Nagyvilág

Oroszország megszállta Grúziát

Amerikai katonai szakértők irányítása alatt mintegy 3000 zsoldos is harcol a grúz hadsereg oldalán az oroszok szerint. Moszkva elutasította a tűzszünetet. A grúzok szerint az oroszok kettészelték az országot. A NATO és az EU egyeztetést kezdeményezett és segélyeket indított útnak.

Az orosz erők már a grúz terület “nagyobb részét” tartják megszállva – jelentette ki hétfőn Mihail Szaakasvili grúz államfő. A televízió által közvetített beszédében az elnök sürgette a Nyugatot, hogy hathatósabban segítsen szembeszállni Oroszországgal a szeparatista Dél-Oszétia miatti konfliktusban. “Eddig erkölcsi támogatást és humanitárius segítséget kaptunk. Ez persze fontos, de ennél többre van szükségünk ahhoz, hogy megállíthassuk a barbár agressziót” – mondta Szaakasvili.
Szaakasvili felszólította a főváros lakóit, hogy őrizzék meg nyugalmukat, és biztosította őket, hogy “holnapig semmi veszély nem fenyegeti Tbiliszit”, pánikra semmi ok.

Az orosz védelmi minisztérium egy képviselője azt hangoztatta hétfő este, hogy az orosz erőknek “sohasem állt szándékukban Tbiliszi felé vonulni”. Az Interfax orosz hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó személyiség hozzátette, hogy “láthatóan pánik uralkodik a grúz vezetés legfelső szintjén”.

Az orosz védelmi minisztérium eközben bejelentette, hogy az orosz erők kivonultak Szenaki városából, ahová a nap folyamán hatoltak be.

Grúz területre léptek

A grúz védelmi minisztérium szóvivőjének közleménye e szerint orosz páncélozott járművek elfoglalták a városban lévő grúz katonai bázist. Az orosz védelmi minisztérium megerősítette, hogy orosz haderők grúz területre léptek Szenaki közelében, és a hadművelet a célja, hogy megakadályozzák az újabb grúz támadások előkészületeit Dél-Oszétia ellen. (A város azon a biztonsági sávon kívül fekszik, amely a szakadár Abházia és Grúzia többi része közti de facto határ mentén húzódik.)

“Az orosz békefenntartó csapatok és az alájuk rendelt katonai egységek lépéseket tesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák a grúz tüzérség Dél-Oszétia és orosz katonák elleni támadásait” – mondta a moszkvai védelmi minisztérium egy képviselője, akinek szavait a RIA Novosztyi orosz hírügynökség idézte. A hadművelet célja az is, hogy meggátolják a Tbiliszi által mozgósított tartalékosok összevonását – tette hozzá. Az orosz közlés szerint a grúz tüzérség hétfőn délután is ágyúzta a déloszét területeket.

Az orosz erők hétfőn helyi idő szerint kora este elfoglalták Gorit, a Dél-Oszétiához legközelebb eső grúz nagyvárost – közölte egy grúz illetékes a francia hírügynökséggel.

Kettészelték az országot

Az orosz csapatok gyakorlatilag kettészelték Grúziát azzal, hogy elfoglaltak egy stratégiailag fontos várost, amely az ország egyetlen jelentős autópályája – a kelet-nyugati – mentén fekszik – jelentette be hétfő este Mihail Szaakasvili grúz elnök.

Az államfő a nemzetbiztonsági tanács ülésén közölte ezt, egy órával azt követően, hogy tisztviselők azt állították: az orosz egységek elfoglalták a grúz fővárostól, Tbiliszitől 100 kilométerre nyugatra fekvő Gori városát. Az Interfax hírügynökség idézett egy orosz védelmi tisztviselőt, aki cáfolta ezt az értesülést.

Független forrásként az ENSZ katonai megfigyelői megerősítették hétfőn este, hogy az orosz hadsereg egyes alakulatai a szakadár területről benyomultak Grúzia belsejébe.

Az ENSZ-főtitkár békefenntartásért felelős helyettese, Edmond Mulet közölte, hogy az Abháziában tartózkodó kéksisakosok visszaigazolták, hogy orosz erők léptek Grúzia belső területére. Ezek nem békefenntartók, hanem orosz katonák – mondta. A tényről rövidesen tájékoztatja a Biztonsági Tanácsot – közölte a diplomata. A testület még hétfőn újabb rendkívüli ülést tart Grúzia kérésére.

Zsoldosok is segítik őket?

Az orosz katonai titkosszolgálatok információi szerint amerikai katonai szakértők irányítása alatt mintegy 3000 zsoldos is harcol a grúz hadsereg oldalán az orosz békefenntartók és katonai egységek ellen.
Ezt a szolgálatok egy magas rangú képviselője mondta el hétfőn az orosz RIA Novosztyi hírügynökségnek, s leszögezte: ezzel az Egyesült Államok is felelősséget visel a dél-oszétiai vérontásért.

Nem lesz tűzszünet

Elhárította az Európai Uniónak a Grúziával kötendő, Dél-Oszétiára vonatkozó tűzszüneti javaslatait Szergej Ivanov orosz miniszterelnök-helyettes hétfőn a CNN amerikai hírtelevízióban.

A politikus a műsorban úgy vélekedett, hogy Tbiliszinek közvetlenül kellene tárgyalnia a konfliktusban érintett régiókkal.
Hangoztatta, hogy a Grúzia elleni orosz támadás válasz volt a nyugati irányzatú grúz kormány etnikai tisztogatására, valamint arra, hogy az ENSZ képtelen volt cselekedni.

Állítása szerint a grúzok most próbálták meg harmadszor kiűzni a helyi lakosokat, s kétezer embert öltek meg Dél-Oszétiában.
Orosz tisztviselők azt mondták, hogy a halálos áldozatok többsége orosz útlevéllel rendelkező oszét volt.

Szergej Ivanov a CNN adásában kijelentette:”Dél-Oszétia kis létszámú lakossága elleni etnikai tisztogatással vádolom a grúz vezetőket”. Az ENSZ-hez intézett kérések nem jártak eredménnyel. “Addig kellett sürgősen az emberek segítségére sietni, amíg életben voltak. Nem volt más választás” – tette hozzá.


Oroszország mindent megvétózhat

A BT-ben francia és amerikai illetékesek brit támogatással Oroszország katonai akcióját elítélő, tűzszünetre felszólító határozatot terveznek, amelyet legkésőbb kedden reggel a tanács összes tagjának eljuttatnak megfontolásra. Elfogadására csak akkor lenne esély, ha a vétójoggal bíró Oroszország nem utasítaná el.

Elhárította az Európai Uniónak a Grúziával kötendő, Dél-Oszétiára vonatkozó tűzszüneti javaslatait Szergej Ivanov orosz miniszterelnök-helyettes hétfőn a CNN amerikai hírtelevízióban. A politikus a műsorban úgy vélekedett, hogy Tbiliszinek közvetlenül kellene tárgyalnia a konfliktusban érintett régiókkal. Hangoztatta, hogy a Grúzia elleni orosz támadás válasz volt a nyugati irányzatú grúz kormány etnikai tisztogatására, valamint arra, hogy az ENSZ képtelen volt cselekedni. Állítása szerint a grúzok most próbálták meg harmadszor kiűzni a helyi lakosokat, s kétezer embert öltek meg Dél-Oszétiában.

Etnikai tisztogatás a vád

Szergej Ivanov a CNN adásában kijelentette:”Dél-Oszétia kis létszámú lakossága elleni etnikai tisztogatással vádolom a grúz vezetőket”. Az ENSZ-hez intézett kérések nem jártak eredménnyel. “Addig kellett sürgősen az emberek segítségére sietni, amíg életben voltak. Nem volt más választás” – tette hozzá.

Katonák és civilek is áldozatul estek

Mihail Szaakasvili grúz elnök a nemzethez intézet tévébeszédében azzal vádolta Oroszországot, hogy minden grúz területet el akar foglalni. “E provokáció célja Dél-Oszétia, Abházia, s végül egész Grúzia elfoglalása” – mondta az államfő.

Szaakasvili azt állította, hogy 80-90 orosz katonai repülőgépet lőttek le s “orosz katonák százait” ölték meg az eddigi harcokban. Az orosz erők parancsnoksága 18 orosz halottról, 52 sebesültről és négy lelőtt orosz gépről beszélt. Anatolij Nogovicin tábornok, az orosz fegyveres erők helyettes vezérkari főnöke szerint ezenkívül 14 katonájuk eltűnt. A magas rangú tiszt elmondta még, hogy Dél-Oszétiában a harci cselekmények folytán mintegy 2000 ember életét vesztette, s mintegy 34 ezren várnak evakuálásra vagy más segítségre.

A grúz elnök szerint a konfliktus grúziai áldozatainak 90 százaléka a polgári lakosság soraiból került ki. Orosz tisztviselők azt mondták, hogy a halálos áldozatok többsége orosz útlevéllel rendelkező oszét volt.

“Emberveszteségünk zöme, áldozataink 90 százaléka civil” – mondta Mihail Szaakasvili hétfőn egy körkapcsolásos sajtóbeszélgetésen. Az elnök bejelentette: támogatja az európai közvetítő által javasolt tervet, hogy Dél-Oszétiában a felek térjenek vissza a konfliktus előtti állásokba, legyen közös békefenntartó erő és EBESZ-ellenőrzés. Az államfő Bernard Kouchner francia külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után Tbilisziben közölte, hogy aláírta azt a tervet, amely a konfliktus előtti helyzet visszaállítását célozza.

—-Az oroszok nem akarnak passzívak maradni—-

Az orosz békefenntartó erők Dél-Oszétiában ellenőrzésük alá vonták Chinvalit, a terület központját, a béke kikényszerítését célzó hadművelet jelentős része befejeződött – jelentette ki hétfőn Dmitrij Medvegyev. Az orosz elnök Anatolij Szergyukov védelmi miniszterrel tartott hétfői megbeszélését követően érintette a grúziai helyzetet.

Oroszország soha nem lesz a kaukázusi helyzet “passzív megfigyelője” – figyelmeztetett Medvegyev. Felszólította a Nyugatot, hogy ne kövesse el ismét a tragédiához vezető “müncheni egyezmény hibáját” azzal, hogy békülékenynek mutatkozik az agresszorral szemben. Oroszország mindent el fog követni, hogy “normalizálja a helyzetet Dél-Oszétiában” – tette hozzá az orosz elnök az egyik hazai televíziós állomáson elhangzott nyilatkozatában. Pártolta azt az elképzelést is, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) missziót működtessen Dél-Oszétia területén.

Az EU-nak már van rendezési terve

Az Európai Uniónak kellene békefenntartó erőket küldeni a Kaukázus válság sújtotta térségébe egy, a kelet-európai országok által kezdeményezett rendezési terv értelmében – mondta hétfőn a lengyel elnöki hivatal helyettes vezetője. “Az orosz békefenntartókban nem lehetne megbízni” – jelentette ki Piotr Kownacki Varsóban, hozzátéve, hogy az európai katonák telepítésének előfeltétele a tűzszünet lenne a szakadár Dél-Oszétia és Abházia területén.

A lengyel elnök hozzáférhetővé tette hivatalos honlapját a grúz kormány számára, hogy az információkat közölhessen az Oroszországgal Dél-Oszétia miatt kirobbant fegyveres konfliktusáról. Ezt Lech Kaczynski elnök jelentette be hétfőn internetes oldalán, hozzátéve, hogy grúz kollégája, Mihail Szaakasvili kérte a hozzáférést az angol nyelvű honlaphoz. Kaczynski bejegyzése szerint “az Oroszországi Föderáció grúz internetes portálokat blokkol”.

Vlagyimir Putyin bírálta az Egyesült Államokat, amiért amerikai katonai gépekkel Irakból jelentős grúz kontingenst szállított gyakorlatilag a dél-oszétiai konfliktus térségébe. Az orosz miniszterelnök cinikusnak nevezte a Grúziát támogatni igyekvő nyugati politikusok magatartását. Sajnálkozását fejezte ki az amerikai lépés miatt, és kijelentette: “Ez nem változtat semmin, de nem hozza közelebb a helyzet rendezését.”

A magyar kormány a béke pártján áll és a tárgyalásos megoldást szorgalmazza a kaukázusi konfliktusban – közölte a kormányszóvivő hétfői tájékoztatóján, újságírói kérdésre válaszolva. Hozzátette: a kormány folyamatosan egyeztet az Európai Unióval, nincs eltérő álláspontja.

Orosz-NATO találkozót tartanak kedden

Rendkívüli NATO-orosz ülést tartanak Brüsszelben kedden, ugyanazon a napon, amikor az euroatlanti szervezet székhelyére látogat Eka (Jekatyerina) Tkeselasvili grúz külügyminiszter is – jelentette be a szövetség szóvivője.

A nagyköveti szintű találkozót Oroszország NATO melletti állandó képviselője, Dmitrij Rogozin kérte, miután kiderült a grúz diplomácia vezetőjének látogatása. Mindkét megbeszélés fő témája az Oroszország és Grúzia közötti, dél-oszétiai katonai konfliktus lesz. Egy nappal később ugyanerről rendkívüli találkozót tartanak az európai uniós tagországok külügyminiszterei is.

indulnak a segélyek

Grúziába indul keddre virradóra az Egyesült Arab Emírségekből az első segélyszállító repülőgép, fedélzetén az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNCHR) adományával – közölte a szervezet. A szállítmánnyal megerősítik az UNHCR készleteit a kaukázusi térségben. A második gép már Koppenhágából startol szerdán. A két gépen 30 ezer embernek elegendő adomány érkezik majd a térségbe.
A szervezet mintegy kétmillió dollárt szabadít fel sürgősségi készleteiből erre a célra. Később kisegítő személyzet küldését is tervezik. Németország egymillió euró segélyt adományoz az orosz és a grúz hadsereg közötti harcok elől elmenekült emberek támogatására – közölték hétfőn Berlinben a külügyminisztériumban. Ezzel az összeggel próbálnak enyhíteni a menekültek közvetlen szükségletein. A pénzt Németország az UNHCR és a Nemzetközi Vöröskereszt rendelkezésére bocsátotta. Ebből sátrat, gyógyszert és más tárgyak vételét finanszírozzák. Az Európai Unió hasonló összeget szabadított fel, hogy Grúziában segélyezze a lakhelyét kényszerből elhagyó embereket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik