Gazdaság

Tovább drágul az élelem világszerte

A fejlett világ lassabban, Kína, India és Oroszország gyorsabban nő, míg a világ egészére jellemző lesz az agrárinfláció – ismertette intézete idei prognózisát Inotai András, a Világgazdasági Kutatóintézet (VKI) igazgatója. A kutatók szerint az agrárárak emelkedése miatt a hazai pénzromlás üteme 5 százalék felett marad.

A tavaly kirobbant másodlagos jelzálogpiaci hitelválság okozta bizonytalansághoz hozzájárul az a politikai bizonytalanság, amelyet az orosz és az amerikai választások idézhetnek elő – magyarázta Inotai András. A VKI igazgatója szerint a fejlett országok gazdasági növekedésre két százalékra lassul 2008-ban, az USA-ban ennél kissé nagyobb, az Európai Unióban kisebb lesz a GDP-bővülés üteme.

Elkerülhető a recesszió

“A világgazdasági recesszió elkerülhető, köszönhetően annak, hogy Kína, India, Oroszország erőteljes gazdasági növekedése ellensúlyozza a legfejlettebb országok lassuló konjunktúráját” – fogalmazott Inotai András.

Az infláció viszont a világban tovább gyorsul, mivel a nyersanyagárak magas szinten maradnak, a mezőgazdasági termékek ára pedig tovább emelkedhet, így az újonnan kitalált agflation kifejezés, azaz agrár-infláció jellemző marad – mondta az igazgató. Ennek hátterében a kínai, indiai kereslet növekedés áll, Kínában például az egy főre eső éves húsfogyasztás rövid idő alatt 20 kilóról 50 kilóra nőtt – jelezte Inotai András, hozzátéve, hogy tavaly a rekordméretű amerikai kukoricatermés harmadából készült etanol.

Itthon marad a magas infláció

A nemzetközi környezet miatt 2008-ban nagy valószínűséggel a magyar infláció is magasabb lesz a jegybank által várt öt százaléknál – jelezte Inotai András, hozzátéve, hogy az “MNB mozgástere igen szűk”.

A magyar gazdaság idei növekedését három százalékra prognosztizálja a kutatóintézet igazgatója, miközben felhívta a figyelmet arra, hogy az EU-ból érkező források csak hosszabb távon gyorsíthatják a növekedést, érzékelhetővé 2008. második felétől válhat hatásuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik