Élet-Stílus

Milyen legyen az első PC-nk?

Sorozatunk választ kíván adni a „Hogyan vegyek…" kérdésekre. Megkísérlünk hasznos tanácsot adni a digitális felszerelési tárgyak – PC, monitor, fényképezőgép, DVD-olvasó/író – beszerzéséhez.

Első tapasztalatainkat PC ügyekben a lehető legkisebb befektetéssel kell megszerezni: honnan tudhatnánk, hogy milyen PC-re van szükségünk, amikor még soha nem volt számítógépünk? Célszerű lehet tehát, hogy a legeslegelső PC-nk legyen egy használt összeállítás, egy olyan, amelyet 30-40-50 ezer forintért lehet találni apró betűs színes hirdetésekben.

Néhány fontos tényező

2005-ben már ne vegyünk Pentium II-es processzorú gépet. Első digitális élményközpontunk legyen legalább Pentium III-as, legalább 733 MHz-es, és Windows 98 SE vagy 2000 operációs rendszert használjunk hozzá.

Az új-használt gépünkben nem fontos szempont a CD-olvasó megléte, mert a géphez mi magunk is vehetünk egy vadonatúj, 6000 forintos DVD-olvasót, hogy filmeket is tudjunk majd nézni. A régebbi DVD-olvasók nem mindig olvassák a DVD+R (írt) vagy az újraírható DVD+/-RW lemezeket. A Pentium III-as központi egység egyébként a filmnézéshez szükséges, a PII-esek még nem elég erősek ehhez.

Az operációs rendszer meghatározza a memória (RAM) és háttértár (merevlemez) kapacitásait is: az abszolút minimum a 32 megabájt RAM és 1,2–3 gigabájt merevlemez. Minden, ami ennél több, javítja majd a felhasználói élményünket. Fontos még a grafikus kártya, és hogy meglegyen hozzá a windowsos meghajtó szoftver, nem fontos a legújabb, hiszen az operációs rendszerünk is a régi.

Az ideális használt gép memóriája 64-128 megabájtos, rendelkezik legalább Nvidia GeForce 2 MX videokártyával, minimum 32 megabájt memóriával, a merevlemeze legalább 6,4 gigabájtos. Nélkülözhetetlen része egy 10/100 megabit/mp-es hálózati kártya, hogy széles sávon tudjunk csatlakozni az internethez. (Már az első PC-hez is hozzátartozik az internet-hozzáférés, mert főként ezért vesszük – és hogy filmet nézzünk.)

Az ilyen gépek ára jelenleg (2005 őszén) bruttó 50 000 forint – egy 15 hüvelykes, 1024×768 képpontos (finom), 75 vagy több Hz-es (nem villogó) képfrissítésű megjelenítésre képes színes monitorral. (Összehasonlításul: a tévé másodpercenként 50 félképet váltogat, de nem képenként, hanem soronként, ezért nem érzékeljük.) Billentyűzetet, egeret bármelyik bevásárlóközpontban vagy hardverárusnál beszerezhetünk újonnan, nem több, mint 4000 forintért összesen.

Nem javasoljuk a modemes, betárcsázós, ingyen számos internetezést. Lassú, és ugyanabba a havi 4-5000 forintba kerül telefonszámlában, amibe a széles sáv.

A biztonság

A széles sávú kapcsolathoz be kell szerezni egy széles sávú útválasztót (routert), amelyben hardveres tűzfal is van, és ezen (meg az ADSL- vagy kábelmodemen) keresztül csatlakoztassuk a gépet az internethez.


Vegyük tudomásul, hogy a teljes világra kiterjedő, senki által nem tulajdonolt, de nem is szabályozott internet veszélyes. Mindennap jelennek meg cikkek arról, hogy egy védtelen számítógépre a csatlakozás után 30 vagy 50 másodperccel (!) érkezik meg az első rosszindulatú program. Ezeket nem „kézzel” terjesztik, hanem erre felkészített számítógépek másodpercenként több ezres keresési szorgalmassággal kutatják a behatolási pontokat. Többek között ezt a fajta fenyegetést hárítja el a hardveres tűzfal.


Természetesen szoftveres vírusvédelmet is kell használnunk: több, megfelelő hatásfokú ingyenes szoftver is létezik: Kaspersky, F-prot, Panda.

Kérjünk segítséget

A legfontosabb tanácsunk: mindezt a felszerelést (egy használt gépet, széles sávú internetkapcsolatot) egy tapasztalt ismerőssel helyeztessük üzembe, és kérjük meg, hogy az alapvető, elemi első lépéseket is tetesse meg velünk. A működő gépre az első szoftvereket is (régi játékokat, szövegszerkesztőket) vele telepíttessük. Elképzelhető, hogy mindezt, megbeszélt juttatásért, egy PC-üzemeltető vállalkozó is megteszi számunkra.


Tehát a legelső PC-re fordított befektetések között szerepel hardver- és szoftverbeszerzés, kommunikációs és támogatási költségek, összesen mintegy 80 ezer forint. Az üzemeltetésben pedig ott a folyamatos, havi internetköltség.


Viszont az első PC használata során szerzett tapasztalatok birtokában hamarosan pontosan fogjuk tudni, hogy milyen „igazi” gépre van szükségünk. Már fogjuk érzékelni, mit jelent az, ha lassú, ha valamire egyáltalán nem alkalmas, és ismerőseink új gépe mennyivel jobb, mint a miénk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik