Tudomány

Nem csak barnít, de a bőrrák ellen is véd az új készítmény

Kutatók egy csoportja olyan bőrelszíneződést kiváltó gyógyszert fejlesztett ki, ami az egészséges barnuláshoz hasonlóan véd az UV-sugárzástól.

A bőrmintákon és egereken elvégzett tesztek során a készítmény növelte a sötét színű pigmentek, a melaninok termelését. A Massachusetts-i Általános Kórház szakértői szerint gyógyszerük azon világosabb bőrű embereknek is segíthet, akik a napozástól napégést szenvednek. A kutatók bíznak benne, hogy készítményükkel csökkenthetik a bőrrák kialakulásának kockázatát, illetve lassíthatják a bőr öregedésének folyamatát.

Az UV-sugárzás nem csak a kollagénrostokat károsítja, de a bőrrák kialakulásában is szerepet játszhat. A Massachusetts-i Általános Kórház kutatói most kidolgoztak egy módszert, mellyel képesek beindítani a szervezet UV-sugárzás elleni védelmi mechanizmusát, a melanintermelést.

David Fisher, a csapat egyik tagja szerint a készítménynek barnító hatása van.

A mikroszkóp alatt ez a valódi melanin, valóban UV-független módon  aktiválja a pigmenttermelést

– mondta a szakértő.

A módszer sokban különbözik a barnítószerektől, melyek csak a bőr felszínét színezik el; a szoláriumozástól, amely komoly UV-kitettséggel jár; illetve a korábbi készítményektől, melyek ugyan felgyorsítják a melaninképzést, de bevételük mellett is szükséges némi UV-sugárzás a termelés megindulásához.

Napkrém mellett érdemes használni

A kutatók természetesen nem egy kozmetikumot szerettek volna kifejleszteni. Fisher szerint a csapat elsődleges motivációja a leggyakoribb ráktípus, a bőrrák elleni harc volt. A szakértő úgy véli, valódi céljuk egy UV-sugárzással és bőrrákkal szembeni új stratégia kidolgozása.

Az első kísérletek azt bizonyítják, hogy a gyógyszerrel kiváltott pigmenttermelés valóban megszűri a veszélyes sugarakat. A csapat napkrémekkel is kombinálni szeretné a készítményt a minél jobb hatás érdekében.

Fisher a BBC-nek elárulta, napkrémet mindenkinek használnia kéne, igaz, ezek a szerek a barnulás mértékét is csökkentik.

A gyógyszer egyébként a vörös hajú és világos bőrű embereken is segíthet, akiknek egy genetikai mutáció miatt az UV-sugárzás nem indítja be megfelelően a melanintermelést. Egyelőre nem tudni, hogy a készítménynek lesz-e negatív hatása a hajszínre.

Az ígéretes korai eredmények ellenére a gyógyszer még messze van a forgalomba hozástól. A csapat alaposabb tesztek alá szeretné vetni a gyógyszert, hogy felismerjék az esetleges mellékhatásokat.

Matthew Gass, a Brit Dermatológiai Szövetség tagja szerint bár az emberi kísérletek előtt rengeteg kutatásra lesz még szükség, a kezdeményezés mindenképp érdekes. Gass hozzátette, az Egyesült Királyságban a bőrrákos megbetegedések aránya igen magas, így minden lépésnek örülni kell, mellyel csökkenthető a bőrrák kialakulásának esélye.

(BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik