Belföld

A KDNP feltételhez kötné a munkaerő-piaci nyitást

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) a feltételhez kötött munkaerő-piaci nyitást támogatja azt követően, hogy Románia és Bulgária az EU tagja lesz, a Fidesznek nem világos az álláspontja.

A KDNP a nemzeti érdekek figyelembe vételével fogalmazza meg álláspontját, amit várhatóan hétfőn eljuttatnak Kiss Péter foglalkoztatási és munkaügyi miniszternek – mondta Halász Zsuzsa. A szóvivő közölte: a KDNP a feltételekhez, például a nyelvtudáshoz kötött munkaerő-piaci nyitást támogatja. Hozzátette: ma Magyarországon olyan helyzet van, hogy nem lenne elfogadható a teljes nyitás.

Kiss Péter pénteken elmondta: a Fidesz elnöke a hozzá elküldött anyagból hiányolja a konkrétumokat és a részletes intézkedéseket. “Csak formai, nem tartalmi kritikát kaptunk” – hangoztatta. A miniszter szerint ez az elküldött dokumentum céljának félreértelmezéséből adódik; a részletes joganyag és a tárca szakmai koncepciója hónapok óta fent van a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján. A szociális és munkaügyi miniszter szerint a Fidesznek lett volna elég ideje arra, hogy ha szükséges, további információkat kérjen a tárcától. Úgy vélte: elvárható lenne a legnagyobb ellenzéki párttól, hogy legyen álláspontja ebben a kérdésben.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök keddre hívott össze ötpárti megbeszélést a Románia és Bulgária EU-csatlakozását követő munkaerő-piaci stratégiáról. A Fidesz és a KDNP nem vett részt a találkozón.

A parlamenti megbeszélésre meghívták mind az öt parlamenti párt elnökét és frakcióvezetőjét, az Országgyűlés európai ügyek bizottsága, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság, valamint a gazdasági és informatikai bizottság elnökét, továbbá az Országos Érdekegyeztető Tanács munkáltatói és munkavállalói oldalának képviselőit. A kormány képviseletében a konzultáción a szociális és munkaügyi, valamint a gazdasági és közlekedési miniszter is részt vett.

“A kormánynak határozott szándéka, hogy amennyire lehet, (a munkaerő-piaci stratégiáról szóló döntésben) kerülje a Magyarországot oly sokszor megosztó szimbolikus politikai felhangokat” – mondta kedden Gyurcsány Ferenc, majd arra tett javaslatot, hogy az egyeztetésen elhangzottakat küldjék meg az egyeztetésről távolmaradó Fidesznek és KDNP-nek. A miniszterelnök a két ellenzéki párt vezetőjét arra kérte: közöljék álláspontjukat a szabályozás kialakításához.

A kabinetnek január 1-jéig kell meghoznia a döntést ebben a kérdésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik