Belföld

Már 52 gyanúsítottja van a minisztériumokon átívelő vesztegetési botránynak

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA

Immár 52 gyanúsítottja van a Pénzügyminisztériumot, illetve a Miniszterelnökséget érintő vesztegetési ügynek – értesült a 24.hu. A hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt zajló büntetőeljárásban információink szerint minisztériumi tisztségviselőkön kívül pályázatírók és elsősorban olyan gazdasági társaságok vezetői érintettek, akik sikerrel jutottak pályázati forrásokhoz.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szűkszavú tájékoztatása szerint az 52 meggyanúsított személy közül mindössze egy gyanúsított áll bűnügyi felügyelet alatt, a többiek szabadlábon védekeznek.

Ez az az ügy, ami tavaly áprilisban pattant ki, amikor a KNYF nyomozói több minisztériumi tisztviselőre csaptak le. Az összehangolt bűnügyi akcióban csaknem 150 ügyész és rendőr vett részt. A nyomozók több helyszínen tartottak házkutatást, a hivatalos személyektől több mint kétszázmillió forint készpénzt foglaltak le.

Mint megírtuk, a lefoglalt pénz nagy részét – 190 millió forintot – egyetlen kormánytanácsosnál találták, aki a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztériumban, a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárságon dolgozott. Úgy tudjuk, továbbra is ő az első számú gyanúsítottja az ügynek, aki letartóztatásból került bűnügyi felügyeletbe. Az érintett kormánytanácsosnál trezorkulcsokat foglaltak le, amelyek a Belvárosi Pénzügyi Zrt. egyik széfjéhez tartoztak. A nyomozók a széfben 180 millió forint készpénzt találtak és foglaltak le. A pénzről a minisztériumi tanácsos azt állította, hogy az édesanyja vagyona, amit kezelésre, használatra, megőrzésre vett át tőle.

Az ügyben felmerült gyanú lényege szerint az elkövetők vesztegetések útján részben a költségvetésből, részben európai uniós támogatásokból finanszírozott – a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében kiírt – pályázatokkal kapcsolatban követtek el korrupciós bűncselekményeket. A benyújtott kérelmekkel igényelt támogatás összértéke mintegy tízmilliárd forint.

Az ügyészség szerint a letartóztatott pénzügyminisztériumi tanácsos kialakított egy jól szervezett rendszert, amelyben ő tartotta a kapcsolatot a pályázatírókkal, valamint a támogatást igénylő cégek vezetőivel, akiknek ő vagy az általa bevont további hivatalos személyek jogtalan előnyért cserébe segítettek abban, hogy támogatási kérelmeik sikeresek legyenek, illetve az azokkal kapcsolatban indított ellenőrzések számukra kedvezően végződjenek. A 24.hu információja szerint a gyanúsítás alapját egyebek mellett több ezer oldalnyi lehallgatási jegyzőkönyv képezi.

Kapcsolódó
Simán kijátszható a pénzmosás elleni törvény – ezt bizonyítja a minisztériumi dolgozó pénzzel tömött széfje
Bár a széfszolgáltatók jellemzően tiltják, hogy az ügyfelek készpénzt helyezzenek el a trezorokban, azok tartalmát nem ellenőrizhetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik