a törvény által kínált lehetőséggel, vagyis nem lesznek idegesek a munkavállalók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik