Élő Belföld

Megvan a kétharmad a Fidesznek

Megvan a kétharmad a Fidesznek

Ha hivatalos végeredményt nem is, de egy azzal felérő részeredményt hirdethetünk:

  • nagyon úgy néz ki, hogy a Fidesz a vasárnapi parlamenti választáson ismét megszerezte a kétharmados többséget. Épphogy, 133 mandátummal (pontosan ennyi kell a kétharmadhoz), amit a külföldön leadott szavazatokkal, illetve az átjelentkezők voksaival talán még elveszíthet, ennek esélyeiről itt írtunk bővebben.
  • A Fidesz a leadott szavazatok 48,8 százalékát begyűjtötte, ez öt százalékponttal több, mint 2014-ben, és összességében több mint 2,4 millióan szavaztak Orbán Viktor pártjára. A kormánypárt a 106-ból 91 egyéni mandátumot nyert meg, vidéken tarolt: Pécs és Szeged egy-egy körzetét, illetve Dunaújvárost leszámítva az összes egyéni mandátum az övé vidéken.
  • Orbán Viktor egyelőre nem beszélt a kétharmadról, csak azt konstatálta, hogy pártja nagy győzelmet aratott.
  • A Jobbik gyakorlatilag megismételte a négy évvel ezelőtti, 20 százalékos eredményét, ami összességében jelentős kudarc a párt számára, erősödésnek a néppártosodás ellenére nyoma sincs, egyéni körzetet is csak egyet nyert a párt. Azt sem a pártelnök, Vona Gábor, Gyöngyösön, hanem Dunaújvárosban, egy hagyományosan inkább baloldali körzetben.
  • A baloldal számára is kudarc a választás. A Demokratikus Koalíció épphogy átlépte az ötszázalékos küszöböt, az MSZP-Párbeszéd 12,3 százalékon végzett. A baloldal csak a fővárosban ért el értékelhető eredményt, ott a 18-ból 12 körzetet megnyert. Nagyon úgy néz ki azonban, hogy ez kevés volt a kétharmados Fidesz-többség megakadályozásához. Az LMP 7 százalékos eredménye sem éppen siker, de ebben a baloldali mezőnyben még a jobb teljesítmények közé tartozik.
  • Az ellenzéki vezetők közül Molnár Gyula MSZP- és Vona Gábor Jobbik-elnök is bejelentette, hogy lemond, ahogy Hadházy Ákos, az LMP társelnöke is.
  • A Momentum fele annyi szavazatot kapott, mint amennyi az ötszázalékos küszöb eléréséhez kellett volna, az Együtt pedig alig emelkedik ki a kamupártok közül, és a megszűnés szélére került, mivel az 1 százalék alatti eredménye miatt még a 150 milliós kampánytámogatást is vissza kell fizetnie, noha egy egyéni képviselője (Szabó Szabolcs személyében) lesz a parlamentben.

Az új parlament összetételét itt mutatjuk be a patkón, a budapesti eredményeket itt lehet böngészni, a vidékieket pedig itt.

A kétfarkúak örülnek, hogy nem kell elhagyniuk az országot

Kovács Gergely, az MKKP elnöke bejelentette, hogy 80 százalék fölötti feldolgozottság fölött a párt 1, 6 százaléknál jár, amit hatalmas üdvrivalgás fogadott. Ez azt jelenti, hogy minden valószínűség szerint nem kell visszafizetniük a kampánytámogatást, így “nem kényszerülnek arra, hogy elmeneküljenek az országból”. Mikor arról kérdeztem, mi a stratégiájuk a következő négy évre, azt felelte, hogy ugyanaz, amit eddig csináltak, csak még elszántabban és szervezettebben folytatják a következp négy évben. A Fidesz nagy győzelméről azt gondolja, hogy amíg ilyen ellenzéke van a hatalomnak, addig nem fog változni érdemben a helyzet. A jövő évi önkormányzati választásoktól reméli, hogy megnyernek pár kis falvat és ott megvalósíthatják az elképzeléseiket helyi szinten. Az MKKP győzelemváró buliján azért némileg úrrá lett a csalódottság az eredmények kihirdetésekor, a zene szól tovább, az ingyensört csapolják, de a szimpatizánsok elkezdtek szétszéledni.

Mi lesz most? Megúszható a kétharmad?

A Fidesz minden jel szerint 133 mandátumot szerzett 199-ből a 2018-as választáson. A jelenlegi helyzet szerint ez kétharmadot jelent. De vannak még kérdések, amik akár egy hétig is várathatnak a válaszra.

Több olyan egyéni körzet van, amelyekben nagyon kicsi a szavazatkülönbség. Ilyen például Szél Bernadett körzete is, ahol 92 százalékos feldolgozottság mellett 554 szavazattal vezet a fideszes Csenger-Zalán Zsolt. 

Ezeknek a körzeteknek két szavazóköre egyelőre nem lett megszámolva. Az egyik azért, mert a külföldön leadott szavazatokat fogják itt az urnákba keverni, a másik pedig azért, mert az innen átjelentkezett, de Magyarországon szavazó állampolgárok szavazatait ide fogják bekeverni. Minden választókörzetben 1-1 szavazókör van ezekre a célokra fenntartva. Mivel ezek alapvetően csak párszáz szavazatot jelentenek, ezért csak azokban a körzetekben lehet elvi hatása, amelyekben párszáz szavazat a különbség.

Főleg a külföldön leadott szavazatok jelenhetnek változást, hiszen az eddigi tendenciák szerint a külföldön leadott szavazatok jellemzően nem a Fideszre mennek. Az átjelentkezéseknél nincs ennyire egyértelmű tendencia.

És még a levélben leadott szavazatok egy része sincs megszámolva, bár ez nagy változást nem okozhat. A levélben szavazók nem szavaznak egyéni jelöltre, csak pártlistára, de 2014-ben a szavazatok majdnem száz százaléka a Fideszre ment, ahogy most a már megszámolt szavazatok majdnem egésze is. Még ötvenezer levélszavazat nincs megszámolva, ez minimálisan módosíthat a pártlisták állásán a Fidesz javára.

A külképviseleteken leadott szavazatokat április 14-ére számolják majd mindenképp össze. Ez azt jelenti, hogy Szél Bernadett, vagy a Jobbikos Jakab Péter választókörzetében csak egy hét múlva hirdethetünk eredményt. Utóbbiban valószínűtlen a változás, de Szél körzete még elviekben megváltoztatható. 

És akkor ott van még a német nemzetiségi képviselő is, aki elviekben nem a Fidesz-frakció tagja, de mivel fideszes politikusról van szó, simán lehet, hogy a Fidesz mellett szavazna kritikus helyzetekben.

Lázár visszavágott Márki-Zaynak

Másfél hónappal a hódmezővásárhelyi polgármester-választás fideszes kudarca után Lázár János óriási fölénnyel nyert a hódmezővásárhelyi (Makót és több kis települést is magában foglaló) választókerületben. A Miniszterelnökség vezetője 52,43%-ot szerzett, míg a jobbikos Kiss Attila 36,22%-kal lett második.

Lázár győzelmi beszédét azzal kezdte, hogy érezhetően más a hangulat, mint legutóbb, majd nyilvánvalóan az új polgármesternek, Márki-Zay Péternek üzent, amikor azt mondta:

Megtanultuk és most mindenkinek megtanítottuk, hogy azért a víz az úr.

Lázár azt is felhozta, hogy a négy évvel ezelőtti 20 ezer után most 28 ezer szavazatot kapott.

Fekete-Győr András nem mond le, és már a következő négy évre készül

“A kétharmadra, vagy akárcsak annak a lehetőségére senki nem számított” – mondta a Momentum elnöke, amikor arról kérdeztem, a választási eredmény melyik része okozott nagyobb csalódást. Szerinte az, hogy a Momentum nem jutott a parlamentbe, nem változtat a terveken, hiszen “ez a párt nem 2018. április 8-ára jött létre”. Fekete-Győr azt mondta, egyelőre belső kérdésekről nem beszéltek, júniusban lenne majd tisztújító gyűlés a pártban, de ezt nyilván célszerű kicsit korábbra hozni. “Kell most nyilván aludni egyet, a következő négy évet pedig annak szentelni, hogy ezt a kormányt és ezt az ellenzéket leváltsuk” – mondta Fekete-Győr András, aki egyetértett a belvárosi mandátumot nyert korábbi ellenfelével, az LMP-s Csárdi Antallal abban, hogy a visszalépési huzavonák csak ártottak az ellenzéki pártnak, szerinte “szánalmas” volt, ahogy ezt a pártok intézték, és nyilvánosan civakodtak: “Sok millió ember csalódott az ellenzékben, ugyanazok az ellenzéki pártok kerültek a parlamentbe, akik már az előző négy évben sem tudtak tenni semmit”.

Arra a kérdésre, hogy mire gondolt, amikor beszédében azt mondta, hogy nem biztos, hogy ez a rendszer kihúzza 2022-ig, Fekete-Győr azt mondta, nem szeretne gazdasági válságot, de 2020 után, ha elapadnak az uniós források, gondba kerülhet a rendszer: “Olyan szintű gyűlölet- és hazugságspirálba került ez a rendszer, és megindult az eróziója is, egyszer összeomolhat” – mondta Fekete-Győr, aki szerint azonban nem a mostani parlamenti ellenzéktől kell várni, hogy megbuktassa egyszer ezt a kormányt.

Hadházy lemondott

Szél Bernadett szerint nagy a baj az országban, minden küzdeni akaró emberre szükség van, ezért mindenkit arra kér, hogy ne adják fel a küzdelmet.

Egy dolgot tudunk tenni, hogy még nagyobb türelemmel viseltetünk egymás iránt.

Az LMP társelnöke elmondta, hogy az eredmények arra késztetik, hogy sok mindent újra kell gondolniuk, de a programjuk nincs ezek között.

Hadházy Ákos a feleségének, a gyermekeinek és a szüleinek is megköszönte, hogy kitartottak mellette.

Reggel fel fog kelni a nap és az élet gyönyörű. Akkor is, ha a mai nap kudarca súlyos következményekkel járhat.

Leszögezte, hogy nagyon közel került az ország ahhoz, hogy rövid időn belül kikerül az EU-ból, és szerinte meg fog látszódni a Fidesz politikáján mindaz, ami Hódmezővásárhelyen történt.

Ne hibáztassák azokat, akik a kormánypártra szavaztak.

Mert az emberek 60 százalékát csak a kormánypárti „heccsajtó” éri el.

Hadházy elmondta, ezt a választást nem a kormány nyerte meg, hanem az ellenzék veszítette el, ezért a mai napon lemond a társelnöki tisztségéről.

Az 5 választókerület, ahol a legdurvábban győzött a Fidesz

Meglepő módon pont Észak-Nyugat-Magyarországon nyert a legnagyobbakat a Fidesz, és mindenhol a Jobbikkal szemben. Összeszedtük az 5 legnagyobb különbséggel megnyert fideszes körzetet.

1, Vas megye 02.

20119 szavazat különbséggel, 62 százalékkal, a 17 százalékos Jobbikkal szemben győzött Sárváron a Fidesz. Ágh Péter lesz a körzet képviselője.

1, Győr-Moson-Sopron megye 03.

18877 szavazat különbséggel, 64 százalékkal győzött a Fidesz Csornán a 23 százalékos Jobbikkal szemben. Gyopáros Alpár lesz a képviselő.

3, Bács-Kiskun megye 04.

17427 szavazat különbséggel, 60 százalékkal győzött Kiskunhalason a Fidesz a 20 százalékos Jobbikkal szemben. Lezsák Sándor lesz a képviselő.

4, Győr-Moson-Sopron 04.

17272 szavazat különbséggel, 55 százalékkal győzött a Fidesz a 18 százalékos Jobbikkal szemben. Firtl Mátyás lesz a képviselő.

5, Vas megye 03.

17213 szavazat különbséggel, 64 százalékkal győzött a Fidesz Körmenden a 26 százalékos Jobbikkal szemben. V. Németh Zsolt lesz a képviselő.

Szél: Most kétszer olyan keményen kell küzdeni

Hosszas várakozás után fél egy előtt megtartotta sajtótájékoztatóját az LMP elnöksége. Szél Bernadett köszönetet mondott mindenkinek, aki elment szavazni és az ellenzéki pártokra szavazott.

Az LMP társelnöke megköszönte az LMP és az Új Kezdetnek a derekas küzdelmet. Kijelentette, hogy a kormányváltás sikertelensége nem jelentheti azt, hogy feladják a küzdelmet.

Hiába értünk el jobb eredményt, mint négy éve, most kétszer olyan keményen kell küzdeni.

Ennyi volt

Miután bejelentette Molnár Gyula, hogy lemond az elnökség, mindenki gyorsan elhagyta a helyszínt.

Gyurcsány: Az európai, polgári, nyitott világ vereséget szenvedett

Leplezetlen csalódással állapítom meg, hogy az a Magyagország, amiben mi hiszünk, egy európai, polgári nyitott világ, vereséget szenvedett,

kezdte sajtótájékoztatóját Gyurcsány Ferenc.

Egyetlenegy kérdés maradt nyitva, hogy amikor megszámolják az összes szavazatot, lesz-e kétharmad. Abban reménykedünk, hogy ez ne történjen meg.

A DK elnöke a vereség magyarázataként azt hozta fel, hogy nem nem találták meg az ellenszerét annak az egyetlen ellenségképre építő politikának, amelyek a Fidesz folytat.

Annak természetesen örülnek, hogy a DK első önálló megmérettetésén a párt megduplázta a mandátumai számát és előreláthatólag kilenc képviselőt juttat a parlamentbe. Ugyanakkor

ennél az egy pártot érintő sikernél lényegesen fontosabb, hogy a teljes demokratikus ellenzék nem osztozhat a sikeren.

Gyurcsány szerint nem maradt más, mint küzdeni az új kormánnyal szemben és ígéretet tett arra, hogy a DK ellenfele marad mindannak, amit a Fidesz képvisel.

Fotó: Neményi Márton/24.hu

Azoknak, akik velünk tartottak a nehéz úton, nagyon szépen köszönöm, öröm volt velük együtt lenni.

A DK elnöke nagyon reméli, hogy van válasz a Fidesz politikájára még akkor is, ha az ellenzék anyagi szempontból és a médiát tekintve is hátrányban van.

Egy fiatal férfi, aki civilként azonosította magát, elcsukló hangon kérdezte a politikust, hogy mit lehet most tenni. Gyurcsány Ferenc erre annyit válaszolt:

Vagy menekülsz, vagy küzdesz,

ő azt tanulta meg kudarcokból, hogy fel kell állni és erősebbnek kell lenni.

Annyi még kiderült, hogy Hajdu László polgármester a parlamentben folytatja a munkáját, így a XV. kerületben időközi választásra lehet számítani.

Summa: keselyűk és kérdőjelek köröznek a Jobbik körül

Sok mindent elmond a mai napról az egész jobbikos eredményváró. Rengeteget kellett várni jobbikos politikusokra, nem jelent meg a párt vezetése, csak mutatóban 3 politikusuk, Vona Gábor is későn érkezett, majd elmondott egy keserédes beszédet. Egyfelől elégedett volt a párt fejlődésével, bár keserű szájízzel mondta ezt a hatalmas Fidesz-győzelem miatt. A Jobbik valóban alulteljesített, ahelyett, hogy a tervek szerint akár komplett Hevest elviszi, egy körzetecskét sikerült elvinni. Maga Vona is elbukott Gyöngyösön.

A néppártosodásról és a Jobbik vissza-nem-lépési hajlandóságáról ádáz viták jönnek majd a következő hetekben, hogy vajon jó stratégia volt-e mindez. Az is kérdéses, megingathatja-e a pártelnök pozícióját a történet, Vona ugye lemondott, de újra fog indulni várhatóan a pozícióért. A Jobbikot a Fidesz várhatóan továbbra is ütni fogja, ahol éri, most kiderül, le tudják-e úgy szalámizni a pártot, mint anno a kisgazdákat vagy az MDF-et. Az azonban az irrealitás csúcsa, hogy Vona egy ciklus közben elbukó Orbán-kabinetről álmodozott.

Jobbikosan szólva álmodjanak önök is szebb jövőről, na meg kevesebb gyűlölködésről és társadalmi megbékélésről, mert az nagyon kéne a fogcsikorgatva migránsozó nemzetnek. Viszlát!

Lemondott az Együtt elnöksége

Juhász Péter az Együtt elnöke bejelentette, a párt teljes elnöksége lemond. Annak nagyon örülnek, hogy Szabó Szabolcs megnyerte a körzetét és Vajda Zoltánnál sem dőlt még el, megnyeri a körzetét, de összességében nagyon csalódottak.

Kérdésünkre Szigetvári Viktor azt mondta, nem akarnak most másra mutogatni, ki a hibás vagy mi volt a hiba az ellenzéknél, nem akar mutogatni.

Az eredményük alapján kevesebb mint egy százalékát nyerték el a szavazatoknak, ami a jelenlegi törvények szerint azt jelenti, vissza kell adniuk az állami kampánytámogatásukat. Az erre vonatkozó kérdésre Szigetvári röviden azt mondta, hogy alkotmányellenesnek tartják ezt a szabályozást.

Előrelépés ez, na!

Vona érdekes módon így is előrelépésnek tartja a történteket, bár szerényebbenk, mint szerette volna. Végül jó munkát kívánt és elköszönt.

Arrogáns és agresszív lesz a Fidesz

Vona nem akarja amúgy minősíteni a választókat, tiszteletben tartja a döntésüket, még ha fáj is az. “Az élethez az is hozzátartozik, hogy az ember elfogadja azt, hogyha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szerette volna” – tette hozzá. Ők márpedig demokratikus párt maradnak. Vona szerint sok minden változott, mégha a számok nem is a választáson. A Jobbik sok ember számára ad reményt, sokaknak jelenti a politikai alternatívát. Fontos eredmény, hogy javult a Jobbik politikai megítélése.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e enyhülés a magyar politikában, azt mondta, nem látta jelét, hogy lesz ilyesmi. A Jobbik ígért csak társadalmi kiegyezést. Meg lenne lepve, ha április 9-én Orbán Viktor a megbékélésről és hídépítésről kezdene beszélni és dolgozni. “Megmondom őszintén, nem fogadnék erre nagyobb összegben” – kesergett, majd azt mondta, az újabb győzelem még arrogánsabbá és agresszívebbé teszi majd a kormánypártot.

Parázs lesz a viszony a Fidesz és a Jobbik között

A magyar gazdaság állapota szerinte nem stabil, ezért bukhatja el ciklus közben a Fidesz a kormányzást.

A 24.hu kérdésére, hogy az Orbán Viktor által említett politikai, jogi és erkölcsi elégtételből mit vár, ezt felelte: Biztos, hogy parázs lesz a viszony, de akár kétharmada lesz a Fidesznek, akár nem, ki fognak állni az értékekért, mégha fenyegetik is őket. Megtörni, megfélemlíteni, megvásárolni nem tudja majd a Fidesz őket.

Fekete-Győr nem gratulál a Fidesznek, de üzeni, hogy itthon maradnak

“Érezzük, amit ti éreztek, és nagyon dühösek vagyunk” – kezdte beszédét Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, aki háromnegyed 11 körül lépett a pódiumra. Fekete-Győr azt mondta, nem gratulálnak Orbán győzelmének, mert a Fidesz rettegést ültetett az emberek szívébe, és “emberek pszichológushoz járnak, mert félnek a migránsoktól.” Fekete-Győr beszélt az ellenzék felelősségéről is, és megjegyezte, hogy a jelenlegi parlamenti ellenzékkel nem lehet leváltani a Fideszt. Hozzátette azonban azt is, hogy ez a rendszer egyáltalán nem biztos, hogy ki fog tartani 2022-ig, a Momentum pedig tovább fog dolgozni, ahogy eddig. “Mi nem megyünk külföldre, itthon maradunk” – fogadkozott Fekete-Győr, és arra kérte a hallgatóságot, hogy a közösség maradjon meg, mert ebben van az erő.

Nem bánta meg Vona, hogy nem volt visszalépés

Az alelnököknek nincs lemondási kötelezettségük, az ő döntésük lesz, hogyan tovább. Felmerült, jó stratégia volt-e, hogy nem léptettek vissza egy jelöltet sem. Vona szerint igen, ez elvi döntés volt, ráadásul heterogén a bázisa a pártnak. Az LMP irányába taktikailag sem lett volna helyes visszalépni, mert nem biztos, hogy a Jobbik szavazói a zöldeket támogatták volna.

Fotó: Karancsi Rudolf/24.hu

Nem gratulált Orbánnak

A néppártosodás mint politika marad a Jobbik fő vezérelve. Orbán Viktornak nem gratulált, holott sportszerűnek tartja magát, de ez nem volt sportszerű verseny

Újra indul Vona az elnöki posztért

Az első kérdések is jöttek, amikre néha kitérő választ adott Vona. A pártelnök a legstabilabb ellenzéki pártnak nevezte ismét a Jobbikot. Arra se felelt, hibásnak érzi-e magát az ellenzéki kudarcért, hogy a Jobbik nem lépett vissza sehol senki javára. A lemondásról is beszélt, tisztújító kongresszus lesz. Hogy a Jobbik új elnöke ki lesz, az majd eldől. “Azt gondolom, hogy van bennem még politikai tartalék” – mondta arra a kérdésre, hogy indul-e a pártelnökválasztáson.

Olvasói sztorik