Belföld

Orbán nem vállal kockázatot

Pénteken újabb szakaszba lép a Fidesz kampánya, miután a pártelnök elmondja hagyományos évértékelőjét. Orbán Viktor az elmúlt nyolc év szocialista hibáinak a felsorolása mellett részben megfogalmazza a Fidesz választások utáni jövőképét. Lesz konkrétum is, de a nagy durranásra, vagyis a teljes programra március 15-ig várni kell.

Idén is a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület felkérésére összegzi gondolatait Orbán Viktor a Millenárison. A február 5-i beszéd azonban több lesz, mint egy Gyurcsányt és Bajnait földbe döngölő évértékelő.

Mivel április 11-én választások lesznek, a Fidesz programjáról pedig csak nyomokban olvasni, így Orbán Viktor beszéde később is számon kérhető elemeket is tartalmaz majd. Az, hogy pontosan milyen, a kampányban is felhasználható ígéretek hangoznak majd el, egyelőre csak kevesek számára világos.

Egy neve elhallgatását kérő fideszes politikus az fn.hu-nak arról beszélt, hogy az elnök pénteken pont annyit fog mondani, hogy a választók elhiggyék, van programja a Fidesznek. Erre nemcsak a sajtó, hanem az ellenzék képviselőjelöltjei is nagyon várnak, mivel az emberek egyre gyakrabban teszik fel azt a kérdést, hogy mi lesz, ha nyer a Fidesz?

A Fidesz-KDNP borsodi jelöltjei

A Fidesz-KDNP borsodi jelöltjei

A válasz mostanában gyakran mellébeszélés, vízió és az elmúlt nyolc év kormányzati hibáinak boncolásában kimerül. Az, hogy a párt kormányzati terveiről gyakorlatilag nincs szó, nem véletlen. A Fidesz ugyanis a kampányra szánt kevesebb mint 100 napot három részre osztotta.

Az első szakasz

Az első szakasz a szembesítés, ami lényegében folyamatosan zajlik, de igazán január 14-én indult el. Ekkor Nyitrai Zsolt és Szijjártó Péter bemutatta az „Itt az idő” szlogent viselő plakátot. A poszterek kikerültek az utcákra, elkezdődött a pénzgyűjtés, az élő beszédben pedig a jövő helyett a múlt dominál.

részletek a fidesz sajtóközleményeiből

“Nem most kellene nyugdíjas-programmal előállnia az MSZP-nek, nyolc évi kormányzás alatt – ha akarták volna – megvédhették volna az időseket. Ehelyett a Gyurcsány-korszakban mindig csak rosszabb lett az időseknek.”

“Nyolc év szocialista hazugság-áradata, trükközése és alkalmatlan gazdaságpolitikája vezetett oda, hogy Magyarország a szégyenpadra került.”

“Az MSZP-kormány nemcsak félrekezelte és mélyítette a válságot, de mára a józan ítélőképességét is elveszítette.”

Az első szakasznak pénteken délután lesz vége, amikor Orbán Viktor, ha nem is a jövőbe vezető utat, de egy ösvényt minden bizonnyal ki fog jelölni a párt számára. A beszédben lesz annyi kézzel fogható ígéret, amely elég munícióval szolgál az aktivisták és a jelöltek számára, hogy meggyőzzék a szimpatizánsokat, nincs más út.

A második és harmadik szakasz

A második szakaszban már a szocialisták zűrös ügyeinek folyamatos szajkózása mellett megjelennek az Orbán Viktor által említett ígéretek, de ennél többre nem számíthatunk. A nagy bejelentések napja március 15-e lesz, amikor a pártelnök újra a porondra lép, és megkezdődik a Fidesz-kampány harmadik, egyben legintenzívebb szakasza.

Orbán Viktor a Duna Tv-nek nyilatkozik

Orbán Viktor a Duna Tv-nek nyilatkozik

A kampánycsendig a keveset szereplő Orbán Viktror újra a középpontba kerül. Úgy tudjuk, hogy a Fidesz számára az emberek biztonsága és a gazdaság talpra állítása lesz a két legfontosabb kampánytéma.

Fegyelmezett pártkatonák

A Fidesz kommunikációjának az egyik sikere, hogy következetes és rettentően fegyelmezett. Aki letér az útról, az repül. Erre a legutóbbi példa Mádi László ingatlanadóval kapcsolatos megszólalása volt, de korábban Heves város fideszes polgármesterét azért rúgták ki, mert magánkézbe adta a helyi rendelőintézet működtetését, miközben Mikola István folyamatosan a magántőke ellen beszélt.

Úgy tudjuk, Mádi lefejezésén senki sem lepődött meg a Fideszen belül, mivel a kommunikációs tréningeken a jelöltek számára világossá tették, hogy nem lehet hibázni. A Fidesz iránytói egyébként semmit sem bíznak a véletlenre. A politikusok napi hírlevelet kapnak a sajtóosztálytól. Ebben azok a panelmondatok szerepelnek, amelyek egy-egy rázós kérdésre megfelelő fideszes választ adnak.

Ami nincs, azt nem lehet elferdíteni

A Fidesz tehát a kockázatok minimalizálására játszik. Az általunk megkérdezett politikusok szerint két fontos oka van a „semmitmondásnak”. Az egyik, hogy a kampányban tett vállalásokat az ellenfél ne tudja ellopni, a másik pedig, hogy a riválisok minél később szembesüljenek a konkrét tervekkel, így azokat nem tudják szétszedni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik