Sport koronavírus

„Ezt az árat hajlandó vagyok megfizetni” – Djokovic akár Grand Slam-trófeákat is beáldoz, de nem oltatja be magát

MIKE FREY / AFP
MIKE FREY / AFP

A világelső Novak Djokovic először adott hosszabb interjút azt követően, hogy kiutasították Ausztráliából, így nem indulhatott el az év első Grand Slam-tornáján, az Australian Openen. A szerb a BBC-nek arról beszélt, hogy egyáltalán nem oltásellenes, de hisz az egyéni döntésben, abban, hogy mindenki maga választhassa meg, mit adat be és mit nem.

Ezt az árat hajlandó vagyok megfizetni

– mondta arra a kérdésre, hogy akár Grand Slam-tornákat is kihagy majd a jövőben, ahol kötelező lesz az oltás, mert „a testem fontosabb, mint bármilyen torna”. Így elfogadja azt is, ha ez is közrejátszik abban, hogy nem ő lesz minden idők legtöbb GS-győzelmével bíró férfi teniszezője (Rafael Nadal nyert Melbourne-ben, ő jelenleg 21 trófeánál tart).

Kapcsolódó
„Büszke vagyok, hogy egy korszakon osztozhatok veled" – Federer és Djokovic is gratulált Nadalnak
Még a legnagyobbak is elismerésüket fejezték ki az Australian Open győztesével kapcsolatban.

Azt is mondta, nem zárkózik el attól, hogy majd idővel felvegye az oltást, mert tudja, hogy a vírust csak együttesen állíthatjuk meg. De most ne oltakozik.

A 20-szoros GS-győztes szerb világelsőt nem engedték be Ausztráliába, amikor az Australian Openre érkezett. A repülőtéren vonták vissza a belépési engedélyét, majd egy kiutasítottak számára fenntartott hotelben szállásolták el. Előzőleg a torna szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva különengedélyt adtak neki az induláshoz annak ellenére, hogy nincs beoltva a koronavírus ellen, noha ezt kötelezővé tették minden résztvevő számára. A vízumát ugyan bírósági döntés nyomán visszakapta, de a hosszadalmas procedúra lezárásaként végül mégis kiutasították, így nem vehetett részt az év első Grand Slamjén.

Kapcsolódó
„Mélységesen sajnáljuk” – lesznek következményei a Djokovic-ügynek
Veszélyben van a szerb világelső szereplése a Roland Garroson is. Legalábbis, ha nem oltatja be magát.

Djokovic azért kapott különengedélyt, mert decemberben átesett a koronavíruson, noha a pozitív teszteredmény megkapása után nyilvános eseményeken vett részt és maszk nélkül fotózkodott. Többen vitatták azt is, hogy valódiak a teszteredményei.

Elfogadom, hogy kaptam rengeteg kritikát, meg hogy az emberek elkezdtek teóriákat gyártani arról, hogy milyen szerencsés időpontban betegedtem meg. De senki sem szerencsés, aki covidos lesz, milliók szenvednek tőle világszerte, szóval nagyon is komolyan veszem. És nagyon nem szeretem, ha valaki azt mondja, hogy visszaéltem valamivel, hogy Ausztráliába mehessek

– így Djokovic.

Szomorú és csalódott volt amiatt, ami Ausztráliában történt vele. Szerinte nem azért utasították ki, mert bármilyen hibát elkövetett volna, és az emberek rosszul gondolják, hogy az oltatlansága, vagy bármilyen szabályszegés miatt kellett volna hazautaznia.

A bevándorlásügyi miniszter azért döntött a vízumom visszavonása mellett, mert úgy gondolta, hogy esetleg oltásellenes hangulatot szíthatok az országban vagy a városban. Amivel egyáltalán nem értek egyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik