Holland kutatók szerint azonban nemcsak az egészség érdekében érdemes felhagyni az állati eredetű fehérje fogyasztásával; ők úgy vélik, a hús száműzése a diétából az egész Földnek jót tenne.
A Wageningen Universiteit és az amszterdami Vrije Universiteit tudósainak számításai szerint egyetlen kilogramm állati eredetű fehérje előállításához 3−10 kiló növényi fehérje szükséges; egy kiló marhahús megtermeléséhez pedig tízszer annyi víz kell, mint ugyanennyi búza termesztéséhez. Ezért, és egyéb okok miatt, úgy látják, hogy az állattartás visszaszorulása világszerte javítaná az ivóvízellátást, fokozná a biológiai sokféleséget, serkentené a megújuló energiaforrások használatát és megnövelné az egészségben töltött évek számát is.
A kutatók szerint mindazonáltal a pozitív változások eléréséhez nincs szükség kollektív vegetarianizmusra, elég csupán rendszerszeresen növényi fehérjékkel helyettesíteni az állatiakat. Programjuk során ezért olyan növényi eredetű proteineket próbálnak előállítani, amelyek megfelelő aminosav-forrásként szolgálnak a szervezet számára.
Ehhez elsősorban szóját és zöldborsót használnak. Már azonosították az e hüvelyesek termesztésére alkalmas területeket is Európában: Skócia, Franciaország és Németország egy része, Dánia, valamint Hollandia földje kitűnő erre a célra. A tudósok a húsfogyasztás szocio-kulturális hátterét is vizsgálják; kiderült például, hogy a húsevők három fő csoportja – a könnyű, a közepes és a kemény fogyasztók – közül az első kettő nyitott az új termékekre.