Pénzügy

Vezetői utánpótlás program

Mi történik, ha hirtelen megüresedik egy alsó szintű vagy középvezetői pozíció cégünknél? Nehéz a helyzetünk, ha csak a vezető távozásakor kezdünk lázasan gondolkozni, ki is lehetne a megfelelő utód. Ha viszont előre terveztünk, és megfelelő kiválasztási és fejlesztési program révén rendelkezésünkre áll egy bármikor bevethető, tehetséges fiatal gárda, akkor zökkenőmentes az utódlás megoldása: csupán ki kell választanunk a „pool”-ból a leginkább megfelelő személyt.

A másfél-két éves komplex Vezetői utánpótlás program célja olyan munkatársak megtalálása, fejlesztése és megtartása a szervezetben, akik magas fokú vezetői potenciállal jellemezhetők, és legfeljebb rövidtávú vezetői gyakorlattal rendelkeznek.

A program alapos kiválasztási eljárással kezdődik (vezetői ajánlás, motivációs beszélgetés, tesztek és Assessment Center), majd a kiválasztott résztvevők egy több komponensű fejlesztési programban vesznek részt. A fejlesztés gerincét vezetői készségfejlesztő tréningmodulok adják. A tréningeken zajló munkát egy tanácsadó-coach munkatárs támogatja, aki az egyéni fejlődési folyamatokat kíséri figyelemmel. Ezen kívül vezetői fórumok, modulok között átívelő csoportfeladatok, projektmunkák és informális összejövetelek egészítik ki, és teszik teljesebbé a programot.

Mindvégig erős hangsúlyt kell fektetni a visszajelzésre. A program végén a résztvevők írásos visszajelzést kapnak, és a tapasztalatokat illetve a további fejlesztési lehetőségeket az illetékes HR tanácsadó jelenlétében érdemes megbeszélni a közvetlen felettessel is.

Szervezeti kultúraváltás

Azon kívül, hogy a fejlesztési program eredményeként egy jól képzett, felkészült „talent pool” áll rendelkezésünkre, ne feledkezzünk meg arról a tényről sem, hogy mindennek erős kultúraformáló hatása van.

Amennyiben ezek a hasonló értékrend alapján működő, hasonló tudásháttérrel rendelkező és egymással szoros kapcsolatban lévő fiatalok idővel vezetői pozíciókat töltenek be, az egy új vezetői generáció megszilárdulását is jelenti. Ezzel a program jól támogatja a teljes szervezeti kultúraváltást is.

Kritikus sikertényezők

A résztvevők többnyire nagyon igénylik a figyelmet, az elismerést és támogatást a vezetőktől, ezért csak erős felsővezetői támogatás mellett érdemes egy ilyen programot elindítani. Ha ez hiányzik, a résztvevők csupán vezetői PR fogásként fogják kezelni a képzést.

A sikerességet veszélyeztetheti, ha a program lezárása után a fiatal tehetségek nem kapnak elegendő lehetőséget a bizonyításra. Ha nincsenek nagyobb felelősséggel járó projektek, megüresedő pozíciók, könnyen előfordulhat, hogy a vezetői szempontból is jól képzett szakemberek a szervezeten kívül keresnek képességeiknek megfelelő kihívásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik