Gazdaság

DANUBIUS – Londoni csalogató

Az elmúlt héten mintegy 10 százalékkal, 5750 forintig emelkedett a Danubius részvényeinek árfolyama. Az áprilisban még 6 ezer forint fölött is forgó részvény 5150 forintig ment vissza májusban, miközben a BUX a kedvezőtlen nemzetközi tőzsdei hangulatban ennél is nagyobb mértékben esett. A szállodaüzemeltető cég árfolyamára nem volt jótékony hatással a csehországi Marienské Laznéban (Marienbadban) végrehajtott akvizíció egy hónappal ezelőtti nyilvánosságra kerülése sem. Igaz, a közlést megelőzően az akvizícióról szóló pletykák hatására több mint 10 százalékot emelkedett a kurzus, így a tranzakció tényleges bejelentését némi korrekcióval nyugtázta a piac.

Az elemzők egy része által igen kedvezően fogadott csehországi bevásárlás mindeddig nem mozgatta meg a külföldi intézményi befektetők fantáziáját. Ezért valószínűleg fontos szerep jut a Danubius június 15-ére szervezett londoni road show-ján a csehországi befektetések és az újabb leányvállalat bemutatásának.

A Credit Suisse First Boston (CSFB) elemzése szerint a cégben rejlő legnagyobb tartalék az ingatlanvagyon könyv szerinti és piaci értéke közötti rés, miközben az eredménykilátások is jónak tűnnek. A külső szakértők azonban arra is rámutatnak, hogy az euró gyengesége rövid távon gátat szabhat az árbevétel növekedésének. A CSFB erre az évre 4,7 milliárd forintos nettó eredményt vár a Danubiustól; ez 566 forintos részvényenkénti eredménynek és a jelenlegi 5700 forint körüli árfolyamnál 10-es P/E-értéknek (árfolyam/egy részvényre jutó eredmény) felel meg. Bizakodásra adhat okot, hogy az első négyhavi folyó fizetési mérleg a várakozásoknál kisebb hiánnyal zárt, amihez 598 millió euróval, azaz a tavalyinál 30 százalékkal nagyobb összeggel járult hozzá a turizmus bevétele. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik