Tudomány
oreg(3)(960x640)(1).jpg (öreg, )

Az időskori szex karbantartja az agyat

24.hu
24.hu

2017. 06. 26. 09:17

A Coventry Egyetem és az Oxfordi Egyetem új kutatása szerint egyértelmű kapcsolat van az időskori szexuális aktivitás és a jobb mentális képességek közt.
Korábban a témában:

A szakértők a Journals of Gerontology, Series B: Psychological and Social Sciences folyóiratban ismertették új vizsgálatukat.

A kutatók 73, 50-83 éves embert vontak be az elemzésbe. Az alanyoknak egy kérdőívet kellett kitölteniük, a szakértők többek közt arra voltak kíváncsiak, hogy milyen a résztvevők egészsége, életstílusa, illetve szexuális aktivitása. A csapat emellett egy olyan tesztet is felvett, amellyel az alanyok különböző mentális képességeit, például figyelmét, emlékezetét és nyelvi készségeit mérték.

Az elemzésen azok teljesítettek a legjobban, akik hetente egyszer folytattak szexuális tevékenységet.

Az aktivitás elsősorban a verbális folyékonyságra és az általános megismerésre volt hatással, igaz, a figyelmet, memóriát és nyelvi képességeket nem befolyásolta.

Nem ez volt az első kutatás, amely hasonló összefüggést fedett fel. A Coventry Egyetem 2016-os vizsgálata bebizonyította, hogy a szexuálisan aktívabb férfiak jobb eredményt értek el a szó- és számsor-felelevenítő teszteken.

Az új vizsgálat nem mutatta ki, hogy mi is áll a kapcsolat hátterében. Nem lehetetlen, hogy a mentálisan egészségesebb idősek egyszerűen fizikailag is jobb állapotban vannak, így többször képesek szexuális tevékenységet folytatni.

A szakértők bíznak benne, hogy elemzésüket újabb kutatások követhetik, melyek felfedhetik a neurotranszmitterek és hormonok, például a dopamin és az oxitocin szerepét. Ezek ugyanis megmagyarázhatják a szexuális aktivitás és a jobb agyműködés közti kapcsolatot.

Hayley Wright, a vizsgálat vezetője és a Coventry Egyetem pszichológusa szerint egyelőre csak találgatni tudnak, hogy társadalmi vagy fizikai tényezők állnak-e a háttérben. A befolyásoló biológiai mechanizmusokat mindenesetre alaposabban fel szeretnék térképezni. A szakértő hozzátette, minden egyes újabb felméréssel közelebb kerülnek a jelenség megértéséhez

(IFL Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.