Gazdaság europoli

Brüsszel: Orbánék diszkriminálják Budapestet

MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher
Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Unió nem hivatalos csúcstalálkozójára június 17-én.
MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher
Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Unió nem hivatalos csúcstalálkozójára június 17-én.
Az Európai Bizottság szóvá tette, hogy a kormány a főváros rovására költi az uniós pénzt.

Az uniós források jelentős részének elosztását az Európai Bizottság regionális főigazgatósága felügyeli. Ennek két osztályvezetője írt kritikus levelet Oláh Gábornak, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium területfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkárnak. Az EUrologus szerint a bírálat oka, hogy miközben a vidéki pályázatok 98 százalékát kiírták, a budapesti fejlesztéseknél az arány nem éri el a 60 százalékot.

Az Európai Bizottság úgy véli: ez egyértelmű diszkriminációra utal.A foglalkoztatásra fordítható forrásokra, az Európai Szociális Alap+ által finanszírozott szociális szolgáltatás-fejlesztés területén csak a hét fejletlenebb régióra jelentek meg a felhívások, Budapesten nem, ez a késleltetés pedig forráskieséshez vezethet. Az EUrologus szerint talán magyarázat lehet az aránytalanságra, hogy míg a fővárosi programokat 40 százalékban finanszírozzák uniós forrásból, 60 százalékban nemzeti önerőből, addig a vidéki pályázatoknál az EU 85 százalékban állja a költségeket, az önrész csak 15 százalék, azaz a vidéki beruházások kevesebbe kerülnek az államkasszának.

Az EUrológus által megismert brüsszeli levélből kiderül, az Orbán-kormány arra hivatkozva nem írta ki a budapesti pályázatokat, hogy a Magyarországnak járó források egy részét zárolták. A három nagy operatív program 55 százalékát valóban befagyasztották, de a fennmaradó 45 százalék elérhető, tavaly decemberben az Európai Bizottság felszabadított 10,2 milliárd eurót, a hétéves költségvetés magyar részének körülbelül a felét, annak terhére lehet programokat kiírni. A Budapestre vonatkozó felhívások közzétételének késleltetése és akadályozása a feltételességi (jogállamisági) eljárás miatt diszkriminatív. Brüsszel továbbra is ki tudja fizetni az éves kötelezettségvállalás 45%-át, és az időközi kifizetési kérelmeket technikailag nem zárolják – áll a magyar kormánynak küldött levélben.

Közben kiderült, Budapest még nehezebb helyzetbe került, döntött az ítélőtábla, a főváros nem mentesül az adófizetés alól. Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán közölte, hogy elutasították Karácsony Gergely  főpolgármester újabb azonnali jogvédelmi kérelmét, így az államkincstár 2 milliárd forintot emelt le a főváros számlájáról.

Kapcsolódó
Az állam újabb 2 milliárdot emelt le a fővárostól, miután 15 milliárdnyi szolidaritási hozzájárulást már beszolgáltattak
A főváros egy éve indított pert a Magyar Államkincstár ellen a Tarlós-éra óta 12-szeresére emelt szolidaritási hozzájárulás miatt.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik