Gazdaság

Ötéves csúcson az amerikai alapkamat

A várakozásoknak megfelelően egymás után immár 15. alkalommal is megemelte irányadó kamatszintjét az amerikai Federal Reserve (Fed). Az úgynevezett Fed funds rate így 4,75 százalékra módosult, és elemzők szerint még nincs vége a sorozatnak. Ez többek között a magyar piacot is kedvezőtlenül érinti.

Kétnapos ülésének záróakkordjaként 25 bázisponttal 4,75 százalékosra emelte az irányadó kamatláb szintjét a Ben Bernanke elnökletével első alkalommal összeült Nyíltpiaci Bizottság, magyar idő szerint kedden késő este.

A kamatemelés a 2004 júniusa óta elkezdett monetáris szigorítás folyamatának 15. lépéseként következett be. Az elemzőknek aligha okozott meglepetést (a piac szinte egységesen erre számított), csalódást viszont okozhatott azoknak, akik már az emelési sorozat végében reménykedtek. A döntéshez fűzött kommentárjában ugyanis Bernanke elnök további emelésekre utalt a következő hónapok során, a gazdasági növekedést és az árstabilitást veszélyeztető tényezők egyensúlyban tartása érdekében.

Természetesen konkrét kamatemelési tervek a mostani Fed-kommentárban sem szerepelnek, ugyanúgy, ahogy Alan Greenspan legendásan ködös indoklásaiból is mindig hiányoztak. Ez különböző találgatásoknak ad teret: tengerentúli elemzők például most azt valószínűsítik, hogy májusban újabb negyed százalékpontos szigorítás következik, ám az így kialakuló 5 százalékos alapkamat még nem biztos, hogy a folyamat végét jelenti.

A CNN-nek nyilatkozó szakértők szerint a kamatszint öt százalékon történő tetőzése abban az esetben lenne lehetséges, ha valami rendkívüli váratlan hírrel szembesülne a Fed, például, ha összeomlana az ingatlanpiac, illetve, ha a munkanélküliségi ráta ismét emelkedni kezdene. “Alacsony munkanélküliség most, magasabb infláció a jövőben” – mutatnak rá az összefüggésre nagy amerikai befektetési házak elemzői, hangsúlyozván, hogy a jövő héten nyilvánosságra kerülő márciusi amerikai munkanélküliségi adatok kulcsfontosságúak lesznek a kamatok alakulása szempontjából.

Az amerikai részvénypiac egyébként eséssel reagált az újabb kamatemelésre, és 4,78 százalékra ugrott fel a tízéves államkötvény hozama is. A feltörekvő piacok és a magas kamattartalmú devizák, így a magyar részvények és a forintpiac alakulása szempontjából szintén negatívan értékelhető a Fed döntése. A szerdai kereskedés éppen ezért különösen izgalmas lesz, még akkor is, ha a hazai piaci szereplők is szinte biztosra vették a kamat 4,75 százalékra történő változását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik