Belföld

Kórházi fertőzések: a Nemzeti Népegészségügyi Központ aktualizálja a fertőtlenítés helyes gyakorlatát a kórházakban

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A hazai kórházakban is használt klórtartalmú fertőtlenítők nem pusztítják el az egyik súlyos hasmensét okozó baktériumot. Erről egy napokban pubkikált kutatás is beszámol. A phys.org tudományos szakportál a Plymouthi Egyetem kutatását szemlézve azt írta, hogy a Clostridium difficile nevű baktérium spóráit egyáltalán nem zavarja a sok kórházban használt nagy koncentrációjú fehérítőszer. A klóros vegyszerek valójában egyáltalán nem bizonyultak hatékonyabbnak ezen spórák elpusztításában, mint a tiszta, adalékanyag nélküli víz.

Az RTL Híradónak nyilatkozó infektológusok hangsúlyozzák, fontos a kombinált vegyszerek használata, de elengedhetetlen az alapos kézmosás és a higiénia fokozott betartása is.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint tavaly több, mint 8500 kórházi fertőzést azonosítottak, 2655 beteg meg is halt kórházi fertőzésben, 314 esetben pedig a fertőzés hozzájárult a páciens halálához.

Az NNK az RTL kérdésére azt írta,

dolgoznak a fertőtlenítés helyes gyakorlatát bemutató módszertani levél aktualizálásán.

A Direkt36 nemrégiben indított cikksorozatot a kórházi fertőzésekkel kapcsolatban, amelyben többek között arról írtak, hogy a betegek halálát a kórházak csak nagyon kis százalékban tudják be a kórházi fertőzéseknek, miközben a fertőzések 30-40 százalékában a beteg meghal. Az oknyomozó portál azt derítette ki, hogy a legtöbb kórházi fertőzés Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórházban fordult elő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik