Belföld

Orbán újabb támadástól tart

Budapestről üzent az európai politikusoknak Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök azt mondta, hogy a következő 15-20 évben nem lehet úgy élni, mint eddig. A kormányfő úgy vélte, a médiatörvény miatt Magyarországot komoly támadás érte, amelynek második szakasza most kezdődik. Orbán Viktor elmondta azt is, hogy Magyarország szegény ország.

A magyar elnökségnek gazdasági prioritásai vannak – mondta az Európai Bizottság és a kormány együttes ülését követő sajtótájékoztatón Orbán Viktor miniszterelnök. Az euró az integráció legfontosabb eszköze, megvédése és megerősítése első számú európai érdek. Akkor lesz sikeres a magyar elnökség fél éve, ha ennek szellemében módosul az uniós alapszerződés, és az euró jobb állapotban lesz július elsején, mint amilyenben most van – közölte a kormányfő.

Orbán Viktor a magyar EU-elnökség második számú prioritásaként az unió további bővítését nevezte, vagyis Horvátország integrálását, Szerbia közeledésének további támogatását és a schengeni övezet kiterjesztését Romániára és Bulgáriára. Harmadik számú prioritásunk az energetikai belső piac felszabadítása és az EU ellátásbiztonságának erősítése, míg a negyedik az európai romastratégia elfogadása.

Orbán újabb támadástól tart 1

Fókuszban a médiatörvény

Három dolgon múlik a magyar EU-elnökség sikere. Először el kell végezni a munkát, másodszor a legnagyobb uniós problémát, a gazdasági egyensúlytalanságok kérdését nemzeti szinten is sikeresen kell kezelni, harmadszor pedig el kell kerülni, hogy rossz politikai viták árnyékolják be az elnökséget – mondta a kormányfő. „Itt állunk a leggyengébben” – mondta Orbán, aki szerint hazánkat a médiatörvény okán „nagyon komoly támadás érte”, amelynek első szakasza már lezárult, és most kezdődik a második.

Ha úgy látjuk, hogy a médiatörvény gyakorlati magvalósulása során bármilyen politikai aggály igazolódik, készek vagyunk azt orvosolni – jelentette ki Orbán Viktor, aki közölte: a médiatörvény európai minőségét illetően úgy gondolják, a bizottság a megfelelő jogi vizsgálatok elvégzése után “mindannyiunkat megnyugtató jogi szakvéleményt” ad arról, hogy a vita alatt álló jogszabály az EU-s elvekkel, bevett jogszabályi megoldásokkal összhangban van-e vagy sem. “Biztos vagyok benne, hogy Magyarország számára diszkriminációmentes jogi véleményt fognak elkészíteni” – mondta, hozzátéve, mindent megtesznek, hogy a médiatörvény körüli vita ne nehezítse a magyar EU-elnökséget.

Négyszemközt, nyitottan megvitattuk a médiatörvényt; Európában a sajtószabadság elve szent, és Orbán Viktor miniszterelnök biztosított arról, hogy a törvény összhangban van az EU értékeivel. Egyértelművé tette, hogy módosítják a jogszabályt, ha a bizottság kifogást emel ellene – mondta a sajtótájékoztatón José Manuel Barroso. Az Európai Bizottság elnöke hozzátette: a médiatörvény hivatalos fordítását még nem kapta meg a bizottság, amint az megérkezik, elindítják „az ezzel kapcsolatos folyamatokat”. A magyar elnökség csak úgy lehet sikeres, ha hazánk élvezi az európai intézményrendszer támogatását – mondta a bizottsági elnök, aki felidézte azt is, hogy a magyar kormányfő maga harcolt az előző totalitárius rezsim ellen, így feltétlenül demokrata.

Ön valószínűleg nem lesz mindig hatalmon, de a médiairányítási struktúra koncentrált; nem élhet vissza ezzel egy következő kormány? – kérdezte a BBC riportere Orbánt. A kérdés kiindulópontja nem jó; a médiahatóság jogosítványai semmivel sem haladják meg az uniós normát, nem hoztunk létre semmiféle túlkoncentrált hatalmat – válaszolt a miniszterelnök. Ha az EU értékelése mást mutat, változtatunk a jogszabályon, de biztos, hogy nem ez lesz a vizsgálat eredménye, mert „tényszerűen nem ez a helyzet” – válaszolt a magyar miniszterelnök, aki ezzel együtt azt mondta: semmiféle kampány és nyomásgyakorlás hatására nem hajlandó változtatni a törvényen.
Orbán újabb támadástól tart 1

Orbán üzent Európának

Magyarországon a felismerés megszületett, remélem más országokban is megszületik a közeli jövőben: a következő 15-20 évben nem élhetünk úgy, ahogy eddig tettük, mert nem leszünk versenyképesek a világ más, feltörekvő gazdaságaival – üzente a sajtótájékoztatón kollégáinak a magyar miniszterelnök. Ehhez a felismeréshez a magyar elnökség közelebb viheti Európát – vélte Orbán.

Hiszem, hogy a magyar hatóságok jelentős és kompetens munkát végeztek a felkészülés során – mondta a sajtótájékoztatón Barroso, aki támogatásról biztosította a magyar elnökség céljait.

Orbán: Magyarország szegény

A tv2 különadót firtató kérdésére Orbán Viktor ismét megdicsérte a magyar emberek 2010-es áldozatvállalását, de úgy vélte, hogy a viszonylag alacsony hiánycél eléréséhez a vállalkozói szektor kölcsönös felelősségvállaláson alapuló különadóira is szükség volt. Az érintett cégek vezetőitől azt kérte a miniszterelnök, hogy legyenek érzékenyebbek a magyar problémák iránt.

A különadó részleteiről szólva azt mondta: a versenyképesség növelése érdekében termelő szektorokat nem adóztattak. Orbán szerint a különadó nem is diszkriminatív, mert két szektorban (a bankszférában és az energetikai vállalatok között) is magyar cég a legnagyobb adózó.

Magyarország szegény ország: az átlagjövedelem 600 euró, az átlagnyugdíj 2-300 euró, 3 millió ember pedig szegénynek minősül az EU mércéje szerint. Nekem ezt az országot kell versenyképessé tennem, ehhez pedig kellenek a nagy cégek válságadói – mondta Orbán Viktor.

Barroso az ügyben csak annyit közölt: a bizottság megkapta az érintett cégek hivatalos panaszát, most a hivatalos magyar álláspontra várnak az ügyben. Az Európai Bizottság elnöke ezen a területen is objektív vizsgálatot ígért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik