Belföld

Újjáépítés a mindenki alkotmányával

Kövér szerint érvénytelen az 1949-es alaptörvény, Szili visszaállítaná a felsőházat, az MSZP elégedetlen.

Az Országgyűlés fideszes elnöke kedden a parlamentben azt mondta, amikor az új alaptörvényről vitázunk, tulajdonképpen új otthont építünk magunknak, új falakat, de azokra az alapokra, amelyekre követésre méltó elődeink is építettek, történelmünkre, összetartozásunk, közös megmaradásunk és közös boldogulásunk történetére – fogalmazott Kövér László. A házelnök szerint gyakorlatilag újjá kell építeni Magyarországot: tabuk és mismásolás nélkül.

Kövér azt is kijelentett: érvénytelen az 1949-es alkotmány, mert egy zsarnoki uralom alapja volt. Hozzátette: az új alkotmány azoké is lesz, akik nem a kormánypártokra szavaztak, illetve azoké is, akik egyáltalán nem szavaztak, vagy nem szavazhattak.

Szili Katalin független országgyűlési képviselő úgy véli, a magyar alkotmányos rend régi hiányossága volt, hogy nem tartalmazta kellő súllyal a szociális jogokat. A Szociális Unió elnöke a felsőház visszaállítását szorgalmazta, és kifejtette: Magyarország úgy szabadulhat meg végérvényesen a kommunizmus árnyékától, ha visszatér a kétkamarás parlament nemzeti hagyományoknak megfelelő, de korszerűsített modelljéhez.

Az MSZP véleménye, hogy a kormánypártok alkotmánytervezete komoly visszalépést jelent az egészségügyi jogok területén, ugyanis – Kökény Mihály szerint – számonkérhetetlenné teszi az állam kötelezettségeit.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint eljött az ideje annak, hogy egy új korszak kezdődjön, s ennek az új korszaknak a startköve lesz az alkotmány.

A Jobbik egyik vezérszónokaként felszólaló Vona Gábor azt mondta, akkor vennének részt az alkotmány vitájában, ha a Szent Korona-tanra épülő jogfolytonosságot helyreállítanák.

Az alkotmánytervezet módosítására kérte Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa. Kifejtette: a nemzetiségi kulturális, nyelvi és képviseleti jogok csorbítása, valamint a kisebbségi ombudsman önálló hatáskörének megvonása csökkentené a jogvédelem hatékonyságát és rossz üzenet lenne a kisebbségek felé.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, Fülöp Sándor szerint kiegyensúlyozatlan a kormánypártok alaptörvény-javaslata, mivel abból két nagyon fontos elem: az egészséges környezethez való jog és a környezetvédelmi ombudsman intézménye is hiányzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik