Belföld

Beállt a közpénzzuhany alá Mészáros Lőrinc öccse is

Májusban új céggel gazdagodott Mészáros János, a milliárdos Mészáros Lőrinc öccse. Az Adept Enviro Kft. fő profilja a mérnöki tevékenység, műszaki tanácsadás, és nagyon úgy tűnik, hogy az üzletember a családi hagyományoknak megfelelően jó lóra tett: négy hónappal azután, hogy Mészáros János megvette, a cég 260,6 millió forintos közbeszerzést nyert el az Országos Vízügyi Főigazgatóságtól. A feladat a gyálai Holt-Tisza kármentesítésének feltárása — derül ki a Közbeszerzési Hatóság honlapján közzétett hirdetményből.

Az eljárásra öt céget hívtak meg, és minden versenytársát leverte az Adept Enviro, így a békési Mészárosként emlegetett Barkász Sándor cégét, a Békés Drént is. A 2016-ban alapított Adept Enviro Kft.-nek ez mindössze a második sikeres közbeszerzése: az első, a Nitrokémia Zrt.-től elnyert, egymilliárdos keretszerződést két másik vállalkozással közösen vitte el 2018-ban.

Borítékolható, hogy további nagy dobásokra is készül a kisebbik Mészáros-testvér, már csak azért is, mert az Adept Enviro ügyvezetőjének a Közgép korábbi hulladékgazdálkodási és kármentesítési igazgatóját, Sinka Tibort igazolták le.

Több mint 600 milliónyi állami megbízás havonta

2018 decemberében a néhány év alatt dollármilliárdossá váló Mészáros Lőrinc közpénzes munkákban és állami támogatásokban gazdag évét foglaltuk össze, Mészáros János új cége pedig apropót szolgáltatott arra, hogy megnézzük, hogyan teljesített a felcsúti család radar alatt repülő tagja.

Számításaink szerint Mészáros János cégei 2019-ben (leginkább egyénileg, ritkábban konzorciumi tagként) 7 milliárd 757 millió forint állami megbízást nyertek el. 

Fontos hozzátenni, hogy ezek kizárólag a fővállalkozói munkák. Hogy alvállakozóként vagy a közbeszerzési értékhatárt el nem érő munkákból mekkora összeg jutott Mészáros Jánoshoz, az a nyilvános adatbázisokból nem derül ki.

  • Már tavaly január 9-én arról írtunk, hogy Pegazus Trade Kft. nevű vállalkozásától 567 millió forintért vesz aszfalttömörítő gépeket a Magyar Közút. A Pegazus Trade Kft. forgalma öt év alatt az 56-szorosára nőtt.
  • Áprilisban derült ki, hogy ismét a Pegazus Trade lett a befutó a Magyar Közút közbeszerzésén: az állami közútkezelő nyári és téli adaptereket rendelt a cégtől 462,5 millió forintért. Egy másik Mészáros János-féle cég, a Herceghalom Interat Zrt. pedig 142,4 millió forintos közbeszerzést nyert el a Kaposvári Egyetemtől.
  • Júniusra a közpénzes megrendelők sorába beállt a MÁV-Start Zrt. is egy 140 milliós kontraktussal, a Magyar Közút pedig korábbi megbízásait megfejelte egy 115 milliós, munkaruhák szállítására vonatkozó üzlettel.
  • Júliusban már túlzás nélkül lehetett mondani, hogy Mészáros öltözteti a közutasokat: ezúttal 130 millióért kabátokat, 15 millióért pedig egyéb ruhaneműket rendeltek tőle. Az államvasút ezúttal egy 15 milliós és egy 91,8 milliós munkával örvendeztette meg Mészáros Jánost. Az MTA Agrártudományi intézete pedig 39,5 millióért vett kombájnt a Herceghalom Interat Zrt.-től.
  • Mindez szinte eltörpül a szintén Mészáros János-féle Híd-Tám Kft. 2 milliárd 488 millió forintos állami megbízásához képest. A herceghalmi vállalkozás a székesfehérvári vasútállomás gyalogos felüljáróját fejezi be, erőforrásnyújtó szervezetként Simicska Lajos egykori legendás építőipari cége, a Közgép nyújt segítséget. Az eddig kevéssé ismert Híd-Tám jövője ennél is fényesebb lehet: Mészáros Lőrinc több családi céget is bevett a kínai hitelből épülő, 600 milliárd forint költségűre tervezett Budapest-Belgrád vasútvonal megépítésébe, így az öccse vállalkozását is.
  • Szeptemberben ismét a Magyar Közút ruházkodásával jutott közpénzhez az ifjabbik Mészáros-testvér: az állami cég négyrészes közbeszerzésén hármat a Pegazus Trade söpört be, így összesen 382 millió forintnyi megbízáshoz jutott. (E három megbízásnál az a cég lesz az alvállalkozó, amely elvitte a legkisebb, negyedik részt: a Molnár és Társa Kesztyűkötő és Kereskedelmi Kft.)
  • Októberben ismét a Magyar Közúttól érkezett megrendelés Mészáros Jánoshoz, a korábbiaknál jóval nagyobb értékben. Az erdőkertesi Egomax Kft.-vel és a már említett Híd-Tám Kft.-vel 3 milliárd forintos keretszerződést írt alá a közútkezelő hidak karbantartására.
  • Novemberben pedig ismét a MÁV-Start megrendelésének örülhettek: 50,4 millióért hegesztéstechnikai eszközöket szállítanak a vasútnak.

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik