Élet-Stílus

A legjobb kultfilm a Kutyaszorítóban

Tarantino Kutyaszorítóbanja vezeti az Empire kritikusai által összeállított listát, amely minden idők legjobb független filmjeit tartalmazza.

A lista első helyén Quentin Tarantino 1992-es remeklése, a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál kritikusi díját, a FIPRESCI-t elnyerő Kutyaszorítóban áll. Az Empire kritikusai szerint a Kutyaszorítóban című moziban egyesül minden, ami egy halhatatlan független alkotáshoz kell: a készítés körülményei, a tökéletes végeredmény, és a hatás, amit Tarantino elért a mozijával, az a lábnyom, amit a világ filmművészetén hagyott.

Tarantino alkotása a második helyre szorította a még csak 31 éves rendező, Richard Kelly rendezői debütálását, a 27 évesen készített, beskatulyázhatatlan Donnie Darko-t, melyben egyébként a világ felfigyelt napjaink egyik legnagyobb sztárjára, Jake Gyllenhaal-ra. Természetfeletti borzongatás, ’80-as években játszódó tinidráma, filozófiai töprengés a féreglyuk elméletről és az emberi létezés mulandóságáról. Ez mind a Donnie Darko, amely az új évezredre megváltoztatta azt, amit eddig a tini filmek zsáneréről gondoltunk.

A sorban a harmadik a ’84-ben szinte még teljesen ismeretlen rendező, James Cameron alkotása, a viszonylag alacsony költségvetésből készült (pláne, ha a mai adatokat nézzük) Terminátor, amely valódi hisztériát keltett világszerte. Épphogy csak a dobogóról leszorulva Kevin Smith frenetikus ’94-es vígjátéka következik, a Shop-stop, amelyből többek közt megtudhattuk, hogy Luke Skywalker volt a Birodalom legvérengzőbb tömeggyilkosa (hogy miért? Aki kíváncsi a válaszra, nézze meg a mozit).

A listát egyébként Tom Tykwer szédítő tempójú A lé meg a Lolája után, Tarantino alkotótársának és cimborájának, Robert Rodriguez-nek a debütáló mozija, az El Mariachi zárja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik