Belföld

Itt a kínai veszedelem: dömping

Két hónapon belül eldönti az Európai Bizottság, hogy kérje-e Kínát exportmérséklő intézkedések bevezetésére a megugró kínai textilbehozatal miatt. Az esetleges uniós importkorlátozás munkahelyeket menthet, de drágulást is hozhat.

Peter Mandelson külkereskedelemért felelős uniós biztos pontos vizsgálatot fog végezni kilenc importált kínai textiltermék ügyében, felméri, hogy pontosan milyen hatása van a januártól szinte korlátozatlan dömpingnek az európai piacra. A vizsgálódás, illetve az azt követő formális konzultáció az első lépés, hogy az unió piacvédő intézkedéseket vezessen be a kínai árukkal szemben.



Itt a kínai veszedelem: dömping 1

A januári piacnyitást követően az első negyedévben egyes termékek exportja több mint 500 százalékkal emelkedett, ami komoly piaci zavarokhoz és uniós állások megszűnéséhez vezethet. Érdekes viszont, hogy az uniós tagországok egyelőre nem kérték beavatkozást.


Mandelson lépését – a könnyűipari dolgozók ellenkezése mellett – valószínűleg az indította el, hogy a tagállamok hozzáférhetővé tették a 2005 első negyedévére vonatkozó importstatisztikákat, amelyek több textil- és ruhakategóriában komoly aggodalomra adnak okot. Ezért a biztos úgy döntött: nem nézheti tétlenül, ahogy az európai textilipar tönkremegy, bár az EU-nak engednie kell a WTO-elvárásoknak és lehetővé kell tennie a kínai ruhaipar fejlődését.








Robban a dömping
A dömping a kvóták év eleji globális eltörlése óta óriási. A bizottság által vizsgált textiláru esetén 51-től 534 százalékig terjed a behozatal növekedése 2004-hez képest. A pólók behozatala 164 százalékkal nőtt, a pulóvereké 534 százalékkal, a férfinadrágoké 413 százalékkal, a blúzoké 186 százalékkal, a zokniké és harisnyáké 183 százalékkal, a női kabátoké pedig 139 százalékkal.

Vizsgálnak, aztán döntenek


Ha a legfeljebb kéthónapos vizsgálódási időszak végén – amelynek első három hete adatgyűjtés és a felek érveinek meghallgatása – az Európai Bizottság úgy dönt, hogy az európai ipar nagy kárt szenved a kínai verseny miatt, akkor formális konzultációkat kezdeményez Kínával. Ezek a konzultációk akár oda is vezethetnek, hogy az EU megkéri Kínát, vezessen be exportkorlátozó intézkedéseket, amelyek a vizsgálatot megelőző év szintje felett legfeljebb 6-7,5 százalékos emelkedéssel engedélyezik a kivitelt. Vagyis nem csökkenne, csak szinten maradna az unióban a kínai ruhaimport.


A formális konzultációra kilencven nap áll rendelkezésre. Ha a kínaiak az ezt követő 15 napon belül nem lépnek, a bizottság saját maga is korlátokat állíthat fel a kínai behozatal lassítására. Ezek az intézkedések az idei év végéig tarthatnak, vagy pedig 12 hónapig, ha a formális konzultáció Kínával nem kezdődik meg október elejéig. A vonatkozó WTO-szabályozás legfeljebb 2008-ig engedi a különleges védintézkedések használatát. Az importkorlátozó intézkedések legfeljebb eddig maradhatnak hatályban.



Itt a kínai veszedelem: dömping 10

(Reisz Ilona festménye)

Az uniós meghallgatáson jelenlévő kínai megbízott ellenzett minden korlátozást, mondván, a liberalizáció kétirányú, ez így tisztességes, az európaiak is exportálnak ruhát Kínába. Juhu Liu, a kínai nagykövetség kereskedelmi illetékese szerint ez egy olyan helyzet, amivel mindenkinek jól kellene járnia. Az EU csak azért van bajban szerinte, mert nem készült fel rendesen a liberalizációra, s a kvóták 70 százalékát az utolsó pillanatban törölték el. 

Csakhogy az EU egyes képviselője szerint tavaly 165 ezer állás szűnt meg Európában az ágazatban, és előrejelzések szerint további egymillió van veszélyben.

Egy aprócska lépés


A szakszervezetek mindenképpen üdvözlendőnek tartják a biztos bejelentését, bár a döntés részleteiről sok konkrétum nem ismerhető, de legalább megmozdult valami – mondta a FigyelőNetnek Keleti Tamás, a Textilipari Dolgozók Szakszervezetének főtitkára. Az európai textil-, és bőripar egységesen állt ki saját védelmében, s április 8-án egy több százezer nevet tartalmazó aláírási ívet adtak át a bizottság elnökének. Mandelson bejelentése valószínűleg ennek is köszönhető.



Itt a kínai veszedelem: dömping 11

Keleti a legnagyobb problémának azt tartja, hogy az EU-tagállamok versengenek a vámbevételekért. Így, ha egy ország szigorít vámolási rendszerén, az alacsonyabb minőségű termékek más ország vámhatóságain keresztül kapnak bebocsátást. Ugyanakkor, mivel mindössze a vámbevétel ötöde illeti meg a tagországot, a többi a közös kalapba vándorol, minden országnak érdeke növelni ezt a csekély bevételt. A magyar vámosok korábban nagy szigorról tettek tanúbizonyságot, s az uniós csatlakozás előtt szép eredményeket értek el a csempészett vagy hamis márkanévvel, esetleg egyéb trükkel Magyarországra érkező termékek kiszűrésében.


Keleti szerint tavaly 1200 milliárd forint veszteséget volt kénytelen elszenvedni a magyar költségvetés a nem megfelelően kivetett vám miatt. További nehézség, hogy Magyarországon most már a nagykereskedőknek termékeiket értéken, nem pedig darabszám alapján kell nyilvántartaniuk, így pedig könnyebb bűvészkedni a számokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik