Belföld

Kirúgták a listáról az őszinte fideszest

Kirúgták a Fidesz listájáról Mádi Lászlót, az ellenzéki párt lakáspolitikusát, mert egy rendezvényen úgy nyilatkozott: előkészített módon, társadalmi vita után be kellene vezetni az ingatlanadót. Mádi nyilatkozata a Fidesz vezető gazdaságpolitikusainak elképzeléseibe illeszkedett.

A Fidesz álláspontja világos és egyértelmű: elutasítjuk az ingatlanadót, amelynek bevezetése egy igazságtalan, tisztességtelen és rossz döntése volt a kormánynak – áll a lapunkhoz eljuttatott, Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője által jegyzett közleményben.

Az Alkotmánybíróság döntésével viszont a józan ész diadalmaskodott. Mádi László tegnap a Fidesz álláspontjával ellentétesen nyilatkozott, ezért nem szerepelhet a Fidesz listáján az országgyűlési választáson – olvasható az ellenzéki párt közleményében.

A döntés annál is meglepőbb, mivel a Cséfalvay Zoltán és Matolcsy György (a Fidesz vezető gazdaságpolitikusai) által szerkesztett Jövőkép (innen letölthető, pdf fájl) című tanulmányban az olvasható, hogy „kívánatos szerkezeti változás a foglalkoztatásra rakódó adó- és járulékterhek, valamint a jövedelemtípusú adók csökkentése, ezzel párhuzamosan viszont a vagyoni és forgalmi típusú adók emelése”.

Ennek alapján tehát az lenne várható, hogy a Fidesz bevezet majd valamiféle vagyoni típusú adót – például ingatlanadót – a választások után.

A fönti ellentmondás föloldására kértük Szijjártó Pétert, a Fidesz szóvivőjét, aki érdeklődésünkre asszisztense útján közölte: “A párt álláspontja világos, nincs több mondanivalója ezzel kapcsolatban”. Az origo információi szerint az ellentmondást Orbán Viktor korábban úgy magyarázta, hogy “a szakértők megfogalmaztak egy véleményt, de ők, mint politikusok másfajta döntést hoztak”. Kérdés azonban ezek után, milyen is lesz voltaképpen a Fidesz gazdaságpolitikája.

Az fn.hu keresi, de egyelőre nem érte el Mádi László képviselőt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik