Belföld

Alkotmányozás – egymillió visszaküldött kérdőív lehet

A nemzeti konzultációs testület elnöke arra számít, hogy a jövő heti határidő lejártáig eléri az egymilliót azok száma, akik visszaküldik az alkotmányozással kapcsolatos kérdőívet.

Mivel péntekig csaknem nyolcszázezer ember küldte vissza kérdőívet, Szájer József bízik abban, hogy ez a szám eléri majd az egymilliót. Azt ígérte: az észrevételeket beépítik a szövegbe; ha a válaszadók többsége nem ért egyet egy elképzeléssel, akkor azt módosító indítvánnyal majd a parlamenti vitában kiveszik a szövegből, ha pedig támogatnak egy kezdeményezést, akkor beépítik.

A kiveendő ügyekről nem kívánt részleteket mondani, a gyermekek utáni szavazati joggal kapcsolatban csupán annyit közölt: ez “szívügye” és azzal a megfogalmazással került be a szövegtervezetbe, hogy egy gyerek után adhatna le pluszszavazatot az anya. Kiemelte: ezt lehetőségként fogalmazza meg az alkotmányt, de nem követeli meg. Mint hozzáfűzte, ezt egy néhány hónap múlva elfogadandó választójogi törvény szabályozná. A politikus bízik abban, hogy ha nem is most, hanem hosszabb távon ez a társadalom értékrendjét kicsit átalakító és a jövő nemzedékek érdekeit jobban figyelembe vevő javaslat részévé válhat a magyar jogrendnek.

Szájer beszélt arról is, hogy több kétharmados törvény megalkotását teszi szükségessé az új alkotmány. Ezek között szólt a választójogi törvény mellett egy igazságszolgáltatási reformról, egy az Alkotmánybíróságra vonatkozó törvényről, mivel a testületnek megváltoztatták a jogköreit. Ha nem is az alkotmány hatálybalépéséig, hanem majd azt követően, de biztosan hozzá kell nyúlni az önkormányzati törvényhez – emelte ki. Közölte: tervezik egy “gazdasági alkotmány” létrehozását, ennek alapjait az alaptörvény tervezete megadja.

Szerinte nem kerül “egy fillérbe sem”, hogy a Magyar Köztársaság elnevezés Magyarországra változik. Kifejtette: arról is döntés született, hogy az elnevezést fokozatosan vezetik be. A jelenlegi “alkotmánynak hívott dokumentum” ellentmondása, hogy úgy kezdődik, Magyarország köztársaság, tehát az ország nevét Magyarországként állapítja meg, utána viszont következetlenül az államformát is hozzáteszi az elnevezéshez – emelte ki.

Magyarország neve ezer éve Magyarország – jelentette ki. Úgy vélekedett: a pénzérméket akkor cserélik ki, amikor elkopnak, a papírokat pedig akkor, amikor azok elhasználódnak, erre egy fillért nem fognak fordítani.

Az ombudsmani intézményről szólva azt mondta: egységes ombudsmani hivatal jön létre, több helyettessel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik