Belföld

A Direkt36 elkészítette a magyar kórházak feketelistáit, két fővárosi intézményben súlyos a helyzet

MTI
MTI

A Direkt36 elkészített egy olyan adatelemzést, amely először adhat képet arról, hogy az ország különböző kórházaiban milyen fertőzési állapotok uralkodnak. A kórházi fertőzések szerinti rangsor a Telexen jelent meg. Ilyen nyilvános adatbázis korábban nem volt, miközben „az országos statisztikákból egyértelmű, hogy súlyos és ráadásul évről évre rosszabb a helyzet”.

A kórházi állapotok kérdése a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón is szóba került. Gulyás Gergely ott azt mondta, hogy a fertőzések ügye nem politikai kérdés.

A Direkt36 három fertőzéstípus szerint készített listát.

  • A véráramfertőzések gyakorisága alapján készített szomorú rangsor első helyén a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház áll, a százezer ápolási napra jutó 61,26-os értékkel, a Debreceni Egyetemi Klinikai Központ (56,5) és a szintén budapesti Szent János Kórház (56,21) előtt.
  • Az álhártyás vastagbélgyulladás egyik leggyakoribb okozójának is számító Clostridium difficile nevű baktérium okozta fertőzések gyakorisága alapján készített lista élén csak budapesti intézmények állnak: az első a Jahn Ferenc kórház a százezer ápolási napra jutó 203,01-es értékkel, utána jön a Károlyi Sándor Kórház (167,15) és a Szent János (156,36). Ebben a rangsorban a legrosszabbul teljesítő vidéki kórház a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ 117,51-es értékkel (ezzel az országos listán az 5. helyen áll).
  • A multirezisztens kórokozók miatti fertőzések gyakorisága alapján készített listán, ugyancsak százezer ápolási napra jutó 69,42-es értékkel a ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet az első, az egri Markhot Ferenc kórház a második (66,25), míg a budapesti Károlyi Sándor Kórház a harmadik (64,53).

A Szent János és a Károlyi kórház két-két feketelistán is az első háromba került (akinek a Károlyi kórház neve nem lenne ismerős: az intézmény Újpesten van, krónikus betegellátást biztosító osztályokkal, diabetológiai szakambulanciával, radiológiával, ultrahanggal és patológiai részleggel üzemel).

A Direkt36 szerint a betegek halálát a kórházak csak nagyon kis százalékban tudják be a kórházi fertőzéseknek, miközben a fertőzések 30-40 százalékában a beteg meghal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik