Gazdaság

PGNiG-privatizáció: 2,98 zloty a kibocsátási ár

Kedden részvényenként 2,98 zlotyban állapították meg a lengyel PGNiG gáztársaság elsődleges kibocsátási árát, az előzetes, 2,46-2,98 zlotys ársáv felső szélén, összesen 17,6 milliárd zlotyra értékelve a céget.

A legnagyobb idei lengyel tőzsdei kibocsátásban új részvényeket adnak el az utolsó, még teljesen állami kézben lévő közép-európai gáztársaságból, a PGNiG-ből. Ily módon a cég 15 százaléka kerül a piacra. Az alkalmazottak ingyen kapnak további részvényeket. Az ügylet lebonyolítása után a PGNiG 72 százaléka marad állami tulajdonban. Értékforgalmazók szerint a kisbefektetők körében kilencszeres a túljelentkezés.

A most kiadandó 900 millió új részvényből 290 milliót szánnak kisbefektetőknek, 350 milliót hazai és 260 milliót külföldi intézményeknek.

A jobbközép ellenzék bírálta a privatizációt, és megígérte, hogy ha a szeptember 25-i választásokon hatalomra kerül – ami a közvélemény-kutatások szerint valószínű -, akkor visszaállamosítja legalább a PGNiG részesedését az Europol Gasban. Az Europol Gas kezeli az Oroszországból Lengyelországon át Németországba gázt juttató csővezetéket. Ezt a fenyegetést azonban a piacon nem veszik túl komolyan, illetve számítanak arra, hogy ha tényleg visszaállamosítás lesz, akkor a kormánynak kártérítést kell fizetnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik