Gazdaság

Transzgén malacok – Spenót a sertésben

Különböző állatfajok génjeit már korábban sikerült egyetlen egyedben összehozniuk kutatóknak#<#, most azonban növény-állat hibridet állítottak elő japán tudósok. A Kinki University genetikusai spenótgéneket ültettek be sertésembriókba. A furcsa teremtmény előállításának kísérleteit már évekkel ezelőtt elkezdték a tudósok. Miután sikeresen bejuttatták a spenót génjeit a disznók megtermékenyített petesejtjeibe, kidolgozták az embriók fölnevelésének biztonságos módszerét is; ehhez anyaállatok méhébe kellett visszaültetniük a petesejtet. A végeredmény nemrég született meg, néhány spenótgéneket hordozó transzgén kismalac formájában. A beültetett növényi gén, a fad2 egy olyan enzimet kódol, amely az állati zsírokat egészségesebb zsiradékká alakítja. A módosított sertések ezért a kutatók mérései szerint nem hajlamosak az elhízásra: a testükben található zsír mennyisége kevesebb, mint a hagyományos úton nemzett társaiké. A kísérleteket vezető Akira Iritani állítja, hogy így a sertéshús egészségesebb lett. Bár az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a génmódosított malacoknak csupán 1 százaléka éri meg a felnőttkort, a disznók gyors szaporodási üteme miatt feltehetően nem lesz gond egy spenótgént hordozó nagyobb létszámú konda előállítása. Azt azonban, hogy a transzgén disznók utódai is rendelkeznek a működő génnel, a japán genetikusoknak egyelőre nem sikerült igazolniuk. Az immár GM, vagyis genetikailag módosított élelmiszer biztonságának vizsgálatát azonban már elkezdték a tudósok. Így nem kizárt, hogy hamarosan spenótenzimet tartalmazó sertéshús kerül az üzletekbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik