Élet-Stílus

„Választanom kellett, melyik babámat akarom megtartani”

Rettenetes választás elé kényszerült az a kismama, aki a terhessége elején kapta el az ötödik betegség néven ismert kórt.

„Senkinek nem kívánom azt, amin keresztül kellett mennem. Egy merő idegroncs voltam” – kezdi Dwynwen Davies. A brit nő a várandóssága negyedik hónapjában, egy óvodástól kapta el az eritema infekciózum vagy ötödik betegség néven ismert kórt, ami elsősorban kisgyermekeket érint. Mivel ő maga korábban sosem kapta el a betegséget, így védettsége sem volt a vírus ellen, ami a vérébe kerülve – mint később kiderült – egyik ikerlányát is megfertőzte.

„Az orvosok sokáig nagyon bizakodóak voltak, velem együtt remélték, hogy a kicsik átvészelik a fertőzést. Csakhogy a 17. heti ultrahangon már jól látható volt, hogy az egyik baba, akit Marthának neveztem el, megkapta a betegséget.” Az ötödik betegség kisgyerekeknél általában magától gyógyul és 7-10 nap alatt levonul, ám magzatok esetében komoly rizikóval járhat. Vérzéseket okozhat ugyanis, ami súlyos esetben a magzat halálához vezethet.

Kép forrása: The Daily Mail

„Megőrjített a tudat, hogy bár tudom, az egyik gyermekem nagyon beteg, nem tudok ellene mit tenni. Folyton imádkoztam, és reménykedtem benne, hogy Martha elég erős ahhoz, hogy leküzdje a betegséget.” Néhány hét múlva Martha kritikus állapotba került. „A vérátömlesztés maradt az egyetlen esélye, ami az orvosok szerint minden bizonnyal megölte volna egészséges testvérét, Codit” – meséli az édesanya, aki elmondta, ezután élete legnehezebb döntésével szembesítették az orvosok. „Azt mondták két lehetőségem van: vagy beleegyezem a vérátömlesztésbe, ami biztosan megöli Codit, ráadásul a hatékonyságát sem tudják garantálni, vagy várok tovább, és bízok benne, hogy Martha állapota javulni fog. Az utóbbi mellett döntöttem.”

A 28. heti ultrahangon az orvosok már nem találták Martha szívhangját, a baba meghalt a méhben. Hét héttel később Dwynwenen császármetszést hajtottak végre, és világra segítették mindkét gyermekét. Az orvosok néhány percre azt is megengedték a gyászoló édesanyának, hogy mindkét gyermeket a karjába vegye.

„Abban a pillanatban egyszerre voltam hihetetlenül boldog és borzasztóan szomorú. Zokogtam, hiszen elvesztettem az egyik gyermekemet, és ezt még a másik felett érzett boldogság sem tudta maradéktalanul feledtetni” – mondta az édesanya, aki azt is hozzátette, reméli, hogy története felhívja a figyelmet az ötödik betegség veszélyeire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik