Élő Nagyvilág

USA: nem állunk háborúban Oroszországgal

MTI / EPA / Dnyipropetrovszki terület kormányzósága
A Dnyipropetrovszki terület kormányzóságának felvételén mentőalakulatok tagjairól egy orosz légicsapásban megsemmisült szálloda romjai között a dél-ukrajnai Krivij Rihben 2024. augusztus 27-én.
MTI / EPA / Dnyipropetrovszki terület kormányzósága
A Dnyipropetrovszki terület kormányzóságának felvételén mentőalakulatok tagjairól egy orosz légicsapásban megsemmisült szálloda romjai között a dél-ukrajnai Krivij Rihben 2024. augusztus 27-én.

Az orosz–ukrán háborúról szóló keddi tudósításunkat itt olvashatja el.

Oroszország szerint amerikai eredetű lövedéket semlegesítettek a kurszki atomerőmű közelében

Oroszország közlése szerint Ukrajna által kilőtt, olyan lövedékeket hatástalanítottak, 5 kilométerre a kurszki erőműtől, amelyeket az Egyesült Államokból szállítottak. A bejelentést az orosz nemzeti gárda tette, egy videó kíséretében, amelyet a fel nem robbant lőszerekről, illetve az azokat megsemmisítő tűzszerészekről közöltek.

Kedden az ENSZ atomenergia-ügynökségének vezetője, Rafael Grossi ellenőrizte a nukleáris létesítményt. Szerinte az erőmű sebezhető, mivel nem veszi körül olyan védőbúra, amely megvédhetné a rakétáktól, drónoktól vagy akár tüzérségi lövedékektől.

Ukrajna nem reagált az állítólagos orosz találatra, az oroszok által kiadott videó felvételének helyszínét független forrás által pedig nem lehet ellenőrizni.

A Roszgvardija közleménye szerint, mindenesetre, az amerikaiak által szállított HIMARS rakétaindító rendszerből származó lövedéket találtak, valamint egy rakétadarabot is, amely, szerintük, 180 fel nem robbant lőszerrel volt megtöltve. A közzétett videón két katona látható, amint a rakéta darabjait vizsgálják, amelyeket, szerintük, az orosz légvédelem lőtt le.

Az oroszok által vizsgált darabok egyikén az „M101 GRENADES” felirat szerepelt. A lőszereket végül egy földbe ásott gödörbe halmozták, majd, ellenőrzött körülmények között, felrobbantották.

Dél-Korea: Észak-Korea fegyvereket küld az oroszoknak

Észak-Korea több mint 13 ezer konténert küldött feltételezhetően fegyverekkel Oroszországba 2022 közepe óta a két ország között szorosabbá váló katonai kapcsolatok közepette – közölte Kang Desik dél-koreai kormánypárti képviselő országa katonai hírszerzésének jelentésére hivatkozva. A képviselő tájékoztatása szerint a szállítmányokkal Phenjan ilyen módon akár több mint hatmillió darab 152 milliméteres tüzérségi lövedéket is átadhatott a nadzsini kikötőn keresztül nagyjából két év alatt Oroszországnak.

A dél-koreai hadsereg az ukrajnai háború kitörése óta nyomon követi az Oroszországnak szánt észak-koreai fegyverszállítmányokat.

Egy elhúzódó ukrajnai háborúra való felkészülésként Oroszország úgy határozott, hogy formálisan is fegyver- és lőszerellátó bázissá teszi Észak-Koreát

– olvasható a képviselő rendelkezésére bocsátott jelentésben.

Sin Vonsik dél-koreai nemzetvédelmi miniszter februárban újságíróknak nyilatkozva még mintegy 6700, Oroszországnak Észak-Koreából leszállított konténerről számolt be. Kang ismertette azt is, hogy a dél-koreai hírszerzés szerint Szöul és Washington közösen figyeli annak lehetőségét, hogy Phenjan rakétákat is szállít Oroszországba, különös tekintettel arra, hogy olyan rakétákat találtak az ukrajnai harctereken, amelyek műszaki jellemzői észak-koreai gyártásra utalnak.

A dél-koreai hadsereg szerint Észak-Korea tüzérségi lövedékek, légvédelmi- és páncéltörő rakéták mellett egyéb fegyvereket is szállíthat Oroszországnak, amiért cserébe Phenjan technikai támogatást kap rakéta- és katonai műhold programjához. A hírszerzési jelentés ezzel kapcsolatban felidézte, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető tavaly szeptember 13-án az oroszországi Vosztocsnij űrközpontban találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. (MTI)

USA: Nem álunk háborúban Oroszországgal

Az Egyesült Államok nem keresi a konfliktust Oroszországgal, pusztán támogat egy országot, Ukrajnát, amelyet támadás ért – így reagált az amerikai védelmi minisztérium szóvivője az orosz külügyminiszter-helyettes szavaira, amelyekkel az Egyesült Államokkal szembeni lépéseket helyezett kilátásba.

Pat Ryder, a Pentagon sajtótitkára keddi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok „nem áll háborúban Oroszországgal”, és hozzátette, nem tudja, mit érthetett Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a „korábbinál komolyabb következmények” alatt, amelyeket az orosz területen végrehajtott ukrán katonai műveletben való feltételezett amerikai érintettség miatt helyezett kilátásba. Az amerikai védelmi szóvivő megismételte, hogy Washingtonnak előzetesen nem volt tudomása az ukrán haderő benyomulásáról az Oroszországhoz tartozó kurszki régióba. Szavai szerint az amerikai fél jelenleg is szoros konzultációban van az ukrán partnereivel arról, hogy mit jelentenek Volodimir Zelenszkij elnök szavai az ütközőzóna létrehozásáról, és arról is tartanak a megbeszélések, hogy az Egyesült Államok a továbbiakban miként tudja támogatni az ukrán törekvéseket a szuverenitás megőrzésére és egy jövőbeli orosz agresszió megelőzésére.

Pat Ryder megállapította, hogy az amerikai álláspont változatlan, vagyis az amerikai biztonsági támogatás elemeit csak Ukrajna önvédelmére lehet felhasználni, aminek nem része a mélyen Oroszországba irányuló, nagy távolságú támadás.

(MTI)

Olvasói sztorik