Belföld

Fénykarddal a bliccelők ellen

A BKV ellenőrei UV-lámpával ellenőrzik a jegyeket és a bérleteket. A FigyelőNet információi szerint az intézkedésre a megszaporodott bérlethamisítások miatt van szükség.

Olvasónk tapasztalata

Ma történt meg elem, hogy elvileg június 11-ig érvényes, 30 napos, BKV jegypénztárban vásárolt bérletemről kiderült, hogy hamis. 2 választási lehetőségem adódott:

1) A helyszínen kifizetek 2.000 Ft pótdíjat, a bérletet elkobozzák és vehetek egy másikat.
2) Rendőrségi feljelentést tesznek. Ez esetben vizsgálat, a vád: hamisítás. Bizonyítani pedig semmit sem tudok…

Telefonon egyeztettem egy jogásszal, aki azt ajánlotta, hogy fizessek a helyszínen. Ezt tettem…

Javaslat: mindenképpen kérjetek ÁFA-s számlát (teljesen mindegy, hogy milyen cégre), hogy a bérlet mellett legyen egy bizonyíték, hogy melyik BKV jegypénztárban vásároltatok.


Fénykarddal a bliccelők ellen 1

Fénykarddal a bliccelők ellen 2

A FigyelőNet érdeklődésére egy név nélkül nyilatkozó BKV-ellenőr azt mondta, hogy a jegyekben és a bérletekben elhelyezett biztonsági jeleket keresik. A bliccelők ugyanis hamis bérlettel jutnak át a szoros ellenőrzésen. Április óta ugyanis a BKV ellenőrei már felszállni sem engedik azokat, akiknek nincs jegyük vagy bérletük. Az akciót a fővárosiak nyugodtan fogadták, a BKV jegybevételei pedig napi nyolcmillióval nőttek. A társaság hosszútávon beszünteti a papírjegyeket, és chipkártyát vezet be.

Szerkesztőségünk információi szerint az utóbbi időben egyre több hamis bérlet tűnt fel a fővárosban, ezeket körülbelül féláron lehet beszerezni a feketepiacon. Lapunk úgy tudja, hogy a hamisítók felvásárolják a lejárt bérletszelvényeket, mert azok tartalmazzák az összes biztonsági elemet. (A jegyek és bérletek több biztonsági elemet tartalmaznak ugyanis, mint a magyar bankjegyek.) A hamisítók csupán a hónapot javítják ki nyomdai oldat és egy színes lézernyomtató segítségével.

A BKV menetdíjbevételi főosztályának vezetője, Lucza Mihály 1979 óta dolgozik a közlekedési vállalatnál, a bérletek biztonsági rendszerének kidolgozásában azóta folyamatosan részt vett. A FigyelőNet érdeklődésére elmondta: az ellenőröknek már 15 éve az alapfelszereltségükhöz tartozik az UV-lámpa, de csak szúrópróbaszerűen használják. Álláspontja szerint a jelenlegi biztonsági rendszerrel az ellenőrök magabiztosan ki tudják szűrni a hamisítványokat.


Egy olvasónk szintén találkozott a BKV „lámpás” ellenőreivel. Levele tanúsága szerint V. András hivatalosan, BKV-pénztárban vásárolt bérletet, azt az ellenőrök mégis hamisnak találták, és megbüntették. Szerettük volna a BKV álláspontját is megtudni, hogy elképzelhetőnek tartják-e: a BKV pénztáraiban hanyagságból vagy esetleg szándékos csalás részeként árulnak hamis jegyeket és bérleteket. Csütörtök délután azonban a BKV illetékeseit már nem tudtuk elérni az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik