Gazdaság

Minden a Mol-nak kedvez

A török finomító megvételétől való elállás, az olajszektor több szereplőjét is érintő magasabb elemzői célárfolyamok és a benzináfa hazai csökkentése is jó hír a Mol számára. Az olajcég részvényeit hatalmas lendülettel vásárolják a befektetők, az árfolyam kilőtt mint a rakéta.

A Mol húzza az egész tőzsdét

Ahogyan az elmúlt napokban, a befektetők leginkább az OTP-t, a Richtert és persze a Mol-t veszik. A Mol 895 forinttal, 3,8 százalékkal drágult, 24 600 forintra emelkedett az árfolyama, a legmagasabb árfolyama pedig 24 750 forint volt délelőtt, ami újabb történelmi csúcs. A Richter szintén csúcsot döntött: árfolyama 710 forinttal, 2 százalékkal 36 005 forintra emelkedett, de átmenetileg 36 295 forinton is forgott. Az OTP-papírok ára szintén sokat drágult: 200 forinttal, 2,4 százalékkal 8510 forintra nőtt. A nagy lendület csak a Magyar Telekom részvényeit hagyta hidegen, a társaság részvényeivel a hétfői záróárral megegyező, 980 forinton kereskedtek. A BUX index így 11.30 perckor 2,28 százalékos pluszban, 23 432,39 ponton állt, ami 521,85 pontos emelkedés a hétfői – amúgy újabb történelmi csúcsot jelentő – záróértékhez képest. Nem csak az emelkedés, de a forgalom is meggyőző, délelőtt már meghaladta a 15,6 milliárd forintot.

A legnagyobb húzóerőt most a török akvíziciós tervek feladása jelenti – hangsúlyozzák a FigyelőNet által megkérdezett piaci elemzők. Azt, hogy a Mol végül menet közben kiszállt a Tüpras-ért folytatott licitből, és az eredeti értékelésekhez képest nem vállalt fel egy 4 milliárd dollárt is meghaladó cégvásárlást, láthatóan örömmel vették tudomásul a befektetők, és már a hétfői isztambuli licitzárást követően jelentős Mol-vételekkel honorálták. Az olajpapír kurzusa így 6 milliárd feletti összforgalom mellett 2,6 százalékos pluszban, 23 705 forinton zárt.

A keddi nyitást követően aztán újra hatalmas vételi érdeklődés mutatkozott, amely csak a délelőtti órákban közel 10 milliárd forintos forgalmat generált. Az árfolyam pedig megállíthatatlanul tör az egekbe: 600-900 forintos pluszban 24 300 – 24 500 forint környékén adják-veszik a papírt.

Kedvező nemzetközi hangulat

A Tüpras-hír mellett az olajpapírokat övező általános befektetői hangulat is pozitívan befolyásolja a Mol-t, ami a nagy nemzetközi elemzőcégek egymást követő felminősítéseiben is tükröződik. Éppen kedden látott napvilágot például a Morgan Stanley elemzése, amelyben a korábbinál magasabb célárfolyamot jelölt meg a magyar olajcég részvényeire, de az európai, és különösen a relatíve alulértékeltnek tekintett térségbeli szektortársak papírjait illetően is optimista a piac.

Ez látszott a lengyel PGNiG gáztársaság hétfői jegyzésén is, hiszen óriási érdeklődés mellett igen magas elsődleges kibocsátási árat határoztak meg – mutat rá Pletser Tamás, az Erste elemzője. Hogy ez az olajipari „őrület” meddig tart, azt nem lehet megjósolni – teszi hozzá a szakértő -, de egyelőre sem az amerikai kamatszintek, sem pedig az olajszektor profitabilitása vonatkozásában nem látszanak jelei egy radikális változásnak.

A benzináfa nem nagyon hat

A kormányfő benzináfa-csökkentési javaslata nem igazán érezteti hatását a Mol árfolyamán – mondta el kérdésünkre Zékány András, az ING elemzője, aki szerint ez nem is téma a piacon. Elvileg persze pozitívan hathat a keresleti hatáson keresztül (alacsonyabb áron több üzemanyagot tud eladni a társaság), ám ez gyakorlatilag elhanyagolható – teszi hozzá. Ennél sokkal fontosabb most a török hírek és az elemzői vélekedések nyomán beinduló portfólió-átrendezések pozitív szerepe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik