Belföld

A 25 milliárdos korrupciós per fővádlottja bolsevik tempóról beszél

Ügyéaszség.hu
Ügyéaszség.hu
Régóta Fidesz-tag. Szerinte koncepciós ügyről van szó, egy sértődékeny „nagy ember” bosszújának az áldozata.

Ebben az ügyben érintettek miniszterek, államtitkárok, helyettes államtitkárok, eltüntetett minisztériumi vezetők, köztük olyanok is, akikről senki nem tudja, miért mentették fel, csak ők kimaradtak az ügyből.

Ezt mondta K. Tamás a Blikknek. A 25 milliárdos korrupciós per elsőrendű vádlottja az interjúban arról beszélt, hogy ismeretlen okból vették őrizetbe, tartóztatták le, az ügyészség semmire sem válaszolt neki, 2022. április 20-án mindenét zárolták, lefoglalták és elvitték,

mint amikor a bolsevikok lesöprik a padlást.

Később értesült arról, hogy őrizetbe vétele után az ügyészség azt közölte, hogy hatalmas nyomozás keretében felderítettek egy korrupciós ügyet, ami szerinte nem igaz, mert

a korrupciósnak mondott ügyek valójában korrupciósnak vélelmezett helyzetek úgynevezett vizsgálata, (…) ez egy egyértelműen politikai vonatkozású ügy.

A vádak szerint a minisztériumokon átívelő korrupciós hálózat tagjai összesen 25 milliárd forint értékű, nagyrészt uniós pályázatok elnyerésében működtek közre kenőpénzért, ő viszont azt állítja, 2022-ben munkahelyén, a Pénzügyminisztériumban a gondolkodó emberek már látták, hogy az akkori helyzethez nemzetgazdasági érdekből új vezetőre van szükség. Ő ezt ki is mondta, ahogy később Matolcsy György is.

K. Tamás szerint azért lett Schadl György helyett immár ő az egyes számú közellenség, mert megalapozott gazdasági kritikája sértette Magyarország legérzékenyebb lelkű emberét. Régóta Fidesz-tag, a pártban sem titkolta véleményét. Úgy gondolja, az eljárás a kimondott véleménye miatt folyik ellene, a másik 53 vádlottat áldozati törpének nevezi. 

Amikor idén augusztusban felhívta a bíróság figyelmét, hogy a törvénysértések miatt az eljárást meg kell szüntetni, elrendelték az igazságügyi elmeszakértői vizsgálatát. Azt kérte, őt hallgassák meg elsőként az előkészítő ülésen, de sem októberre, sem novemberre nem idézték meg, ezért úgy érzi, mintha el akarnák némítani.

Ez egyértelműen szicíliai módszer. Ebben az ügyben érintettek miniszterek, államtitkárok, helyettes államtitkárok, eltüntetett minisztériumi vezetők, köztük olyanok is, akikről senki nem tudja, miért mentették fel, csak ők kimaradtak az ügyből.

Eredetileg 52 gyanúsítottja volt a minisztériumokon átívelő vesztegetési botránynak, végül az ügyészség 54 ember ellen – 25 jogi személy érintettségével – emelt vádat vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért hivatali kötelességét megszegve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt. A főügyészség 12 hivatalos személlyel szemben letöltendő börtönt indÍtványozott.

Kapcsolódó
Varga Mihály volt helyettes államtitkárát és Palkovics László bizalmasát is börtönbe zárná az ügyészség
2022-ben csaptak le a hatóságok a minisztériumi tisztviselőkre, akik a vád szerint kenőpénzért cserébe elsősorban vissza nem térítendő EU-s támogatások elnyerésében működtek közre. A 24.hu által megismert vádirat szerint a kiépült korrupciós hálózat még a pályázatok helyszíni ellenőrzését is kontroll alatt tartotta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik