Élet-Stílus

Finisben az olimpiai előkészületek

A MOB-delegáció a héten az olimpiai kiutazás előtti utolsó egyeztetéseken esett át Pekingben, az olimpia helyszínén. Molnár Zoltán csapatvezető elmondása szerint minden tervezett feladatot elvégeztek a háromnapos kinttartózkodás során. Közben a majdani ötkarikás létesítményeken az utolsó simításokat végzik.

„Minden várakozást felülmúl az olimpiai falu színvonala, egyszerűen nem is lehet hasonlítani a korábbiakéhoz. Ami számunkra fontos, sikerült elérni, hogy olyanok kerüljenek mellénk, akik szintén versenyezni jönnek az olimpiára. Az oroszokkal és a balti államok képviselőivel lakunk majd egy blokkban” – montdta a magyar olimpiai csapat vezetője.

Molnár ehhez hozzátette, a tárgyalásokon szó esett pénzügyekről, szerződésekről, egészségügyi kérdésekről, szállításról, határidőkről, akkreditációról, nevezésekről. Utóbbiakat illetően elmondta, mintegy hatszáz előnevezés készült, ezt a számot kell majd körülbelül kétszázötvenre szűkíteni – ebben a versenyzők mellett az edzők, orvosok, gyúrók is benne foglaltatnak -, s július 22-én lesz a véglegesítés, már a helyszínen. Ezt követően lehet átvenni a falubeli szálláshelyeket, attól kezdve élnek a jogosultságok.

Már csak 91 nap van hátra a megnyitóig (MTI/EPA)

Már csak 91 nap van hátra a megnyitóig (MTI/EPA)


Az orvoscsapat is készül

Tállay András, a magyar orvoscsoport vezetője arról számolt be, hogy meglehetősen nehéz lesz majd minden igényt kielégíteni, valamint esetenként komoly feladatot jelenthet a beosztás elkészítése. „Athénban harmincöten voltunk, most úgy gondoltuk, 26 fővel már meg tudjuk oldani a feladatokat, ehhez képest a versenyzői csapat létszámából adódóan velem együtt tizennyolcan lehetünk majd itt, orvosok, masszőrök, illetve terapeuta és pszichológus. A legnagyobb nehézséget az okozza, ha egyszerre sok helyszínen lesz magyar érdekelt” – így Tállay doktor, aki falubeli egészségügyi létesítményekről elégedetten nyilatkozott, elmondta, tágas, szép helyiségeket kaptak.

Magyar szakácsot szerződtettek

Az itthonról kiutazó szurkolókat a Longmai Hot Spring Resort és Hotel fogadja majd. A szervező Pegazus Sport Tours – a MOB partnere – nagykivetítős, közös szurkolást kínál a Pekingbe érkező olimpiai turistáknak, akik a tervek szerint a versenyek főszereplőivel is személyesen találkozhatnak a szálláshelyen.

A magyar házigazdák gondoltak arra is, hogy a vendégek mindegyike esetleg nem bírja végig az egyébként ízletes helyi kosztot, ezért a tatai edzőtábor séfje személyében hazai szakácsot „szerződtettek”, aki április, májusban egy hónapon át oktatta a helyieket a magyar konyhaművészetre, egyúttal pedig igyekezett fellelni a lehetséges beszerzési helyeket.

Az elért eredményt tesztvacsorán prezentálta – sikerrel – többek között a MOB elöljáróinak és helyieknek. A szurkolókat sportolási lehetőségek és termálvizes fürdők is várják, így az ottani hangulatukkal nem lehet baj, ami pedig a magyar érdekeltségű versenyekét illeti, az már rajtuk múlik majd.

—-Formálódnak a helyszínek—-

A pekingi olimpia előkészületeinek hajrájában kezd kirajzolódni a majdani versenyek központi színtere, az úgynevezett Olimpic Green, egyre-másra öltenek testet az olykor futurisztikus, de minden esetben ultramodern létesítmények. A néhány hete átadott Vizes Kocka és a megnyitónak, a záróünnepségnek, valamint az atlétikai versenyeknek otthont adó Madárfészek látványos tömbje alapvetően határozza meg az ötkarikás központ látványát, ugyanakkor az ezek tőszomszédságában található Nemzeti Fedett Csarnok is lenyűgöző. Utóbbi – az egyetlen új építmény, amely kínai tervező elképzelései alapján valósult meg -, a torna és trampolin versenyeknek lesz majd a helyszíne, emellett a kézilabdatornák döntőit követhetik itt figyelemmel az érdeklődő szurkolók, alkalmanként 22 ezren.

A Madárfészek, azaz az olimpiai stadion (MTI/EPA)

A Madárfészek, azaz az olimpiai stadion (MTI/EPA)

Ezen a területen található az a szintén méretes épület – hivatalos nevén Nemzeti Konferencia Központ -, melynek negyedik emeletén elfér egy, hatezer néző befogadására alkalmas tágas terem, a vívóversenyek, illetve az öttusavívás és lövészet leendő otthona. A központi építményektől mindössze néhány percre van a felújított Jing Tung uszoda (vízilabda, öttusaúszás), a külsőre hasonló központi olimpiai spotcsarnok (kézilabda), a központi olimpiai stadion (labdarúgás, öttusalovaglás, futás) és a teniszközpont. Az épületeken az utolsó simításokat végzik, a 17 ezres víziközpontban – ahol úszás, műúszás és műugrás lesz – a héten a fényáteresztő tetőszerkezetet tisztították nyaktörő mutatványokat bemutató munkások, miközben a környéken tereprendezés zajlott.

„Nagyon komoly a változás még az egy hónappal ezelőtti állapothoz képest is. Úgy látszik, a szervezők tényleg odafigyeltek arra, ami a nemzeti olimpiai bizottságok szövetségének (ANOC) áprilisi tanácskozásán kritikaként megfogalmazódott – osztotta meg benyomásait a helyszínen az MTI tudósítójával Kamuti Jenő, a MOB) főtitkára. – Semmilyen rossz érzés nincs bennem azzal kapcsolatban, hogy itt bármiféle komoly probléma adódhat. Sokan aggódtak amiatt, hogy a házigazdák esetleg túlságosan merevek lesznek, én úgy vélem, csak addig mennek el, amennyit a biztonság megkövetel.”

—-Peking ma—-

Három hónappal a pekingi olimpia kezdete előtt korántsem állítható, hogy a világesemény rátelepedett volna a kínai fővárosra, a helyiek ugyanis – a külső szemlélő számára – élik megszokott életüket, miközben az augusztusi versenyeknek otthont adó létesítményekben és azok környékén folyik a szorgos munka. Noha a megállapítás első fele némileg meglepő lehet, voltaképpen nem az, ha tekintetbe vesszük, hogy egy 17 milliós, rendkívül nagy kiterjedésű világvárosról van szó, amelyben az olimpiai csarnokok, stadionok kivitelezése mellett számos más helyen is építkezések zajlanak, az ötkarikás játékokhoz a legkisebb mértékben sem kapcsolódva.

Az egész város átalakulóban van, sőt jórészt már át is alakult a tíz-húsz évvel ezelőtti állapotokhoz képest. Az elhanyagolt, lepusztult kerületek mostanra szinte teljesen eltűntek, kutatni kell a szegénynegyedeket, és ha egyre mégis rábukkan a kíváncsi idegen, kiderül, ott is rekonstrukció zajlik. Mára a város képét a húsz-, harminc- vagy negyvenemeletes üvegpaloták, látványos tömbépületek, valamint autópályaszerű sugárutak és körgyűrűk – utóbbiakból hat is van – jellemzik. Az autópark színvonalas, biciklistákat a legtöbb helyen elvétve látni.

Épül-szépül a kínai főváros (hotelsbycity.net)

Épül-szépül a kínai főváros (hotelsbycity.net)

A gyors fejlődés nyilvánvalóan összefüggésbe hozható a nyári játékokkal, de a változások már azelőtt megkezdődtek, hogy a rendezési jogot Peking 2001-ben megkapta volna. A város megújulásának motorja a jelentős gazdasági fejlődés, melynek nyomán gombamód nőnek ki a földből az újabb és újabb ultramodern épületek. Az olimpiai létesítményeken kívül kevéssé észrevehető, hogy hamarosan a világ (sport)közvéleménye Peking felé fordul. Legalábbis plakátok, zászlók, olimpiai szimbólumok, kabalafigurák csak módjával – de legalábbis nem szembeötlően – jelzik ezt a helyieknek és a látogatóknak.

Ami talán nem is baj. A pekingiek nyilván így is tisztában vannak azzal, hogy augusztusban olimpiát rendeznek a városban, és ha az egészből meg is próbálna közülük valaki kimaradni, az ötkarikás csúcsversenyekkel összefüggő és a lakosságot érintő rendelkezések révén biztosan nem kerüli el a figyelmét a játékok közeledése. A metrón a szerelvényekbe kihelyezett monitorokon sportági tájékoztatókat lehet megtekinteni utazás közben, és az utcákon is egyre több a házakra felszerelt információs kivetítő, amely nyilvánvalóan alkalmas lesz majd az augusztus 8-án kezdődő olimpia híreinek közlésére, események bemutatására.

A kínai állami televízió, a CCTV sportcsatornája mindennap nagy terjedelemben foglalkozik az olimpiával, selejtezős versenyek közvetítéseit ismétli és rendszeresen beszámol a láng útjáról. A kínai szakaszon mindenhol nagy lelkesedéssel fogadják a fáklyás váltót, amely már a Mount Everesten is megfordult. Az egyedülálló eseményt élőben adta a tévé. Az új, ultramodern reptéri terminált már átadták, és hamarosan a metróhálózat is kibővül, a frissen épült szakaszokat heteken belül igénybe vehetik az utazók. Röviden: lassan minden készen áll ahhoz, hogy elkezdődhessenek a versenyek – írta Gyuricza Róbert, a távirati iroda (MTI) Pekingben tartozkodó különtudósítója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik