Gazdaság

Új üzletbe vágott a korrupcióval vádolt Schadl György

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Új, ingatlanforgalmazással foglalkozó céget alapított Schadl György, a végrehajtók korrupcióval vádolt volt elnöke – derült ki a közhiteles cégadatbázisból.

A Gold Carpet Ingatlanforgalmazó Kft. kizárólagos tulajdonosa Schadl, a cég ügyvezetője pedig a szintén vádlott édesapja. A társaság főtevékenysége mellett húsz egyéb tevékenységi kört is felvett, köztük az „út, autópálya építését” is. Kerestük telefonon Schadl Györgyöt a vállalkozással kapcsolatos terveiről érdeklődve, ám nem fogadta hívásunkat. SMS-ben annyit írt:

Az előzmények fényében önnel nem szeretnék beszélni.

Schadl és felesége érdekeltségében áll egy hasonló nevű társaság, a Red Carpet Kft., ami szintén ingatlanforgalmazással foglalkozik. A vállalkozást Schadl anyósa vezeti. Azonban ezt a céget vagyonzárral sújtotta a Központi Nyomozó Főügyészség, ám nem tudni, hogy ezzel összefügg-e az új cég megalapítása. Schadl felesége, apja, és anyósa mellett nemrég az édesanyja is betört az üzleti világba. A 65 éves asszony még a nyugdíjkorhatár előtt döntött úgy, hogy vállalkozni fog, és rögtön két céggel jelent meg az állam által újraszabályozott, elsősorban NER-körökben felosztott felszámolói piacon. A cégbejegyzésnél Schadl György is közbenjárt, az egyik felszámoló cégben pedig egyik ügyvédje, Garabits Márton felesége is tulajdonos lett. Garabits a Fidesz képviselőjelöltje lett volna az június 9-ei önkormányzati választáson, ám miután megírtuk felesége és Schadl anyjának közös ülzetét, a kormánypárt inkább visszaléptette. 

Schadl 2021. novembere és 2023. novembere közt letartóztatásban volt, majd a börtönből házi őrizetbe került. Idén februárban pedig a bíróság enyhítette Schadl házi őrizetének szabályait: így hetente kétszer több órán át bevásárolhat, szakmai továbbképzésen vehet részt, orvosi vizsgálatokra is járhat. Feltehetően ebbe a cégalapítás is belefért.

A Schadl György, és Völner Pál, a Fidesz volt igazságügyi államtitkára elleni fő vádpont lényege szerint Schadl jogtalan előnyként rendszeresen pénzt – 2021 nyaráig legalább 83 millió forintot – adott át Völner Pálnak, aki ezért a pozíciójából eredő befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorolta. Az ügyészség szerint a végrehajtók elnöke hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy egészében visszakérte tőlük. Ezt hét végrehajtóból hat be is ismerte, őket már jogerősen is elítélték. A vádhatóság szerint Schadl több mint 924 millió forint illegális jövedelemre tett szert a közbenjárására kinevezett végrehajtóktól.

Schadlt és feleségét 2021. november 5-én fogták el a ferihegyi repülőtér prémium parkolójához vezető úton. A rendőrök több millió forintot és két diplomata útlevelet foglaltak le tőlük. Ezeket Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter állíttatta ki Völner Pál kérésére. Később az eljárás során hatalmas vagyont foglaltak le a házaspárnál, aminek részbeni elrejtése miatt emeltek vádat Schadl felesége ellen is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik