Tudomány

A jövő kutatói a Mars és a Hold porából nyomtathatnak felszerelést maguknak

Kutatók egy csoportja felfedezte, hogy bizonyos Marson és Holdon található anyagok alkalmasak a 3D nyomtatáshoz való felhasználásra.

Az új kísérletet az Illinois-i Északnyugati Egyetem szakértői vezették, eredményeikről a Nature Scientific Reports-ban számoltak be. A vizsgálatban a Hold és a Mars szimulált porának felhasználásával hoztak létre festékszerű anyagot, melyből később különböző tárgyakat, például eszközöket és legódarabot is kinyomtattak.

Ramille Shah, a tanulmány vezető szerzője szerint az idegen bolygókon és holdakon, ahol kevés a nyersanyag, a kutatóknak mindent fel kell majd használniuk, ha életben akarnak maradni.

Az űrben történő 3D nyomtatás valójában nem új ötlet, az ESA és a NASA régóta foglalkozik a témával, sőt, a Nemzetközi Űrállomáson már van is egy nyomtató.

A távoli világokban azonban, ahol nem találhatóak meg a földi anyagok, az űrhajósoknak új kihívásokkal kell majd megküzdeniük. Shah úgy véli, technikájuknak köszönhetően a szükséges tárgyak előállításával élhetővé válhatnak a Földön kívüli környezetek.

A kísérlet során olyan anyagot használtak, amely 90 százalékban marsi vagy holdi hamuból, 10 százalékban pedig egyszerű oldószerből és egy biopolimerből állt. Az elkészült matéria némiképp hasonlított a radírra: rugalmas volt és szívós.

Tanulmányukban a szakértők leírják, hogy a korábbi kísérleteikben más-más technikákat használtak a festék előállításához. Az új teszt során a korábbi módszereket ötvözték. A kutatócsapat szerint a jövőben képesek lesznek felmelegíteni és megszilárdítani az anyagot, így jóval szilárdabb szerkezeteket, például falakat is létrehozhatnak majd.

Ha az emberiség valóban szeretné meghódítani a távoli világokat, az efféle újítások fontosak lehetnek. Az idegen környezet kiaknázása és az önellátás ugyanis kulcsfontosságú.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik