Belföld

Compaq-Intel együttműködés a vállalati szerverek fejlesztésében

A Compaq Alpha technológiája beépül az Intel 64-bites Intel-Itanium processzorcsaládjába, igy az Alpha a jövő iparági szabványának része lesz; A Compaq egységes vállalati szervercsaládjának ár/teljesítmény arányában jelentős javulás várható, kialakulóban vannak a jövő informatikai építő elemei; Az új 64-bites ipari szabvány architektúrát a Compaq jelenlegi összes operációs rendszere támogatni fogja

A Compaq Computer Corporation (NYSE: CPQ) és az Intel Corporation ma több évre szóló megállapodást jelentett be, a továbbfejlesztett Intel Itanium processzorcsaládjára épülő, a vállalati számítástechnika terén a világ élvonalába tartozó szerverek gyors bevezetésének elősegítésére. A Compaq az Alpha technológián alapuló vállalati processzorgyártás kulcsfontosságú elemeit átadja az Intelnek, és a teljes 64-bites vállalati szervercsaládját átállítja a továbbfejlesztett Itanium architektúrára. Ettől a lépéstől a két cég az Itanium processzorcsalád piaci részesedésének növekedését várja.

A ma bejelentett technológiai és marketing-együttműködési megállapodás összeházasítja a Compaq fejlett rendszertervezői szakértelmét és meglévő széles vásárlói bázisát az Intel vezető mikroprocesszor-tervezési és a világ élvonalába tartozó gyártási kapacitásával. A Compaq olyan szerverek rendkívül széles körét fejleszti majd ki – a szuperszámítógépektől a webszerverekig – melyek mind ugyanarra a mikroprocesszor-architektúrára, az Itanium architektúrára alapozva üzemelnek. A Compaq vásárlói a lehető legalacsonyabb áron élvezhetik majd a legfejlettebb rendszertervek kínálta előnyöket úgy, hogy befektetésük teljes védelme biztosított lesz.

A bejelentés vázlata
A bejelentés egyes elemei az alábbiak:
A Compaq 2004-ig teljes 64-bites szervercsaládját átállítja az Itanium mikroprocesszor architektúrára. A Compaq határozott lépésével a 64-bites számítástechnika terén tíz éve élvezett vezető pozícióját kiterjeszti a következő évtizedre, sőt még azon is túl. A Compaq a rendszerteljesítmény fokozása felé vezető úton – következő lépésként – kihoz egy Alpha-technológiára épülő családot (EV7) még az Itanium-alapú rendszerek új generációjának bevezetése előtt. A vállalat a MIPS chip-technológiát felhasználva új NonStop Himalaya rendszereket is tervez és készít majd, míg az első Itanium-alapú rendszerek 2004-ben piacra nem kerülnek.

A Compaq vállalati szerverek új családja támogatja a Tru64 Unixot, az Open VMS-t és a NonStop Kernelt, kiegészítve ezzel a vállalatnak a Windows 2000 és Linux terén élvezett piacvezető pozícióját.
A Compaq jelentős Alpha mikroprocesszor és fordítási technológiát, eszközöket és erőforrásokat ad át az Intel részére.
A Compaq azonnal megkezdi a Tru64 UNIX, OpenVMS és a NonStop Kernel operációs rendszerek és fejlesztőeszközök az Itanium processzorcsaládhoz való adaptálását. Az operációs rendszerek és a fejlesztőeszközök kompatibilitása védelmet nyújt a vásárlók Tru64 UNIX, OpenVMS, és NonStop Kernel rendszerekhez kapcsolódó hosszú távú befektetéseinek, valamint növelik a ProLiant alapon működő Windows 2000 és Linux rendszerek funkcionalitását.
A Compaq és az Intel megállapodást kötött fejlesztési együttműködésről, melynek középpontjában a nagyteljesítményű számítástechnika céljait szolgáló fejlett párhuzamos technológia áll.

– Mostani bejelentésünk révén termékeink kiváló választást jelentenek a vásárlók számára – mondta Michael Capellas, a Compaq elnök-vezérigazgatója. A továbbfejlesztett Itanium-architektúrára történő átállásunkkal kiváló fejlesztési térképet tárunk vásárlóink és a független szoftverfejlesztők elé, mely a következő generációs szervertechnológia felé mutat. Vásárlóink számára nagyobb teljesítményt, jobb ár/teljesítmény arány és alkalmazás-támogatást nyújtunk. Ez hangsúlyozza elkötelezettségünket a vásárlói befektetés védelme iránt, valamint a legjobb úton vezet el minket a jövőbeni növekedéshez. Úgy gondoljuk, hogy az új Intel architektúrája jelenti a legjobb választást az üzletágban, és hogy vásárlóink számára így valóban mindkét világból a legjobbat adhatjuk.
– Örömmel látjuk, hogy a vállalati szerverek piacának vezető szereplője a nagyteljesítményű rendszerekkel kapcsolatos szaktudását az Itanium processzorcsaláddal együttműködve kívánja kamatoztatni – mondta Craig Barrett, az Intel elnök-vezérigazgatója. – Ez a Compaq-kal kötött megállapodás hozzájárul azon közös álmunk megvalósításához, hogy vásárlóink igényeit nagy teljesítményű, nagy kapacitású építőelemek nagyobb mértékű felhasználásával elégítsük ki. A köztünk létrejött megállapodás javítja majd az Itanium processzorcsaládra épülő szerverek teljesítményét, elérhetőségét és méretezhetőségét.
A Compaq vásárlói és a szoftvergyártók, így a Londoni Tőzsde és az Oracle Corporation kijelentései szerint a mai nap eseményei erősítik az Intel architektúrára épülő Compaq rendszerekkel kapcsolatos befektetéseiket. – Az Oracle nagyon izgalmasnak találja a Compaq Tru64 UNIX rendszerének Intel platformra helyezését. Az Intel Tru64 UNIX rendszerének az Oracle 9i és Real Applications Clusters rendszereivel alkotott kombinációja egyedülálló – mondta Larry Ellison, az Oracle Corporation vezérigazgatója. (Lásd még a jelen bejelentést kísérő, az iparág többi résztvevőjétől származó kommentárokat.)

Technológia átadása
A többéves technológiai megállapodás értelmében a Compaq jelentős Alpha eszközöket és fejlesztési erőforrást ad át az Intelnek, valamint licenszt biztosít a Compaq Alpha mikroprocesszor technológiájához és fordítóihoz.
Az elkövetkező néhány évben a Compaq több száz mikroprocesszor-fejlesztőjének, fordítási szakértőjének és infrastruktúrát biztosító alkalmazottjának kínál majd állást az Intel. Ezeknek a fejlesztőmérnököknek egy része a Compaqnál marad, hogy a következő generációs Alpha mikroprocesszorok jelenleg folyó fejlesztési munkálatait befejezze, de projektjeik lezárultával ők is átigazolnak az Intelhez. A Compaq technológiájának és erőforrásainak Intelhez való áthelyezése a várakozások szerint az Intel Itanium processzor fejlesztési térképének gyorsulását és fejlesztését eredményezi majd.
A két vállalat többéves marketing programot indít be, melynek célja segíteni a szoftvergyártókat és a Compaq meglévő vevőbázisát alkalmazásaiknak az Itanium processzorcsaládra épülő szerverekre való áthelyezésben.

AlphaServer, NonStop, ProLiant fejlesztési tervek
A Compaq kijelentette, a jelenlegi és a fejlesztés alatt álló Alpha processzor-technológiára építve 2003 végéig folytatja az új AlphaServer rendszerek tervezését és készítését. A vállalat azt tervezi, hogy a jelenlegi nagy teljesítményű AlphaServer GS sorozat teljesítményét a nyár végén 1 GHz-es Alpha processzorral fokozza tovább. A jelenleg fejlesztés alatt álló, EV7 kódnevű következő generációs Alpha processzor a jövő év végén bevezetendő új AlphaServer rendszert fogja működtetni.
A Compaq ezen felül a MIPS chip-technológiát felhasználva új NonStop Himalaya rendszereket is tervez és készít majd, amíg az első Itanium-alapú rendszerek 2004-ben piacra kerülnek.
A vállalat hozzátette, hogy ezen felül az Itanium processzorra épülő ProLiant szerver fejlesztési tervének megvalósításában is nagy léptekkel halad majd előre; az első Itanium-alapú rendszerek piaci megjelenése 2001. harmadik negyedévére várható.
A Compaq, az Intel architektúrára épülő magas minőségű szerverek piacvezető szállítója a 32-bites Intel architektúrára épülő ProLiant szerverek fejlesztési tervén szereplő változatos célkitűzéseket is meg kívánja valósítani, hogy eleget tehessen vásárlói bővítési, valamint csökkentési igényeinek. A vásárlók méretezési igényeinek kielégítése érdekében a Compaq a ProLiant szerverek széles választékát kínálja majd, így az ultrasűrű szerverek elkövetkező generációit, a jövőben megjelenő hipersűrű penge-architektúrára épülő szervereket és egyéb moduláris szerver-alkotókat. Vásárlóinak bővítési igényeit a Compaq népszerű, Intel-architektúrára épülő 8-utas ProLiant szervereinek jelenlegi és elkövetkező generációival, valamint egy Itanium processzorcsaládra épülő 32-utas ProLiant szerver kifejlesztésével tervezi kielégíteni.
– Továbbra is agresszív befektetési politikát folytatunk a Microsoft technológia bővítése és szűkítése terén – mondta Michael Capellas. És továbbra is szorosan együttműködünk a Microsofttal az internetes szolgáltatások és webes teljesítések Microsoft. NET-en keresztül történő megvalósításában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik